Sari direct la conținut

Care sunt următorii pași după ce Joe Biden a renunțat la cursa pentru un nou mandat de președinte

HotNews.ro
Care sunt următorii pași după ce Joe Biden a renunțat la cursa pentru un nou mandat de președinte
Kamala Harris și Joe Biden. Foto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Președintele american Joe Biden s-a retras din cursa electorală și și-a anunțat susținerea pentru ca vicepreședintele Kamala Harris să fie nominalizarea Partidului Democrat la Casa Albă. Este Biden încă președintele SUA, este Kamala Harris candidatul democraților la președinție? Sunt întrebări la care BBC răspunde într-o analiză publicată luni, în care explică ce ar urma să se întâmple în continuare.

Decizia lui Joe Biden aruncă Partidul Democrat în ape neexplorate, cu doar o lună până la Convenția Națională Democrată, care va hotărî cine va fi candidatul partidului la Casa Albă, arată BBC într-o analiză în care încearcă să răspundă la mai multe întrebări.

Este Biden încă președintele SUA?

Da, Joe Biden și-a încheiat doar campania electorală pentru un nou mandat la Casa Albă. El s-a angajat să rămână președinte al SUA până când succesorul său va fi inaugurat oficial, în luna ianuarie.

Cu toate acestea, Biden se confruntă cu cereri de a demisiona acum din partea unor republicani de rang înalt, între care președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

Este Kamala Harris candidatul democraților la președinția SUA?

Nu există nicio garanție că vicepreședintele Kamala Harris îi va lua pur și simplu locul lui Joe Biden și va fi nominalizată de către democrați pentru candidatura la Casa Albă.

Joe Biden urma să fie confirmat oficial în această vară, după ce a câștigat sprijinul majorității delegaților în timpul recentelor alegeri primare. Delegații sunt persoanele selectate pentru a-și reprezenta regiunea electorală la Convenția Națională Democrată (DNC), evenimentul cheie de nominalizare a candidatului partidului.

Deși Joe Biden o susține pe Kamala Harris pentru a fi candidatul democraților, în locul său, va rămâne la latitudinea delegaților să decidă pe cine susțin. Cu toate acestea, Kamala Harris s-a aflat pe aceeași listă cu Joe Biden, iar susținerea acestuia o face cea mai probabilă alegere.

În plus, Partidul Democrat pare să se unească în jurul vicepreședintei Harris, ceea ce ar putea să o facă de neatins, având în vedere că niciun adversar serios nu se luptă cu ea, scrie BBC.

Situația este fără precedent în ultimele decenii. Ultima dată când un președinte american în exercițiu și-a abandonat campania pentru realegere a fost în 1968 – Lyndon Baines Johnson.

Ar putea apărea alți candidați? Cum va fi ales candidatul Partidului Democrat pentru funcția de președinte?


Pe măsură ce în ultimele săptămâni s-au amplificat solicitările ca Biden să renunțe la cursa electorală, au apărut o serie de potențiali înlocuitori.

Numele guvernatorului democrat din Michigan, Gretchen Whitmer, a fost vehiculat drept posibil candidat, deși aceasta a spus că nu ar lua în calcul o candidatură dacă s-ar retrage Biden. Duminică, la câteva minute după anunțul de retragere făcut de Biden, ea a spus că va face tot ce va putea „pentru a-l opri pe Donald Trump”.

Și alți prezumtivi înlocuitori – între care guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, secretarul pentru transporturi, Pete Buttigieg, și guvernatorul din Pennsylvania, Josh Shapiro – s-au raliat între timp în spatele Kamalei Haris.

Convenția Națională Democrată este programată să înceapă în 19 august. Dacă partidul nu se va reuni pentru a susține un singur candidat, ar putea avea loc o convenție deschisă, pentru prima dată în ultimele decenii, scrie BBC. Asta ar însemna că delegații ar fi liberi să decidă pentru cine votează dintre mai mulți candidați, dacă vor exista.

Candidații ar avea nevoie de semnăturile a cel puțin 300 de delegați – nu mai mult de 50 provenind dintr-un stat – pentru ca numele lor să apară pe buletinul de vot.

La Convenția Națională Democrată ar urma să aibă loc o rundă inițială de vot în rândul celor 3.900 de delegați cu drepturi depline – alegătorii considerați loiali Partidului Democrat.

Dacă niciun candidat nu va avea majoritatea de voturi după acest prim tur, atunci vor avea loc mai multe tururi de scrutin. Aceste runde ar include superdelegații, lideri de partid și oficiali aleși, care ar vota cu toții până când ar fi ales un candidat.

Pentru a obține nominalizarea partidului, un candidat are nevoie de 1.976 de voturi din partea delegaților.

Ce se întâmplă cu banii promiși pentru campania lui Biden?

Experți în finanțarea campaniei au sugerat că, în condițiile în care Kamala Harris s-a aflat pe aceeași listă electorală cu Joe Biden, cei aproape 100 de milioane de dolari pe care acesta i-a strâns ar putea ajunge direct la ea dacă va deveni nominalizata democraților.

„Aceasta nu este o întrebare deschisă”, a declarat pentru New York Times Dara Lindenbaum, comisar în cadrul Comisiei Electorale Federale. „Este foarte clar”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, republicanii au semnalat că intenționează să conteste acest transfer de fonduri, subliniind că Joe Biden nu era oficial nominalizat de partidul său atunci când a renunțat la cursa pentru un nou mandat la Casa Albă.

Este mai puțin clar ce s-ar întâmpla cu banii strânși în campania electorală Biden-Harris dacă Partidul Democrat va alege un alt candidat decât Kamala Harris.

INTERVIURILE HotNews.ro