Sari direct la conținut

De la al doilea Război Mondial, omenirea nu a mai cunoscut atât de multe conflicte armate ca în prezent

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: Filippo Carlot / Panthermedia / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: Filippo Carlot / Panthermedia / Profimedia

​Niciodată, de la al Doilea Război Mondial, nu au existat atât de multe conflicte armate, simultan, pe tot globul. Statistica a fost oferită de un grup de statisticieni de la Universitatea din Uppsala, Suedia, iar studiul aflat pe platforma online a universității a fost acceptat spre publicare, luna viitoare, în revista

Journal of Peace Research.

Nu mai puțin de 59 de conflicte care implică state, cel mai mare număr din momentul în care au început să fie colectate date, respectiv 1946, au fost semnalate numai în anul 2023. Precedentele vârfuri au existat în 2020 și 2022, fiecare cu câte 56 de conflicte.

Numărul deceselor, afirmă specialiștii, s-a înjumătățit, comparabil cu anul 2022, fapt pe care ei îl pun pe seama încheierii conflictului din Etiopia, din regiunea Tigray, război care s-a încheiat în anul 2022.

Există însă conflicte extrem de sângeroase care sunt încă în desfășurare. Războiul din Ucraina s-a soldat, numai anul trecut, cu circa 71.000 de victime, afirmă autorii studiului, în timp ce războiul dintre Israel și Hamas a dus la peste 23.000 de decese în același interval.

Chiar și astfel, în condițiile în care numărul victimelor a scăzut de la circa 310.00 la 154.000 comparativ cu anul 2022, 2023 a fost unul dintre anii cei mai sângeroși din 1989 și până în prezent. Doar în trei ani, numărul pierderilor de vieți umane l-a depășit pe cel din 2023. Este vorba de anul 1994, cel în care a avut loc genocidul din Rwanda, urmat de anii 2021 și 2022.

Anul 2023 a adus nouă războaie în care numărul victimelor a fost de peste 1.000 anual, situație care nu s-a mai întâlnit din 2017. Cele mai multe conflicte armate au avut loc în Africa, acolo unde războiul civil din Sudan, pornit în anul 2023, este deja considerat cel mai sângeros conflict, după cele din Ucraina și Palestina.

Statisticienii suedezi susțin că nu exista date complete privind pierderile de vieți omenești în rândul civililor, însă estimează că ar fi vorba de peste 10.000 de victime, comparativ cu 12.000 în anul precedent. Gruparea ISIS este cea care, pentru al nouălea an consecutiv, a ucis cei mai mulți civili. Datele indică faptul că ISIS este activă în 16 țări, acolo unde a întreprins execuții în rândul civililor, precum și atentate sinucigașe cu bombă.

Conflictele care nu implică state, sau conflicte non-statele, se ridică la 75, cu un total al victimelor de aproximativ 20.900 de persoane. Din acest punct de vedere, ultimii zece ani au fost cei mai sângeroși, cele mai multe pierderi de vieți umane suvenind în urma conflictelor dintre bande și carteluri. Cele mai multe conflicte de acest tip au fost semnalate în Mexic și Brazilia, acolo unde există rute importante de transport al drogurilor.

Europa nu este nici ea străină de astfel de lucruri. Două grupări rivale au intrat în conflict deschis în Marsilia, anul trecut, conflict soldat cu nu mai puțin de 49 de victime. Iar violențele tind să se accentueze în tot mai multe țări europene, afirmă autorii studiului. Cu toate acestea, cele mai multe confruntări între bande și grupări criminale din Europa nu pot fi încadrate ca și conflicte armate, atâta vreme cât nu depășesc 25 de victime anual.

În ceea ce privește definiția războiului, afirmă cercetătorii suedezi, acesta poate fi încadrat astfel dacă numărul celor decedați depășește 1.000 pe an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro