De unde porneste mandatul ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban: absorbtie 3,5%, probleme la achizitiile publice si conflicte de interese
Parlamentul a aprobat, marti 20 septembrie, infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, condus de Leonard Orban, care luni a trecut de audierile din comisiile de specialitate. Mandatul proaspatului ministru este marcat de cateva coordonate importante: o rata de absorbtie scazuta de 3,5% a fondurilor europene, probleme in cadrul procedurilor de achizitii publice si numeroasele cazuri de conflicte de interese. In fata comisiilor de specialitate, Leonard Orban a declarat ca va incerca sa remedieze toate cele trei mari probleme, dar ca nu are solutii “miraculoase” pentru a îndrepta lucrurile în sistem.
In cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, Leonard Orban a realizat propria radiografie a situatiei fondurilor europene si a problemelor de sistem. Noul ministru a aratat ca rata reală de absorbţie a fondurilor europene este 3,7% , adica România a cheltuit pana acum doar 716 milioane de euro din fondurile europene.
- Reamintim ca situatia grava a absorbtiei fondurilor europe a fost adusa la cunostinta guvernului roman de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care in iunie i-a scris premierului Emil Boc. “Profit, de asemenea, de ocazie pentru a sublinia: Comisia ramane foarte preocupata in privinta nivelului foarte scazut al absorbtiei financiare a Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania, ce a atins doar 3%, o imbunatatire minora fata de precedentul 2% notat in scrisoarea mea anterioara”, spunea in iunie Jose Manuel Barroso.
Leonard Orban a stabilit si tintele pe care Romania trebuie sa le atinga pana in 2013. “’Până la sfârşitul lui 2012 va trebui să cheltuim minim 1,9 miliarde de euro, rată reală de absorbţie. La sfârşitul lui 2013 va trebui să cheltuim, în total, 8,6 miliarde de euro”, a declarat Leonard Orban in fata comisiilor de specialitate. El a mentionat ca a luat in calcul o realocare, o redistribuire a fondurilor între diferitele programe operaţionale pentru a asigura o rată mai înaltă de absorbţie.
Neregulile la achizitiile publice. O alta tinta definita de Leonard Orban a fost si rezolvarea problemei achizitiilor publice, care in luna iunie a determinat oprirea temporara a finantarii europene in cadrul Programului Operational Regional, program aflat in custodia Ministerului Dezvoltarii.
In fata comisiilor parlamentare, Orban a declarat ca exista un set de masuri convenit cu Comisia Europeana in privinta achizitiilor publice, masuri care trebuie implementate pana la finalul anului. “Astfel încât să putem să reluăm transmiterea facturilor spre decontare către Comisia Europeană. Acesta e un element, dar sunt multe altele care ţin de capacitatea administrativă, de o anumită practică care, să zic, s-a păstrat foarte mult şi care pe undeva va trebui să fie modificată”, a declarat Leonard Orban.
- Pe 20 iunie, Comisia Europeana a anuntat suspendarea temporara a platilor in valoare de 800 milioane euro in cadrul Programului Operational Regional gestionat de AM POR, institutie din subordinea Ministerului Dezvoltarii. Motivul a fost neregulile constate in urma unui audit al Comisiei la procedurile de achiztie.
- In acest caz, nici una din autoritatile romane care aveau atributii in controlul sau managementul Programului Operational Regional nu si-a asumat responsabilitatea. Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP), institutie care se afla in subordinea Ministerului Finantelor si care ar fi trebuit sa verifice procedurile de achizitii publice a raportat ca in anul trecut 96% dintre neregulile la licitatiile pe bani europeni au fost remediate.
- Pe de alta parte, ministrul Dezvoltarii a declarat, in repetate randuri, ca vinovati pentru suspendarea temporara a fondurilor sunt “baronii locali” care au incalcat legislatia achizitiilor publice. Potrivit reprezentantilor Comisiei Europene, fondurile pentru acest proiect sunt inca blocate. Comisia asteapta din partea Romania remedierea problemelor constatate. Ministerul Dezvoltarii a realizat corectii in cadrul POR in valoare de 180 milioane lei.
Incompatibilitatile si conflictele de interese. Leonard Orban a declarat ca până la finele anului va intocmi un cod de conduită, pentru a nu mai exista situaţii de incompatibilitate şi conflict de interese în cazul absorbţiei fondurilor structurale. “Mă însărcinez ca până la sfârşitul acestui an să prezint Guvernului un proiect de cod de conduită pentru evitarea situaţiilor de incompatibilitate şi conflict de interese în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene”, a spus Orban.
Potrivit unei analize HotNews.ro, Cele 9 problemele sistemice ale Romaniei, din iulie, sunt zeci de cazuri de manageri de proiect care sunt si functionari la stat. Exista fonduri blocate din aceasta cauza, deoarece nu poti fi angajat la stat, dar manager peste fonduri europene, fiind o situatie clara de incompatibilitate.
- Unul din cele mai elocvente cazuri de conflict de interese in domeniul fondurilor europene este cel al fostului ministru al Muncii, Ioan Nelu Botis. Parteneriat Euroactiv Bistrita a primit o finantare de 500.000 euro la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru in 2010. Sotia ministrului a fost angajata de Euroactiv si a fost platita cu 8.000 de lei lunar, banii provenind chiar din finantarea europeana.
- Finantarea europeana a fost aprobata de o institutie aflata in subordinea ministrului Ioan Botis. Botis a sprijinit infiintarea asociatiei in 2007 si a fost si membru fondator al asociatiei. Asociatia are sediul intr-un imobil detinut de ministru. In urma cu o luna autoritatile au reziliat contractul tocmai pe motiv ca au depistat un grav conflict de interese.
Cum a ajuns Guvernul Boc sa creeze Ministerul Afacerilor Europene
- 8 iunie. Presedintele Traian Basescu lanseaza un ultimatum pentru ministrii care au performante slabe in domeniul atragerii de fonduri europene. “Ministrii care nu au atras investitii si fonduri europene sa se gandeasca daca mai raman in Guvern dupa 30 iunie”, a declarat presedintele Traian Basescu.
- 9 iunie. Apar in presa centrala primele informatii in legatura cu auditul Comisiei Europene. Informatiile sunt focusate pe presupuse nereguli constatate la contracte incheiate de Consiliul Judetean Telerorman, condus de liderul PSD, Liviu Dragnea. Europeana explica oficial ca exista pericolul ca platile din cadrul Programului Operational Regional sa fie suspendate.
- 20 iunie. Comisia Europeana a anuntat ca a suspendat temporar plata a 800 milioane euro in cadrul Programului Operational Regional, in urma unui audit desfasurat in Romania in perioda 28 martie – 1 aprilie 2011. Tot pe 20 iunie, Elena Udrea explica la TVR ca responsabilitatea pentru blocarea fondurilor apartine in totalitate autoritatilor locale.
- 21 iunie. Comisia Europeana explica pentru HotNews.ro ca responsabilitatea in acest caz este si a autoritatilor de management, in cazul nostru AM POR din subordinea Ministerului Dezvoltarii.
- 23 iunie. Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ii scrie premierul Emil Boc ca institutia pe care o conduce “ramane foarte preocupata de nivelul foarte scazut al absorbtiei financiare, ce a atins doar 3%”
- 27 iunie. Presa publica informatia potrivit careia coalitia de guvernamant discuta despre crearea unui minister care sa se ocupe de fondurile europene. Propunerea a fost facuta, potrivit unor surse, de premierul Emil Boc.
- 30 iunie. Expira ultimatumul presedintelui Basescu dat ministrilor care au performante slabe in atragerea fondurilor UE. Nu s-a inregistrat nici o demisie din Guvern, desi rata de absorbtie oficiala calculata de CE este de 3%.
- 2 august. Presedintele Traian Basescu declara la postul public de radio ca vinovati de rata de absorbtie mica sunt functionarii. “De ce credeti ca merge atat de greu absorbtia fondurilor europene? Doar nu ministrii fac proiectele europene, nu ministrii le aproba, nu ministrii le supravegheaza. Noi ne-am obisnuit sa scapam foarte usor spunand . Nu se absorb bani europeni in primul rand din cauza functionarilor.”, a declarat presedintele Traian Basescu pe 2 august la RRA.
Citeste si
- Cum a raportat in martie o institutie de control ca 96% dintre neregulile la licitatiile pe bani europeni au fost remediate. Trei luni mai tarziu Comisia Europeana a suspendat platile
- Ce spunea Autoritatea de Management a POR in noiembrie 2010 despre neregulile la proiectele europene: Exista multe sesizari care nu se confirma. Dupa opt luni Comisia Europeana a suspendat platile
- Salvati fondurile europene. Vezi in text diferenta dintre raportarile triumfaliste de la Bucuresti si realitatea vazuta de la Bruxelles
- Fondurile europene, in pericol. Cele 9 problemele sistemice ale Romaniei