Sari direct la conținut

Denis Villeneuve, regizorul „Dune: Part Two”, spune că filmul va fi ușor diferit față de cum se așteaptă oamenii

HotNews.ro
Timothee Chalamet si Zendaya intr-o secventa din „Dune: Part Two”, Foto: LMK / Landmark / Profimedia Images
Timothee Chalamet si Zendaya intr-o secventa din „Dune: Part Two”, Foto: LMK / Landmark / Profimedia Images

Regizorul canadian Denis Villeneuve invită publicul înapoi pe planeta-deșert Arrakis pentru „Dune: Part Two”, a doua parte a filmului epic bazat pe cartea omonimă a scriitorului Frank Herbert, afirmând că versiunea sa a lungmetrajului va fi mai apropiată de intențiile originale ale aclamatului autor american, potrivit Reuters.

Distribuit de gigantul Warner Bros., Dune: Part Two va avea premiera în cinematografele din România pe 1 martie, concomitent cu lansarea pe piața internă din America de Nord. Filmul trebuia să apară în sălile de cinema în noiembrie 2023, însă a fost amânat din cauza grevei duble care a paralizat Hollywood-ul pentru o bună parte a anului trecut.

Primul film Dune regizat de Villeneuve a avut premiera în 2021, obținând încasări de peste 400 de milioane de dolari la un buget de producție de 165 de milioane.

Cei care au văzut primul lungmetraj vor ști desigur că acesta îl urmărește pe Paul (jucat de Timothée Chalamet) și cum acesta trece din a fi moștenitorul nobil al Casei Atreides la un străin pe planeta Arrakis, unde se găsește izolat alături de mama sa Jessica.

În cele din urmă Paul ajunge să fie venerat ca un mesia de locuitorii planetei, numiți Fremeni.

Cum va fi „Dune: Part Two” diferit de povestea din romanul lui Frank Herbert

Pentru al doilea film Villeneuve a decis să urmeze un cadru temporal puțin diferit față de cel din cărțile lui Herbert, povestea din Dune: Part Two urmând să înceapă imediat după încheierea primului lungmetraj, lăsând astfel la o parte saltul în viitor din roman.

Villeneuve afirmă însă într-un interviu acordat Reuters că este de părere că această secvență a evenimentelor pe care a ales-o este mai apropiată de modul în care Herbert s-a gândit că va fi primită cartea Dune originală din 1965.

„Când Frank Herbert a scris cartea și după ce ea a apărut, el a fost dezamăgit de modul în care oamenii au perceput personajul lui Paul. El a simțit că oamenii l-au privit pe Paul ca pe un erou iar pentru el Paul a fost un antierou, el era o figură întunecată, era un pericol”, a declarat regizorul canadian pentru Reuters.

Villeneuve afirmă de asemenea că Herbert a dorit ca Dune să fie o poveste care să avertizeze asupra pericolului reprezentat de liderii carismatici și că modul în care cititorii au interpretat personajul l-a făcut în cele din urmă să scrie și romanul Mântuitorul Dunei, pentru a corecta percepția greșită asupra lui Paul formată din prima carte.

„Prin urmare, când am scris [scenariul pentru] adaptare m-am asigurat că sunt mai apropiat de intențiile inițiale ale lui Frank Herbert”, a explicat pentru Reuters regizorul în vârstă de 56 de ani.

Denis Villeneuve vrea să facă un al treilea film „Dune”

De asemenea, Villeneuve a vorbit din nou despre dorința sa de a face mai multe filme Dune în condițiile în care primele două se bazează doar pe prima carte a universului creat de Frank Herbert.

„La început obiectivul meu a fost să adaptez prima carte Dune. Am terminat asta. Ar avea sens pentru mine să termin povestea lui Paul Atreides cu Mântuitorul Dunei, a doua carte, și să fac o trilogie”, a explicat cineastul canadian.

„Așadar, asta e acum în lucru iar când voi avea un scenariu solid există o șansă mare să mă întorc la Arrakis”, a spus el.

Regizorul canadian a declarat încă din luna august a anului trecut că a început să lucreze la un al treilea film Dune, afirmând și atunci că romanele ulterioare ale seriei lui Herbert au „deconstruit” ideea că Paul Atreides este un erou de tip mesianic și că aceasta este o idee pe care dorește să o exploreze.

„Voi spune doar că avem cuvinte pe hârtie”, afirma el cu câteva luni în urmă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro