Sari direct la conținut

Deputatii vor sa introduca in Regulament o lege care se aplica deja de doi ani: sanctionarea cu 1% din indemnizatie pentru fiecare absenta nemotivata / Cum sunt taxati europarlamentarii chiulangii prin comparatie

Parlament, Foto: Agerpres
Parlament, Foto: Agerpres

Un proiect pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor a fost initiat de cinci deputati PSD si UNPR, prin care alesii care absenteaza de la lucrarile din plen sau comisii vor fi sanctionati prin retinerea a 1% din indemnizatia bruta. Proiectul, care ajunge marti in comisii, prevede o simpla transcriere in Regulament a Legii din 2013 privind Statutul deputatilor si senatorilor. Calculele arata ca un deputat care nu da o luna intreaga pe la Palatul Parlamentului va continua sa primeasca intre 80-84% din indemnizatia sa lunara, la care se adauga diurna pentru deplasare la lucrarile legislative (la care nu participa), adica 463 de lei, dar si diurna pentru hrana si cazare. Insa, in Parlamentul European se taxeaza mult mai dur absentele nemotivate.

Proiectul pentru modificare Regulamentului nu schimba nimic, ci doar transcrie o lege adoptata inca de acum doi ani. Cuantumul sanctiunii de 1% se aplica din 2013, cand a intrat in vigoare Legea 219/2013 privind Statutul deputatilor si senatorilor. Desi, in regulament a fost uitata o prevedere din 1994, care stipuleaza ca o absenta nemotivata se sanctioneaza cu retinerea a 5% din indemnizatie. Astfel apare o contradictie intre Regulamentul Camerei Deputatilor si legea privind statutul deputatilor si senatorilor. Initiatorul proiectului pentru modificarea Regulamentului, deputatul UNPR Gheorghe Emacu a declarat pentru Hotnews ca se doreste o simpla corectare a unei erori si respectarea legii votate in 2013.

Articolul uitat in Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca un deputat care absenteaza nemotivat este sanctionat cu retinerea din indemnizatia lunara a unei sume de bani ce reprezinta a 21-a parte, la care se adauga diurna de deplasare. Asta inseamna ca unui ales i se retine peste 5% din indemnizatie pentru fiecare absenta nemotivata.

Deputatul UNPR Gheorghe Emacu a explicat pentru Hotnews de ce trebuie modificat Regulamentul Camerei Deputatilor:

In regulamentul actual au fost pastrate doua prevederi contrare. Prevederea veche (n.r. cea care presupune retinerea a celei de-a 21-a parte din indemnizatie pentru fiecare absenta nemotivata) este una caduca, lipsita de sustinere legislativa, de aceea trebuie sa fie eliminata. Pur si simplu este o punere de acord cu legea din 2013. Regulamentul nu poate decat sa tina cont de Legea privind statutul […] Trebuia corectata eroarea de mai mult timp, insa Regulamentul se modifica dificil. La comisia pentru Regulament este un reprezentat al fiecarui grup parlamentar, asa ca atunci cand se porneste la un drum lumea trebuie sa se puna de acord, pentru a fi un mecanism acceptat de toata lumea. Sigur ca in momentul in care Statutul s-ar modifica cu o sanctiune mai consistenta, pentru ca e anormal sa ai un serviciu si sa nu vii, dar asta tine de o decizie politica care ar trebui sa se ia in serios in viitor”.

Potrivit Mediafax, in ultima sesiune parlamentara, deputatii care au avut absente nemotivate, printre care s-au numarat si Sebastian Ghita, Ion Ochi si Radu Popa, au fost sanctionati cu retinerea a 1% din indemnizatie pentru fiecare zi. Astfel, deputatul Sebastian Ghita, care a absentat de 13 nemotivat in lunile aprilie si martie, a primit peste 80% din indemnizatia bruta in fiecare luna.

Proiectul, initiat de Mircea Dusa (PSD), Gheorghe Emacu (UNPR), Eugen Nicolicea (UNPR), Marian Neacsu (PSD) si Florin Iordache (PSD), va fi discutat in comisii incepand de saptamana viitoare, dupa ce niciun amendament nu a fost depus la forma initiala.

In Parlamentul European, cei care se decid sa nu prea treaca pe la munca sunt taxati mult mai dur decat alesii nostri. Astfel, indemnizatia de sedere, care se ridica la 306 euro, este redusa cu 50% pentru fiecare zi in care eurodeputatii lipsesc la mai mult de jumatate din voturile cu apel nominal.

Aceasta nu este singura sanctiune primita de chiulangii, alesii de la Bruxelles sunt nevoiti sa ramburseze Parlamentului jumatate din indemnizatia pentru cheltuieli generale, de 4320 de euro, daca la sfarsitul anului se constata ca nu au fost prezenti la cel putin 50% din zilele de sesiune, dupa cum arata Normele de aplicare ale statutului deputatilor din Parlamentul European.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro