Sari direct la conținut

De partea cui e Basescu (de Traian Ungureanu)

Cotidianul

17 milioane de cetateni cu drept de vot intreaba: cu ce e mai bun votul uninominal?

Inteligentele natiei raspund: Basescu nu e echidistant. Alegatorii insista: de ce nu e bun votul de lista, folosit de la inceputurile alegerilor libere? Inteligentele dau lamuriri: Basescu vrea sa dopeze procentele PD. Probabil, de la 40 la 80%. Electoratul revine: se spune ca uninominalul e o oglinda strimta, in care nu e loc de nuante si de partide mici.

Inteligentele Lor explica pe loc: frati de credinta democratica, uninominalul isi bate joc de voturi si saraceste Parlamentul. Partidele cu gabarit redus, care fac gloria multicolora a unei democratii, vor lipsi. Daca vom avea uninominal, nu veti mai fi reprezentati.

Serios? Dar acum sinteti repezentati? Sa vedem. Totul incepe in ziua votului, cind puneti stampila pe o lista. Cine e pe lista nu e treaba dumneavoastra. Asta decid, la centru, partidele, dupa ce organizeaza ditamai Olimpiada cu dar, rubedenii, protejati si datornici. Dumneavoastra va revine sarcina sa ii trimiteti in Parlament. Atit. Iar asta se cheama ca sinteti reprezentati.

Ce face, mai departe, soborul parlamentar, cutremurat de onoarea de a va reprezenta? Isi voteaza si rasvoteaza imunitatea. Organizeaza paranghelii huliganice in timpul sesiunii de condamnare a comunismului. Promoveaza legi in sprijinul contractelor detinute de colegi.

E util senatorului care stie ce lege se aproba si, in pauza, pompeaza bani in actiuni. Pune la cale sedinte mitocanesti de umilire a acelui ministru al Justitiei care a indraznit sa nu blocheze dosarele demnitarilor. Si alte actiuni de reprezentare a alegatorilor. Veti spune ca asta face Parlamentul actual.

Voi spune ca asta au facut toate Parlamentele Romaniei, alese prin sistemul de lista. Aici nu e vorba de o problema tehnica, ci de o strategie istorica. Sistemul convine de minune grupurilor de putere care domina viata economica, juridica si politica a Romaniei.

Numai sistemul de lista da acestor cercuri ocazia de a-si numi, practic, trimisii in functii de decizie, lasind, in acelasi timp, o impecabila impresie de corectitudine democratica. Orice e mai bun decit acest sistem compromis, dupa 18 ani de abuz.

Insa sistemul parlamentar e recuperabil. Votul uninominal va obliga la clarificarile pe care orice retea de interes le uraste.Mina care pune votul in urna se va intari. Partidele de carton voiculescian vor disparea, o data cu acel glod negociabil din care traiesc blocajele si cresc eminentele unor Hrebenciuc si Olteanu.

Sistemul uninominal nu are perfectiunea unui miracol si, oricum, va fi, mai intii, sabotat, cu referendum cu tot, de actualul Parlament. Dl Premiericeanu a sugerat ca europenele si referendumul trebuie organizate in sectii de vot separate.

Insuficient. Sectiile pentru referendum trebuie decuplate de la reteaua de electricitate. De asemenea: stampile peste tot, tus, doar la europene. Se poate orice. Deocamdata, e clar de partea cui e Basescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro