Sari direct la conținut

Denominarea scumpeste impozitele

Saptamana Financiara

„Prin denominare nimeni nu pierde, nimeni nu castiga. Totul se simplifica. Pentru ca totul se simplifica, in final toata lumea castiga”, spunea guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in 2004. Credem ca era sincer. Nu putea sa prevada, atunci, foamea de bani a Ministerului Finantelor, generata de introducerea cotei unice.

Formula lansata anul trecut de Mugur Isarescu a fost „rotunjita” de guvern, care a stabilit ca impozitul datorat de salariati in noua moneda se va calcula prin rotunjire in plus. Asadar, pana la urma, bugetul castiga, populatia pierde

Obligatiile si retinerile datorate catre stat in contul asigurarilor de sanatate si de somaj, dar si impozitul pe venit vor fi rotunjite in plus, a decis executivul, printr-o ordonanta de urgenta adoptata miercuri.

Regula de baza stabilita prin acest document este ca, in cazul fractiunilor de peste 50 de bani inclusiv, se rotunjeste prin adaos, pana la un leu, si se renunta la ceea ce este mai mic de 49 de bani. Exceptia o constituie datoriile catre stat.

Guvernul ne prezinta si un exemplu: in cazul in care angajatului i se retine acum un impozit din salariu de 714.547 de lei, dupa convertirea la noua moneda i se vor retine 72 de lei noi. Adica se pierd 5.453 de lei vechi. Nu pare mult, cam o paine pe luna. La un calcul simplu, daca se mai pierd alti 5.000 de lei la CAS si la somaj, buzunarele ni se usureaza cu 15.000 de lei pe fiecare luna.

Rezulta de aici un „impozit” anual suplimentar de 180.000 de lei. De la cei aproape cinci milioane de angajati statul aduna 900 de miliarde lei. O suma frumusica, trasa dintr-un condei.

Ce luam pe mere dam pe pere

Guvernul a fost generos in modul de rotunjire care se aplica pentru salariile de baza, soldele de grad si de functie, salariul acordat pentru functia indeplinita si salariul pentru gradul profesional al politistilor, indemnizatiile acordate magistratilor si functiilor de demnitate publica, pensiile si indemnizatiile de somaj.

Acestea vor fi convertite in noua moneda prin rotunjire pana la un leu in favoarea persoanei care beneficiaza de acest drept. La un salariu actual de 6.931.000 de lei, dupa 1 iulie primiti 694 lei noi. Cu 9.000 lei vechi in plus. Care, ulterior, vor fi impozitati prin rotunjire in plus.

Veniturile actuale (salarii, pensii sau alte drepturi banesti) se convertesc in noua moneda prin impartirea sumelor respective la 10.000. Nu se va recurge la rotunjire in cazul elementelor de calcul utilizate pentru calcularea veniturilor, precizeaza ordonanta de urgenta.

Valoarea de referinta sectoriala si alte elemente de calcul de aceeasi natura nu se rotunjesc, ele urmand sa fie stabilite, ca urmare a denominarii, cu o exactitate de patru zecimale. Valoarea punctului de pensie, stabilita prin bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2005, va fi, dupa denominare, de 295,56 lei noi.

Prevederile ordonantei de urgenta se aplica pentru drepturile si obligatiile care se achita incepand cu luna iulie 2005. Plata veniturilor se poate face, incepand cu aceasta data, atat in moneda veche, cat si in moneda noua, pana la sfarsitul anului viitor, cand vor fi retrase din circulatie vechile bancnote.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro