Dezvăluire: frustrarea crește la Moscova. Oamenii de lângă Putin cer escaladarea războiului, în ciuda pierderilor imense. Ce vrea liderul de la Kremlin
Oficialii militari și de securitate ruși îi cer președintelui Vladimir Putin să pună în aplicare mobilizarea completă și tranziția către o economie de război, scrie publicația rusească Meduza. Dezvăluirile, spune Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington, indică faptul că elita de securitate a Rusiei – asemenea lui Putin – nu este interesată de o rezolvare negociată și pașnică a războiului în viitorul apropiat.
Elitele rusești și oficialii de securitate de rang înalt de la Moscova manifestă o nemulțumire față de strategia președintelui rus Vladimir Putin de a purta războiul din Ucraina cu jumătăți de măsură și sunt din ce în ce mai îngrijorați de calendarul președintelui privind finalizarea războiului.
Surse din administrația prezidențială rusă, din Duma de Stat și, în sens mai larg, din guvernul federal rus și din guvernele regionale au declarat pentru publicația independentă rusească Meduza că elitele sunt din ce în ce mai „dezamăgite” și „obosite” de așteptarea încheierii războiului și sunt din ce în ce mai preocupate de impactul pe termen lung al sancțiunilor occidentale asupra economiei Rusiei.
În același timp, două surse apropiate administrației prezidențiale au observat că guvernul rus nu are în prezent o viziune clară pentru Rusia postbelică și că sfârșitul războiului ar putea fi „critic” pentru administrația prezidențială dacă aceasta nu poate identifica un discurs clar pentru a convinge societatea rusă după război.
O sursă din administrația prezidențială rusă a declarat pentru Meduza că elitele rusești, în primul rând oficiali de securitate de rang înalt, sunt din ce în ce mai frustrați de faptul că nu dispun de „suficientă” forță de luptă și echipamente pentru a conduce războiul și consideră că Putin trebuie să decreteze o „mobilizare” și să aducă complet societatea și economia rusă pe o bază de război.
ISW: Oficialii ruși par să admită că pierderile imense de pe front nu au adus câștiguri proporționale
Dezvăluirea Meduza, notează o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington, sugerează că oficialii militari și de securitate ruși par să admită că armata rusă nu obține câștiguri teritoriale semnificative proporționale cu pierderile de militari și de echipament pe care le suferă în Ucraina.
Până în prezent, comandamentul militar rus a tolerat pierderi exorbitante de personal în schimbul unor progrese semnificative din punct de vedere tactic, dar nu și operațional, iar teoria lui Putin privind victoria se bazează pe acceptarea unor astfel de pierderi atât timp cât forțele ruse continuă să avanseze în Ucraina.
Cu toate acestea, avansul mediu zilnic al Rusiei a încetinit cu aproximativ nouă kilometri pătrați în decembrie 2024, după trei luni consecutive de creștere în septembrie, octombrie și noiembrie 2024, iar comandamentul militar rus ar putea fi mai puțin dispus decât Putin să suporte un număr atât de mare de pierderi dacă ritmul de avans al forțelor ruse continuă să încetinească, spune ISW.
Oficialii militari și de securitate vor ca Putin să intensifice războiul
În ciuda pierderilor, oficialii militari și de securitate ruși nu par pregătiți să abandoneze războiul și ar dori, în schimb, ca Putin să intensifice efortul, spune analiza ISW. Una dintre soluții ar fi mobilizarea suplimentară a rezerviștilor și trecerea economiei pe picior de război.
Deocamdată, ISW continuă să evalueze faptul că Putin se opune efectuării unei mobilizări suplimentare sau a rezerviștilor și a economiei, deoarece astfel de decizii ar fi profund nepopulare în rândul societății.
Rămâne neclar dacă grupul de oficiali militari și de securitate ruși care solicită mobilizarea suplimentară a forței de luptă și a economiei va reuși să îl convingă pe Putin să ia măsuri mai drastic, spune ISW.
De ce a scăzut ritmul avansului rusesc
Analiza think-tank-ului spune în același timp că diagnosticul prezentat de elitele rusești cu privire la ritmul tot mai lent al avansului pe front – și anume lipsa forței de luptă – este inexact.
ISW evaluează că incapacitatea Moscovei de a obține un succes mai clar ține de ineficiența forțelor rusești din prima linie, slabele abilități de planificare a campaniei ale comandanților ruși și lipsa semnificativă de vehicule blindate.
Forțele ruse au demonstrat recent că sunt capabile să obțină câștiguri lente, prin atacuri ale infanteriei în direcțiile Pokrovsk și Kurahove, însă incapacitatea lor de a efectua manevre rapide, mecanizate, le-a împiedicat să transforme aceste câștiguri tactice în penetrări adânci în zonele din spatele Ucrainei.
Negocieri doar în condițiile dictate de Rusia
Dezvăluirile Meduza, mai spune ISW, indică faptul că elita de securitate a Rusiei – asemenea lui Putin – nu este interesată de o rezolvare negociată și pașnică a războiului în viitorul apropiat.
Mai multe surse au declarat pentru Meduza că elitele ruse sunt îngrijorate de capacitatea lui Putin de a-și asigura revendicările teritoriale – recunoașterea formală a controlului rusesc asupra regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, inclusiv părțile pe care Rusia nu le ocupă în prezent – în cadrul unor posibile negocieri viitoare și se concentrează pe crearea unei „imagini a victoriei” în Rusia postbelică.
Asta arată că elitele rusești sprijină dorința lui Putin de a negocia numai în condițiile dictate de Rusia și de a obține o victorie semnificativă pentru a justifica războiul în fața societății ruse.
Putin și alți oficiali de rang înalt de la Kremlin au indicat în mod repetat că Rusia nu este dispusă să se angajeze în negocieri de bună credință sau să participe la o negociere de pace semnificativă decât în condiții care echivalează cu capitularea completă a Ucrainei, iar elita rusă va continua, cel mai probabil, să sprijine cererile lui Putin în detrimentul angajării în negocieri semnificative, spune ISW.