Sari direct la conținut

Deputat USR, după ce CSM a avizat negativ proiectul de lege privind desființarea Secției speciale: Un moment foarte trist pentru justiția noastră

HotNews.ro
Stelian Ion, Foto: Camera Deputatilor
Stelian Ion, Foto: Camera Deputatilor

Deputatul USR Stelian Ion apreciază că decizia CSM de a aviza negativ desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este ”un moment foarte trist pentru justiția noastră”. El spune că nu există prea curând șanse ca justiția să se îndrepte, cu astfel de instrumente precum SIIJ și cu actualul sistem de numire a procurorilor de rang înalt și de promovare a magistraților.

„CSM a avizat negativ astăzi propunerea noastră de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, inventată de Liviu Dragnea. 10 din 19 membri ai CSM au apreciat că secția trebuie să fie menținută. Este un moment foarte trist pentru justiția noastră.

Înființarea SIIJ a fost criticată de mii de magistrați români – care au depus memorii și au protestat public -, de Comisia Europeană, de GRECO. Așa cum România a fost condamnată la CEDO pentru modalitatea de revocare a Laurei Codruța Kovesi, tot așa este foarte probabil să primim o decizie din partea CJUE prin care să fim obligați la desființarea SIIJ. Se pare că instituțiile noaste nu pot acționa corect decât împinse de la spate”, a scris spe Facebook deputatul USR Stelian Ion.

Potrivit acestuia, criticile venite de la unii membri CSM au vizat chestiuni de tehnică legislativă, deși avizul Consiliul Legislativ, organism constituțional care dă avize sub aspectul normelor de tehnică legislativă, a fost favorabil.

De asemenea, în ședința CSM au mai fost amintite unele chestiuni referitoare la dispozițiile tranzitorii care puteau fi completate cu 1-2 amendamente, așa cum s-a procedat, spre exemplu, în cazul propunerii făcute de curând de senatorul PSD Robert Cazanciuc. „Pare o dublă măsură”, mai spune deputatul USR.

El se declară dezamăgit și de comentariul ministrului Justiției, care, la începutul ședinței, „și-a exprimat în mod ironic speranța că USR a reușit să își asigure o majoritate în Parlament pentru votul pe acest proiect”.

„De când e condiționată depunerea unui proiect de obținerea unui angajament din partea celorlalte partide?!? Poate ar fi de observat că noi nu am propus în proiectul nostru superimunitati pentru unii magistrați și competențe exorbitante în favoarea procurorului general pe toate dosarele în care sunt cercetați magistrații, așa cum a propus domnia sa la începutul anului în proiectul pe care ulterior l-a și retras rapid.

Mergem mai departe cu acest proiect, vom ține cont de toate comentariile și propunerile pertinente și vom solicita un vot în Parlament. Vom vedea atunci cine îi continuă opera lui Dragnea și cine nu.

(…) Lucrurile sunt departe de a fi perfecte în justiție, iar cu astfel de instrumente precum SIIJ, cu actualul sistem de numire a procurorilor de rang înalt și de promovare a magistraților nici nu există prea curând șanse să se îndrepte”, adaugă deputatul USR Stelian Ion.

Consiliul Superior al Magistraturii a votat în plenul de joi pentru menținerea controversatei secții de anchetare a magistraților. Astfel, CSM a avizat negativ proiectul de lege depus de USR la Camera Deputaţilor privind desfiinţarea Secției speciale. Au existat 10 voturi împotriva desființării Secției, 8 pentru, iar un vot a fost nul, au declarat surse din CSM pentru HotNews.ro.

Conform surselor citate, votul nul a fost al procurorului general Gabriela Scutea atunci când s-a supus la vot acordarea avizului pozitiv al CSM pentru acest proiect. Parchetul General a trimis către CSM un raport cu observații semnat de Gabriela Scutea, care se declară pentru desființarea acestei secții, dar contestă forma proiectului de lege. Gabriela Scutea a susținut că proiectul este „copy-paste” după proiecte anterioare.

Proiectul de lege pentru desființarea SIIJ a fost depus la Camera Deputaților la începutul lunii mai și este semnat de 40 de deputaţi şi senatori de la USR, dar şi de deputatul neafiliat Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro