Sari direct la conținut

Derivatele aduc randamente mai mari la BVB

Cotidianul

De miine, investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti vor avea la dispozitie doua produse derivate. Pe linga tranzactionarea contractelor futures pe baza indicelui BET, investitorii vor putea accesa si un produs legat de indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci Societati de Investitii Financiare, potrivit directorului Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.

Mai mult, bursa va mai lansa in perioada urmatoare si alte citeva astfel de produse. Tranzactiile futures vor putea aduce randamente substantial mai mari in conditiile unor costuri ceva mai ridicate. „Produsele derivate sint instrumente cu un risc mai ridicat si in consecinta cu un randament mai mare decit investitiile pe piata spot“, ne-a explicat directorul BVB.

Pina la finele anului, bursa nu va percepe comisioane pentru acest tip de tranzactii. „Avem desigur in plan un sistem de tarifare, insa pina la sfirsitul anului nu vom percepe nici un fel de comisioane“, spune Farmache.

Produsele derivate, introduse la Bucuresti din 14 septembrie, se adreseaza, in teorie, tuturor categoriilor de investitori, fie ei mici sau mari. Totusi, ele au unele particularitati. „Aceste produse sint ceva mai sofisticate decit cele clasice. Este nevoie de o cunoastere mai buna a pietei pentru a le accesa.

Putem spune ca se adreseaza unor investitori mai avizati“, a explicat directorul bursei. Pe de alta parte, sistemul de tranzactionare este unul similar cu cel de pe piata spot. Difera insa modalitatea de decontare. „Este un concept nou. Partea dificila este decontarea. Am lucrat mult la acest sistem“, ne-a spus Farmache.

Spre deosebire de tranzactiile pe piata spot, cele futures lucreaza pe preturi viitoare ale actiunilor. Altfel spus, vorbim despre un pariu legat de cit va fi indicele BET sau BET-FI peste o anumita perioada de timp (scadenta). Pentru investitorul mic si mediu, tranzactionarea contractelor futures, accesibila pina acum doar la bursa de la Sibiu, este mai dificila.

Investitorul nu trebuie sa depuna in contul deschis la broker intreaga suma necesara achizitionarii unui contract, fiind nevoie numai de o marja de 1.200 de lei, nivelul minim impus de BVB.

Iar daca estimeaza o crestere a indicelui BET, poate cumpara un contract futures pe acest indice, spre exemplu la cotatia de 8.000 de puncte, ceea ce inseamna ca, la scadenta contractului, investitorul crede ca indicele va fi la 8.000 de puncte.

Dar daca indicele creste si investitorul decide vinzarea contractului inainte de scadenta, la o cotatie cu 1% mai mare, de 8.100 de puncte, cistigul va fi de 100 de lei, adica un randament de aproximativ 8%. Insa, daca la scadenta indicele scade cu 1%, pierderea va fi de 100 de lei.

integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro