Sari direct la conținut

Dezbatere Biden vs Trump – fact focus: Cine a fost campionul afirmațiilor false

HotNews.ro
Atât președintele Joe Biden, cât și fostul președinte Donald Trump au făcut afirmații false și înșelătoare în timpul dezbaterii prezidențiale CNN de joi. Dar Trump a făcut acest lucru mult mai mult decât Biden, la fel ca în dezbaterile lor din 2020.
Dezbatere Biden vs Trump – fact focus: Cine a fost campionul afirmațiilor false
Dezbaterea Trump-Biden, urmărită într-un local din New York, 27 iunie 2024. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Trump a făcut mai mult de 30 de afirmații false la dezbaterea de joi:

Printre afirmațiile false repetate de Trump s-au numărat:

  • „Rezultatele alegerilor din 2020 au fost decise prin fraudă” / Adevărul: Aceste acuzații nu au fost niciodată dovedite. Ele au fost negate chiar de mulți republicani care au condus in statele unde Trump spune că au fost fraude.
  • Avort. „Unele state conduse de democrați permit uciderea bebelușilor după naștere” / Adevărul: : Afirmația lui Trump privind uciderea bebelușilor după naștere de către democrați este o prostie; acest lucru este infanticid și ilegal în toate cele 50 de state. Un procent foarte mic de avorturi au loc la sau după 21 de săptămâni de sarcină, potrivit CNN.
  • Atacul asupra Capitoliului. Trump a spus că a fost vorba de un număr relativ mic de oameni care au mers la Capitoliu și, în multe cazuri, au fost conduși de poliție / Acest lucru este fals. Atacul asupra Capitoliului Statelor Unite a fost cel mai periculos atac asupra sediului puterii americane din ultimii 200 de ani și care s-a soldat cu morți. După cum a fost documentat amănunțit prin înregistrări video, fotografii și persoane care au fost acolo, mii de oameni au asaltat Capitoliul în ceea ce a devenit o scenă brutală de luptă corp la corp cu poliția, potrivit AP.
  • Avort. Roe v. Wade „Toți specialiștii în Drept și toată lumea în general doreau ca Roe v. Wade să fie anulată” / Adevărul: Sondaje după sondaje au arătat că majoritatea americanilor – două treimi sau aproape două treimi dintre respondenți în mai multe sondaje – doresc ca Roe să fi fost păstrată. Un sondaj de opinie realizat în februarie 2024 a arătat că 67% dintre adulți s-au opus deciziei care a anulat Roe.
  • Schimbări climatice. Prezentându-și bilanțul ecologic, Trump a declarat că „în timpul celor patru ani ai mei, am avut cele mai bune cifre de mediu din istorie” și că susține un aer și o apă „imaculate”. / Faptele: În timpul președinției sale, Trump a eliminat unele prevederi ale Legii privind apa curată, a relaxat reglementările privind companiile de cărbune, petrol și gaze și a retras SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Atunci când incendiile de vegetație au lovit California în 2020, Trump a respins consensul științific conform căruia schimbările climatice au jucat un rol. Trump a respins, de asemenea, avertismentele oamenilor de știință cu privire la schimbările climatice și a propus în mod obișnuit reduceri semnificative ale Agenției pentru Protecția Mediului. Aceste reduceri au fost blocate de parlamentarii democrați și republicani.
  • Nu au existat atacuri teroriste în timpul președinției sale / Adevărul: Au existat diverse atacuri teroriste în timpul președinției Trump. De fapt, în discursul său privind starea Uniunii din 2018, Trump a dat vina pe politicile de imigrație pentru „două atacuri teroriste la New York în ultimele săptămâni”.
  • Iranul nu a finanțat grupări teroriste în timpul președinției sale / Adevărul: Finanțarea Iranului pentru Hezbollah și alte astfel de grupuri a scăzut în a doua jumătate a președinției sale, în mare parte din cauza faptului că sancțiunile sale asupra țării au avut un impact negativ major asupra economiei iraniene, dar finanțarea nu a încetat niciodată complet, după cum au declarat patru experți pentru CNN la începutul acestei luni.
  • SUA a oferit mai mult ajutor Ucrainei decât Europa / Afirmația lui Trump este falsă. Chiar înainte de invazia Rusiei, la începutul anului 2022, și până în aprilie 2024, țările europene au contribuit cu mai mult ajutor pentru Ucraina decât SUA, conform datelor Institutului Kiel pentru Economia Mondială din Germania.
  • Rasism. Trump acuză că Biden s-a referit ani de zile la persoanele de culoare ca fiind „super prădători” / Afirmația este falsă. Biden nu a folosit niciodată public expresia „superpredători” și nici nu a susținut teoria criminologică din spatele acesteia (care susținea că există o nouă rasă de tineri infractori extrem de violenți și fără remușcări).
    Biden intenționează să cvadrupleze impozitele oamenilor / Afirmație falsă. Proiectul lui Biden prevede impozitarea mărită a miliardarilor
  • Securitatea Capitoliului. Trump spune că președinta de atunci a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a refuzat 10 000 de soldați ai Gărzii Naționale pentru Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021 / Președintele Camerei Reprezentanților nu este responsabil de securitatea Capitoliului; aceasta este supravegheată de Consiliul de Poliție al Capitoliului, un organism care include sergenții de arme ai Camerei Reprezentanților și ai Senatului. De asemenea, președintele Camerei Reprezentanților nu are putere asupra Gărzii Naționale a Districtului Columbia, care se află sub comanda președintelui.
  • Taxe pentru China. Americanii nu plătesc costul tarifelor sale pentru China și alte țări, acuză republicanul / Acest lucru este fals. Studiu după studiu, inclusiv unul realizat de Comisia bipartizană pentru comerț internațional a guvernului federal (USITC), au arătat că consumatorii și industriile americane suportă aproape integral costul tarifelor americane, inclusiv taxele impuse anterior de Trump.
  • Europa nu acceptă nicio mașină americană / O afirmație care nu mai are nevoie de comentarii.
  • Deficit bugetar. SUA are în prezent cel mai mare deficit bugetar și cel mai mare deficit comercial cu China /Adevărul: ambele recorduri negative au avut loc de fapt sub Trump
  • Biden vrea să mărească de 4 ori impozitele americanilor / Trump a folosit această replică la mitinguri, dar nu are nicio bază reală. De fapt, Biden dorește să împiedice creșterea impozitelor pentru toți cei care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari, adică marea majoritate a contribuabililor. Mai important, propunerea de buget a lui Biden nu crește impozitele atât de mult pe cât susține Trump, deși creșterile se concentrează pe corporații și pe cei bogați. Reducerile de impozite pentru persoane fizice propuse de Trump în 2017 vor expira după 2025, deoarece nu au fost finanțate integral atunci când au devenit lege, potrivit AP.
Joe Biden în timpul primei dezbateri pentru alegerile prezidențiale din SUA, FOTO: Artem Priakhin / Zuma Press / Profimedia

Biden a făcut cel puțin nouă afirmații false sau înșelătoare în timpul dezbaterii:

  • Acesta a folosit cifre false în descrierea a două dintre politicile sale cheie privind asistența medicală
  • A afirmat în mod fals că niciun soldat american nu a fost ucis în timpul mandatului său / Adevărul: Biden se înșeală. Membrii serviciilor americane au murit în străinătate în timpul președinției sale, inclusiv 13 soldați uciși într-un atentat sinucigaș cu bombă în timpul retragerii SUA din Afganistan.
  • A repetat cifra sa obișnuită înșelătoare privind ratele de impozitare ale miliardarilor
  • A afirmat fără temei că Trump dorește să elimine securitatea socială
  • A afirmat în mod fals că rata șomajului era de 15% când a preluat mandatul
  • A afirmat în mod inexact că sindicatul poliției de frontieră l-a susținut înainte de a clarifica faptul că se referea la sprijinul agenților pentru proiectul de lege privind frontierele pe care l-a susținut
  • A exagerat comentariile lui Trump din 2020 cu privire la posibilitatea de a trata Covid-19 prin injectarea de dezinfectant.
Donald Trump și Joe Biden. FOTO: JIM WATSON / AFP / Profimedia

Trump, despre democrații care omoară bebeluși „după naștere”

În timpul dezbaterii cu Biden (81 de ani), Trump (78 de ani) și-a repetat afirmația frecventă potrivit căreia democrații vor ucide copii în „luna a opta, a noua a sarcinii sau chiar după naștere”. Trump a dat ca exemplu susținerea de către fostul guvernator al Virginiei a unui proiect de lege care ar slăbi restricțiile privind avorturile târzii.

Trump a afirmat, de asemenea, mai târziu în cadrul dezbaterii, că unele state „conduse de democrați” permit ca bebelușii să fie uciși după naștere.

Afirmația lui Trump privind uciderea bebelușilor după naștere de către democrați este o exagerare voită. Acest lucru este infanticid și ilegal în toate cele 50 de state. Un procent foarte mic de avorturi au loc la sau după 21 de săptămâni de sarcină.

Conform datelor publicate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, doar 0,9 % din avorturile raportate în 2020 au avut loc la 21 de săptămâni sau mai târziu. (Multe dintre aceste avorturi au loc din cauza riscurilor grave pentru sănătate sau a anomaliilor letale ale fătului). În schimb, 80,9 % din avorturile raportate în 2020 au fost efectuate înainte de 10 săptămâni, 93,1 % înainte de 14 săptămâni și 95,8 % înainte de 16 săptămâni, potrivit CNN.

Fostul guvernator al statului Virginia, democratul Ralph Northam, și-a exprimat sprijinul pentru o măsură a statului care ar relaxa semnificativ restricțiile privind avorturile tardive atunci când fătul nu este viabil. Northam nu vorbea despre infanticid.

Există unele cazuri în care părinții decid să aleagă îngrijiri paliative pentru copiii care se nasc cu afecțiuni mortale care le dau doar câteva minute, ore sau zile de trăit. Pur și simplu nu este același lucru cu uciderea unui copil.

Pe același subiect:

Surse: CNN, AP, Reuters, HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro