Descoperire inedita: Microbi prinsi in gheata Antarcticii
O capsula vie a timpului a fost descoperita la sute de metri adancime in stratul de gheata antarctic: o colonie de microbi izolata de restul lumii intr-un iaz mai putin obisnuit, timp de 1,5 milioane de ani. Descoperirea ar putea servi ca un exemplu despre cum se poate conserva viata in gheata planetelor din galaxia noastra, informeaza postul american de televiziune Fox News.
Microbii, care au supravietuit fara lumina sau oxigen, au fost detectati in apa topita provenita din ghetarul Taylor – situat in vasta fasie estica a Antarcticii. Microorganismele supravietuit intr-un „iaz” incastrat in gheata in urma cu 1,5-2 milioane de ani. Iazul ar fi situat la circa cinci kilometri in adancul ghetarului, unde oamenii de stiinta nu pot realiza cercetari amanuntite.
Testele genetice efectuate de specialistii National Science Foundation au relevat ca microbii sunt similari cu cei regasiti in mediul marin de astazi, asadar ar putea fi ramasite ale unei populatii mai mari de odinioara ce traia intr-un fiord sau chiar in mare.
„E ca si cum ai gasi o padure pe care nu a vazut-o nimeni timp de 1,5 milioane de ani”, a declarat Ann Pearson (Harvard), membru al echipei de cercetare. „In mod ciudat, speciile de aici sunt similare cu organisme contemporane, si in acelasi timp mult diferite de acestea – desigur, ca rezultat al conservarii intr-un mediu atat de neospitalier.”
Apa in care inoata microbii are o temperatura de -10 grade Celsius, insa nu ingheata intrucat este de circa trei-patru ori mai sarata decat apa oceanului. „Iazul” prins in gheata, descoperire unica in lume, ar putea oferi explicatii despre modul in care microorganismele pot supravietui in gheata planetelor si satelitilor sistemului nostru solar, cum ar fi Marte sau Europa, satelit al lui Jupiter.