Sari direct la conținut

Putin bagatelizează ofensiva ucraineană din Kursk, în timp ce pregătește răzbunarea. „Dispare până când situația se calmează și apoi face să pară că totul e normal”

HotNews.ro
Putin bagatelizează ofensiva ucraineană din Kursk, în timp ce pregătește răzbunarea. „Dispare până când situația se calmează și apoi face să pară că totul e normal”
Președintele Vladimir Putin prezidează prin videoconferință o reuniune privind situația din regiunile Belgorod, Kursk și Briansk (în urma invaziei trupelor ucrainene), la reședința sa din Novo-Ogaryovo, lângă Moscova, pe 22 august 2024. FOTO: Gavriil GRIGOROV / AFP / Profimedia

Reacția Kremlinului față de soldații ucraineni care controlează o parte din regiunea Kursk din Rusia a fost până în prezent moderată, în timp ce își continuă activitatea ca de obicei, în loc să țină discursuri amenințătoare, scrie joi agenția France Presse.

Președintele Vladimir Putin a optat pentru stilul său obișnuit de a minimaliza știrile incomode, referindu-se la cea mai mare incursiune de pe teritoriul Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace ca la „situația care a evoluat”.

„Este modul obișnuit în care acționează în circumstanțe similare: dispare până când situația se calmează și apoi face să pară că totul este normal”, a declarat politologul Ekaterina Schulmann.

Putin a făcut comentariul cel mai dur cu privire la ofensiva-surpriză în fața unui public la care puțină lume s-ar fi așteptat: trei mame care și-au pierdut copiii în masacrul de la școala Beslan din 2004, în Caucazul de Nord al Rusiei.

„Acești inamici își continuă activitatea, încercând să ne zdruncine țara”, le-a spus Putin celor trei femei, în timpul unei vizite efectuate săptămâna aceasta, înaintea evenimentului de comemorare a masacrului, comparând incursiunea ucraineană cu terorismul de factură islamistă și promițând că îi va „învinge pe acești criminali”.

Oficialii ucraineni au declarat că speră ca mișcarea surpriză să schimbe cursul conflictului și să forțeze Moscova să se așeze la masa negocierilor „în termenii noștri”, după ca rușii au început să vadă că războiul a ajuns la ei acasă.

Realitatea, avertizează experții, este probabil să fie foarte diferită.

Rusia este în război de 30 de luni și nu tolerează nicio critică: experții spun că rușii s-au obișnuit cu urcușurile și coborâșurile reușitelor armatei lor și că nu vor fi descurajați de câteva săptămâni – chiar luni – de lupte, în care vor pierde mai multe sate de frontieră.

„Da, doare, putem vedea asta din reacțiile (oficialilor)”, a declarat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia.

„Există o diferență între retragerea din Harkov și Herson, între pierderea teritoriului rusesc și pierderea teritoriului cucerit”, a precizat el.

Dar Gabuev a adăugat: „Nu cred că pentru elita sau populația Rusiei eșecul este un fel de veste majoră”.

„Putin nu va bombarda regiunea Kursk așa cum a bombardat Bahmutul”

Din punct de vedere militar, Rusia are puține opțiuni actuale în Kursk.

„Putin nu va bombarda regiunea Kursk așa cum a bombardat Bahmutul”, a declarat analistul Tatiana Stanovaya.

Ea a spus că nu este clar cât timp pot rezista ucrainenii: „Dar există probabilitatea ca rezistența (în luptele din Kursk, n.r.) să dureze luni de zile”.

Gabuev consideră că Moscova are o „șansă” de a-și recuceri teritoriile din Kursk, dar acest lucru „va dura ceva timp”.

Ambii experți avertizează că Rusia își cântărește răspunsul, spunând că Putin își ia de obicei timp pentru a lua o decizie.

„Vom ști mai devreme sau mai târziu cum se va răzbuna Putin”, a spus Gabuev.

Relatarea subiectului la televiziunea rusă de stat s-a concentrat asupra aspectului umanitar – evacuații din Kursk și voluntarii care îi ajută.

Furia față de modul în care trupele ucrainene au putut trece atât de ușor pe teritoriul Rusiei și față de lentoarea cu care a reacționat guvernul de la Moscova a fost „atenuată” și s-a limitat în mare parte la familiile afectate, a arătat Gabuev.

Potrivit acestuia, regiunile de frontieră ale Rusiei au un sprijin statistic mai mare pentru invazia din Ucraina și este puțin probabil ca oamenii de acolo să se întoarcă împotriva Kremlinului.

Iar la Moscova, șocul trece repede după doi ani și jumătate de știri „seismice” publicate o dată la câteva săptămâni.

Situația din Kursk „nu este resimțită la nivel național și este văzută doar ca parte a războiului”, a declarat Stanovaya.

Dar experții mai spun și că există semne că sprijinul pentru o încetare negociată a luptelor a crescut.

„În sondajele din ultimele șase luni vedem această situație paradoxală: respondenții spun simultan: «sprijinim totul, am avut dreptate să începem operațiunea militară specială, dar trebuie să se încheie»”, a spus politologul Ekaterina Schulmann.

Stanovaya este de părere că incursiunea din Kursk „nu a schimbat nimic” în „poziția radicală” a Rusiei, ea precizând că administrația de la Kremlin dorește să pună capăt luptelor „doar în condițiile sale”.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro