Despre grija pentru sănătate la început de an cu Dr. Anca Olteanu, MedLife. Ce analize și investigații de rutină trebuie să faci ca să știi că ești bine?
De-a lungul timpului, practica medicală și studiile de specialitate au demonstrat că prevenția în sănătate salvează vieți. Cu toate acestea, în România, rata mortalității evitabile este a treia cea mai ridicată din UE, multe dintre principalele cauze de deces venind ca efect al comportamentelor nesănătoase. Prevenția înseamnă o alimentație echilibrată, o cultură a activității fizice constante, dar și verificarea regulată a stării de sănătate, prin analize și investigații de rutină. Prevenția înseamnă și încredere în medici de top, în tehnologie și în echipamentele de ultimă generație, fără de care nu ai putea avea acces la soluții adevărate la probleme reale.
Am vorbit cu Dr. Anca Olteanu, medic generalist la MedLife, despre principalele investigații și analize pe care trebuie să le efectuăm în fiecare an pentru a ne asigura că prevenim sau depistăm din timp principalele afecțiuni care ne pot pune viața în pericol.
“Se spune că prevenția este cel mai bun tratament și chiar așa este. Analizele de sânge sunt esențiale în investigarea problemelor de sănătate, chiar și în lipsa unor simptome. Este foarte important ca pacienții să înțeleagă că mersul la medic nu trebuie să depindă de o durere și că există numeroase boli “silențioase”, care într-un final ajung să afecteze calitatea vieții sau chiar să o pună în pericol. Analizele și testele de screening efectuate anual pot ține sub control majoritatea afecțiunilor care pot deveni fatale”, a explicat Dr. Anca Olteanu.
Pentru populația sănătoasă, fără simptomatologie și fără patologii cunoscute, se recomandă anual efectuarea următoarelor analize și investigații:
Examenul clinic
Vizita la medicul de familie sau la un medic generalist pentru evaluarea stării generale de sănătate este primul pas în asigurarea prevenției. Medicul va efectua un examen clinic, va măsura tensiunea arterială și pulsul și va efectua o anamneză pentru a cunoaște istoricul medical al pacientului.
Analizele de laborator
Medicii recomandă efectuarea anuală a unui set complet de analize: hemoleucograma completă, VSH, Fibrinogen, CRP cantitativ, uree, creatinină, TGO, TGP, GGT, colesterol total, LDL colestoral, trigliceride, calciu total, TSH, sideremie, feritină, magneziu, potasiu, sodiu, sumar de urină).
Hemoleucograma completă este un test de rutină cu rol extrem de important, care evaluează dacă măduva produce un număr suficient de celule mature și dacă acestea au morfologie normală. Cu ajutorul hemoleucogramei pot fi depistate dezechilibrele din organism, precum anemia, infecțiile, inflamațiile sau alte afecțiuni (pulmonare, cardiace, renale, etc).
Examen dermatologic
Examenul dermatologic se efectuează anual pentru analiza alunițelor sau a petelor care apar pe piele, ca metodă de prevenție a cancerului de piele.
Examen oftalmologic
Examenul oftalmologic se recomandă anual în special persoanelor care lucrează la calculator sau care desfășoară alte activități solicitante pentru ochi.
Examen stomatologic
Sănătatea dentară este importantă pentru sănătatea întregului organism. Cu toate acestea, peste 70% dintre români suferă de afecțiuni stomatologice netratate, deși majoritatea acestora pot fi prevenite într-un stadiu incipient, printr-o igienă orală corespunzătoare și vizite periodice la medicul stomatolog. Pentru menținerea unei danturi sănătoase este recomandată o vizită la medicul stomatolog cel puțin o dată pe an.
Alte investigații de rutină recomandate în funcție de vârsta pacientului
După 30 ani: ecografia abdominală pentru examinarea organelor din abdomen și pelvis. În cadrul investigației se poate detecta boala ficatului gras, calculii renali/biliari, formațiuni la nivelul ficatului, rinichilor sau pancreasului.
După 40 de ani: Măsurarea tensiunii arteneriale și monitorizarea atentă a glicemiei sunt importante pentru prevenirea bolilor precum accidentul vascular cerebral, diabetul și alte afecțiuni cardiovasculare. După 40 de ani se recomandă, de asemenea, și efectuarea unui consult cardiologic.
După 40 ani trebuie efectuat și un examen al glandei tiroide – o ecografie tiroidiană.
“Nodulii tiroidieni sunt mai frecvent întâlniți la femeile de vârsta a doua, însă având în vedere că ecografia este o metodă neiradiantă, neinvazivă și nedureroasă, poate fi efectuată în scop de prevenție și de către persoanele tinere, la recomandarea medicului endocrinolog”, a precizat Dr. Anca Olteanu.
După 45 de ani: Conform ultimelor studii, după vârsta de 45 de ani se recomandă ca metodă de screening efectuarea unei colonoscopii de către orice persoană sănătoasă, la fiecare 10 ani, sau colonografie CT la fiecare 5 ani. Pentru persoanele cu antecedente familiale, screening-ul începe de la 40 de ani și se recomandă efectuarea unei colonoscopii la fiecare 5 ani.
După 60 de ani: odată cu înaintarea în vârstă crește frecvența unor afecțiuni specifice, astfel că medicii recomandă teste regulate de vedere, teste auditive și teste pentru măsurarea densității osoase (la recomandarea medicului reumatolog, endocrinolog, generalist sau a medicului de familie). Studiile arată că una din cinci femei și unul din trei bărbați suferă o fractură osteoporotică în decursul vieții.
Investigații în funcție de vârstă și sexul pacientului:
Investigații specifice pentru femei:
- Vizita la medicul ginecolog și examen citologic Babeș Papanicolau (indiferent de vârstă)
- Tiraj Viral HPV – recomandat femeilor după efectuarea unui test Babeș-Papanicolau care ridică anumite suspiciuni sau atunci când medicul observă anumite leziuni la controlul ginecologic de rutină.
- Examen senologic – până la 40 de ani se recomandă efectuarea anuală a unei ecografii mamare și după 40 ani, efectuarea anuală a unei mamografii.
- Test de osteodensitometrie, pentru măsurarea densității minerale osoase prin care se poate pune dignosticul de osteoporoză – după 50 ani sau după instalarea menopauzei.
Analize și investigații recomandate bărbaților:
– PSA (antigenul specific prostatei), recomandată tuturor bărbaților după 50 de ani.
PSA este o proteină produsă de celulele prostatei, atât cele normale, cât și cele maligne. Studiile arată că de la introducerea analizei PSA, sub 3% dintre bărbații diagnosticați cu cancer de prostată au avut metastaze, iar 75% au fost diagnosticați în faze incipiente ale bolii.
– Ecografie abdominală pentru examinarea organelor din abdomen și pelvis.
Totodată, persoanelor fumătoare, fie că sunt femei sau bărbați, le este recomandat să efectueze o spirometrie și o radiografie pulmonară în fiecare an.
“Investigațiile și analizele se extind în funcție de vârstă, patologie preexistentă și antecedente familiale, la recomandarea medicului clinician”, punctează medicul Anca Olteanu.
Investigații anuale recomandate copiilor
“Investigațiile și analizele recomandate copiilor diferă în funcție de vârstă, de aceea părinții sunt sfătuiți să țină legătura cu medicul pediatru, care pe lângă examenul clinic complet poate să facă recomandări de analize, investigații sau consultații la medicul specialist (oftalmolog, ORL, diabet etc.) în funcție de vârstă și istoricul medical din familie”, a explicat Dr. Anca Olteanu.
Prevenția este un element cheie pentru menținerea unei calități bune a vieții. Dincolo de preîntâmpinarea apariției unor afecțiuni, pacienții care efectuează regulat analizele și investigațiile de bază au șansa de a descoperi anumite afecțiuni în stadii incipiente și de a se recupera mult mai ușor în urma tratamentului.
***
Acest articol este susținut de MedLife.
Când știi ce ai, știi ce ai de făcut. Acesta este convingerea celui mai puternic sistem de diagnosticare și tratament creat de MedLife, care își propune să pună umărul la combaterea riscurilor asociate autodiagnosticului și automedicației.
Cum putem scăpa de efectele negative ale acestor fenomene? Cu ÎNCREDERE. În știință, în medici, în tehnologie și echipamente. În CUNOAȘTERE. Doar astfel putem avea soluții adevărate la probleme reale.
Laboratoarele și clinicile MedLife sunt locul în care expertiza medicilor, dublată de tehnologia de ultimă generație, oferă acces la un diagnostic corect și soluții personalizate nevoilor tale. Locul care îți dă încredere în tine, în mâine.