Sari direct la conținut

Democrații cred că au găsit strategia câștigătoare pentru Kamala Harris. Republicanii sunt convinși că știu cum să-i îngroape orice șansă la victorie

HotNews.ro
Democrații cred că au găsit strategia câștigătoare pentru Kamala Harris. Republicanii sunt convinși că știu cum să-i îngroape orice șansă la victorie
Kamala Harris. FOTO: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

Democrații cred că vicepreședinta SUA va putea să folosească linii de atac care i se potrivesc mai bine decât lui Joe Biden, inclusiv pe teme precum dreptul la avort și statul de drept. Republicanii au început deja să o prezinte pe Harris drept o candidată aproape identică cu Biden, responsabilă pentru problemele mandatului acestuia, inclusiv inflația și imigrația, scriu New York Times și The Economist.

În ultimele luni de campanie, democrații au făcut eforturi deosebite pentru a prezenta cursa prezidențială ca pe o alegere între două viziuni radical diferite, mai degrabă decât un referendum pe tema vârstei și a capacităților lui Joe Biden. Nu par să fi reușit cu adevărat.

Acum însă, după ce Biden s-a retras din cursă, iar Kamala Harris a devenit favorita pentru nominalizare partidului, democrații văd noi oportunități de atac împotriva lui Donald Trump, pe teme diverse, de la dreptul la avort la democrație și chestiunile de echitate economică, scrie New York Times.

Democrații speră că Harris – o fostă procuroare care a făcut istorie prin cariera sa și este cu aproape două decenii mai tânără decât Trump – va contrasta puternic cu rivalul și va putea folosi argumente care i-au fost inaccesibile lui Biden, începând cu problema vârstei, dar extinzându-se la chestiuni de politică și personalitate.

Acest lucru este evident mai ales în ceea ce privește dreptul la avort. Biden, un catolic practicant, s-a simțit mult timp nesigur discutând această problemă sau chiar pronunțând cuvântul „avort”. Harris, în schimb, vorbește ușor și deschis pe această temă și a organizat evenimente de campanie alături de femei care și-au împărtășit poveștile despre avorturi spontane și probleme legate de fertilitate.

În acest timp, republicanii au avut deja grijă să argumenteze că Harris este parțial sau direct responsabilă pentru cele mai nepopulare măsuri ale mandatului lui Biden la Casa Albă, mulți spunând deja că ea este total nepotrivită în probleme precum inflația și imigrația.

Sondajele îl arată pe Trump cu un avantaj semnificativ în multe dintre cele mai importante probleme pentru alegători, altele decât dreptul la avort.

Candidata statului de drept

În declarațiile pentru presa americană, democrații au făcut referire la experiența lui Harris și la personalitatea ei, în contrast cu Trump, menționând cariera de procuroare a vicepreședintei și lista lungă de probleme juridice ale republicanului

„Ea este o fostă procuroare, iar el este un infractor condamnat”, a declarat Marcia L. Fudge, fostă secretară pentru locuințe în administrația Biden.

Prestația lamentabilă a lui Biden în cadrul dezbaterii de la sfârșitul lunii trecute a deturnat atenția de la condamnarea lui Trump pentru 34 de infracțiuni, în dosarul plății făcute pentru cumpărarea tăcerii actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels.

Mulți democrați sperau că problemele legale ale lui Trump ar putea fi folosite în avantajul lor, dar această linie de atac a fost suspendată practic, în condițiile în care Biden se confrunta cu propriile semne de întrebare privind candidatura.

Democrații încearcă acum reia această strategie, prezentând-o pe Harris drept candidata „statului de drept” și insistând asupra faptului că Trump, pus sub acuzare de două ori, a încercat să anuleze rezultatele unor alegeri libere.

„Să ne uităm la fapte”

Înainte de a fi aleasă în Senat în 2016, Harris a fost procuroare districtuală a orașului San Francisco și procuroare generală a Californiei. În timpul campaniei sale prezidențiale din 2020, când mulți democrați făceau presiuni pentru limitarea puterilor poliției, ea a avut uneori dificultăți în a discuta despre trecutul său în domeniul aplicării legii și al justiției penale.

Acum, Harris va putea vorbi mult mai deschis despre cariera ei, iar aliații spun că va încerca să folosească argumentul experienței juridice împotriva lui Trump, pentru a demonstra că acesta nu este potrivit pentru a reveni la Casa Albă.

„După cum mulți dintre voi știți, sunt un fostă procuroare așa că eu spun: Să ne uităm la fapte, bine?” a spus Harris în hohotele mulțimii din Carolina de Nord săptămâna trecută, înainte de a diseca diferențele politice dintre Biden și Trump.

Ammar Moussa, un purtător de cuvânt al campaniei lui Harris, a declarat că vicepreședinta va insista asupra „contrastului” cu Trump.

„Vicepreședinta Kamala Harris a tras la răspundere infractorii în întreaga sa carieră – iar Donald Trump nu va fi diferit”, a declarat Moussa.

„Vicepreședinta Harris și-a dedicat cariera pentru a face viața mai bună pentru oamenii muncii – în timp ce lui Trump îi pasă doar de el însuși”, a adăugat el.

Dreptul la avort, vârf de lance pentru campania democrată

În timp ce preocupările legate de siguranța publică au fost importante în unele alegeri, nicio problemă nu a energizat-o pe Harris sau pe alegătorii democrați mai mult decât dreptul la avort.

Chestiunea a alimentat o serie de victorii ale democraților în ultimii ani și a ajutat-o pe Harris să își recapete echilibrul politic după un început ezitant al mandatului de vicepreședintă. Harris spune că a participat la aproape 100 de evenimente pe tema drepturilor reproductive de când Curtea Supremă a anulat decizia istorică Roe v. Wade, în urmă cu doi ani.

„Aceste alegeri vor fi câștigate pe baza dreptului la avort și nu există o persoană mai potrivită pentru a prezenta acest caz alegătorilor”, a declarat pentru New York Times Jessica Mackler, președinta Emily’s List, care sprijină candidații democrați de sex feminin care susțin dreptul la avort.

Grupul a apărat-o cu înverșunare pe Harris și a folosit sondaje pentru a testa mesajele despre punctele sale forte și slabe din punct de vedere politic.

Evidențierea activității lui Harris în apărarea dreptului la avort, a spus Mackler, „va atrage votanții de care avem nevoie pentru a câștiga în noiembrie – votanții tineri, femeile și votanții de culoare”.

Accesul la avort a fost în centrul atenției duminică, în timp ce Harris și personalul său au făcut apel la susținerea partidului pentru nominalizarea, scrie New York Times. Harris este „principalul mesager” al partidului în ceea ce privește dreptul la avort și se va asigura că rolul lui Trump în abrogarea Roe „este în centrul atenției în aceste alegeri”, a subliniat echipa vicepreședintei.

Un avantaj clar, în comparație cu Biden

Atunci când le vorbește alegătorilor despre această problemă, Harris se străduiește adesea să adopte un ton personal, povestind cum a fost motivată să devină procuroare după ce a aflat în liceu că prietena ei cea mai bună era violată de tatăl ei vitreg.

Anul acesta, ea a devenit cel mai înalt oficial federal care a vizitat o clinică de avorturi.

Harris a criticat repetat restricțiile privind avortul din statele conservatoare, legându-le în mod direct de Trump.

„Credem în libertate”, a spus Harris săptămâna trecută la un eveniment în Michigan. „Libertate față de guvernul care ne spune ce să facem cu privire la probleme de suflet și de familie. Credem în dreptul oamenilor de a lua decizii de bază, cum ar fi când și dacă își vor întemeia o familie”, a spus ea.

Mesajele sale cu privire la avort au fost mult mai clare decât cele ale Biden, care susține dreptul la avort, dar s-a chinuit să își articuleze poziția la dezbaterea de luna trecută, scrie New York Times.

„Politicile ei sunt politicile lui Biden”

În acest timp, republicanii speră să estompeze orice diferențe politice dintre Harris și Biden.

„Bilanțul lamentabil al dnei Harris este unul de eșec total și incompetență totală”, a declarat Steven Cheung, un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump. „Politicile ei sunt politicile lui Biden și viceversa”, a asigurat acesta.

Chiar înainte ca Biden să renunțe la candidatură, campania lui Trump avea un plan pentru a o ataca pe Harris în cazul în care aceasta ar deveni candidată. Iar planul era simplu: să o lege de cele mai nepopulare părți ale mandatului președintelui.

La Convenția națională republicană de săptămâna trecută, vorbitorii au acuzat-o în mod repetat pe Harris pentru influxul mare de imigranți fără documente. Sondajele au arătat că alegătorii îi acordă note mici lui Biden pentru modul în care a gestionat criza de la frontieră.

Inflația l-a afectat, de asemenea, pe Biden. Deși creșterea prețurilor a încetinit, iar cauzele inflației sunt complexe, republicanii au dat vina pe președinte și pe politicile sale pentru inflație.

Alegătorii s-au declarat nemulțumiți de felul în care democrații au gestionat economia, iar opiniile negative cu privire la inflație au contribuit la scăderea sprijinului pentru Biden în rândul alegătorilor de culoare și hispanici, părți esențiale ale coaliției democrate.

În calitate de vicepreședintă a lui Biden în guvern, Harris va trebui să depășească această stare de spirit pesimistă.

Acuzată că a ascuns „declinul mental” al președintelui

Republicanii nu au pierdut timpul pentru a-și începe atacurile. Luni, campania lui Trump a declarat că „Kamala Harris este Joe Biden 2.0”.

Și la mai puțin de o oră după ce Biden a renunțat la candidatură, principalul Comitet de Acțiune Politică (PAC) pro-Trump a postat un anunț pe X în care spunea că Harris a „ascuns” „declinul mental” al președintelui și a fost responsabilă pentru „mandatul său ratat”.

Dar susținătorii lui Harris s-au străduit să răspundă atacurilor lui Trump la fiecare pas.

Erin Wilson, adjunctul șefului de cabinet al vicepreședintei, a declarat duminică, în cadrul unei convorbiri telefonice cu grupul Win With Black Women, că Harris își va folosi abilitățile de procuroare pentru a-l ataca pe Trump, care, la 78 de ani, este cu doar trei ani mai tânăr decât Biden, și pentru a-i folosi vârsta împotriva sa.

Acest argument a fost imposibil de instrumentat pentru democrați, în condițiile în care Biden însuși are o vârstă mai înaintată decât a lui Trump.

Harris pleacă cu un dezavantaj

Cât de eficientă ar putea fi Harris într-o campanie împotriva lui Trump, dezavantajată de un start foarte târziu și de haosul recent din partidul său rămâne de văzut.

De când a venit la Washington ca senatoare, în 2017, Harris a fost mai eficientă în dezbateri și audieri, unde pregătirea și abilitățile sale sunt puse în evidență, scrie The Economist. La audierile din Senat, interogatoriile sale au pus pe picior greșit republicani cu experiență, precum Brett Kavanaugh, în timpul audierii sale pentru postul de judecător la Curtea Supremă.

Harris are reputația de a fi o persoană eficientă în strângerea de fonduri și ar moșteni prodigiosul buget al lui Biden. Cu toate acestea, ea are dificultăți în a vorbi spontan, una dintre competențele de bază ale vieții politice. Într-o dezbatere cu Trump, ea ar putea să îl zdruncine pe rivalul republican, sau ar putea să se prăbușească.

În acest moment, Trump este favorit, scrie The Economist.

Cu toate acestea, politicianul republican este un candidat nepopular și un infractor condamnat, iar o procuroare precum Harris s-ar putea dovedi eficientă în a scoate în evidență minciunile sale și în a le reaminti alegătorilor de problemele sale juridice.

Pentru a câștiga, ea ar trebui să își unifice partidul, să încurajeze alegătorii, să contracareze insultele lui Trump și să își descopere talente pe care nu le-a demonstrat până acum, mai scrie The Economist.

INTERVIURILE HotNews.ro