Război în Ucraina, ziua 1052: SUA impun cel mai amplu pachet de sancţiuni de până acum asupra veniturilor Rusiei din petrol şi gaze / Trump spune că pregătește o întâlnire cu Putin / Rusia a cucerit mai multe localități în Donețk și Kursk
Volodimir Zelenski a declarat că la ultima serie de întâlniri cu aliații occidentali Ucraina a primit promisiuni de asistență militară suplimentară în valoare de 2 miliarde de dolari. Președintele ucrainean a declarat, după reuniunea de joi din Germania, că 34 de țări au promis ajutoare în sectoarele apărare aeriană, tehnologia informației, artilerie, deminare, forțe navale și aeriene. „Am avut o întâlnire foarte bună, cu un rezultat foarte bun. Au fost 2 miliarde de dolari în pachete suplimentare de sprijin pentru Ucraina”, a declarat Zelenski.
Evenimentele de vineri, ziua 1052 a războiului din Ucraina, LIVE:
Donald Trump nu mai vrea rezolvarea războiului din Ucraina în 24 de ore, ci mai aşteaptă câteva luni. Cum văd partenerii europeni schimbarea de atitudine – Financial Times
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi-a amânat cu câteva luni promisiunea din campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”, într-o schimbare de atitudine pe care partenerii europeni au interpretat-o ca un semn că administraţia sa nu va renunţa imediat la sprijinul pentru Kiev, scrie Financial Times.
Moscova consideră „absurdă” recomandarea UE privind evitarea spațiului aerian rusesc
Agenția federală de aviație a Rusiei a denunțat vineri recomandarea „absurdă” a Uniunii Europene, care a avertizat cu privire la „riscurile crescute” cu care se confruntă avioanele de linie care zboară deasupra Rusiei.
Statele Unite impun cel mai amplu pachet de sancţiuni asupra sectorului petrolier şi al gazelor din Rusia, pentru a sprijini Ucraina
Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat vineri cel mai amplu pachet de sancţiuni de până acum asupra veniturilor Rusiei din petrol şi gaze, în încercarea de a oferi Ucrainei şi echipei preşedintelui ales Donald Trump un avantaj în negocierile pentru pace.
Vor respecta țările NATO noua țintă trasată de Donald Trump privind cheltuielile militare?
Deriva unei nave rusești, oprită în Marea Baltică. Germania: „Rusia periclitează securitatea europeană cu petroliere decrepite”
Un remorcher german a oprit deriva unui petrolier care transporta 99.000 de tone din Rusia și care nu a mai putut fi manevrat în zona germană a Mării Baltice, aproape de insula Rugen.
Premierul unei țări UE, cuvinte grele la adresa lui Zelenski: „Uneori sunt sătul de el. Merge prin Europa și cere pomană”
Premierul slovac Robert Fico l-a comparat vineri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu un cerşetor care „merge prin Europa şi cere pomană”, afirmând că s-a săturat de el, mai ales că Slovacia este afectată de decizia Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
Vor respecta țările NATO noua țintă trasată de Donald Trump privind cheltuielile militare? Analiștii sunt sceptici, dar spun că s-ar putea întâmpla altceva
Țările membre NATO vor rezista în fața solicitării lui Donald Trump de a crește masiv cheltuielile pentru apărare, dar este probabil ca unele dintre ele să fie de acord cu un nou obiectiv mai ambițios în acest sens, au declarat pentru agenția Reuters mai mulți oficiali și analiști.
Ucraina primește o tranșă de 3 miliarde de euro de la UE
Ucraina primește de la UE prima tranșă din împrumutul garantat cu activele rusești înghețate
Ucraina a primit vineri din partea Uniunii Europene o primă tranșă, de 3 miliarde de euro, dintr-un pachet de împrumut convenit în cadrul G7 și care însumează circa 50 de miliarde de dolari.
O declarație de la Vilnius a stârnit furie și amenințări la Moscova: „Țările Baltice ar trebui să aparțină Rusiei. Lituania poate fi distrusă în 24 de ore”
O dispută pe tema regiunii ruse Kaliningrad a nemulțumit Rusia, care a reacționat vehement de la toate nivelurile, Parlament, Guvern și Kremlin, pentru a certa și amenința Lituania.
Pregătiri pentru un eventual război în Norvegia. Guvernul de la Oslo a prezentat Cartea Albă a apărării țării
Invocând riscuri de război, Norvegia a anunţat vineri că vrea să restabilească obligaţia construirii de adăposturi antiaeriene în noile clădiri, una dintre cele circa o sută de măsuri propuse pentru a întări starea de pregătire a ţării.
Varșovia anunță că a depistat o grupare rusă pregătită de GRU, care încerca să influențeze alegerile prezidențiale din Polonia
„Suntem cea mai atacată țară din UE, iar alegerile vor fi un test pentru a vedea dacă democrația poloneză va supraviețui”, a spus vicepremierul polonez, care a acuzat în mod direct Moscova.
NATO trimite nave de monitorizare în Marea Baltică, după sabotarea cablurilor submarine
Prima reacție a Ucrainei după ce Trump a spus că vrea o întâlnire cu Putin pentru a pune capăt războiului
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a oferit vineri după-amiază prima reacție oficială a Kievului față de declarațiile lui Donald Trump privind dorința acestuia de a se întâlni cu Vladimir Putin, partea ucraineană afirmând însă că nu vede nimic nou în comentariile președintelui ales al SUA de a se vedea cu liderul de la Kremlin.
NATO trimite două nave pentru a monitoriza infrastructura submarină din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei, în urma ruperii recente a unor cabluri submarine, a anunțat vineri ministrul de externe al Finlandei.
Cablul de electricitate Estlink 2 și patru cabluri de telecomunicații care leagă Finlanda de Estonia au fost avariate în ziua de Crăciun, la doar câteva săptămâni după ce alte cabluri au fost rupte în Marea Baltică.
Liderii politici și experții europeni suspectează acte de „război hibrid” orchestrate de Rusia. Ca răspuns, NATO a anunțat la sfârșitul anului trecut că își va consolida prezența militară în Marea Baltică.
„NATO trimite două nave și, de asemenea, ne sporim celelalte activități și prezența în regiune”, a declarat vineri ministrul finlandez Elina Valtonen într-o conferință de presă ținută la Helsinki. (AFP)
Poliția ucraineană a anunțat o mega-acțiune, cu 600 de percheziții, ca să oprească fuga în străinătate a celor care nu vor să lupte
Poliția ucraineană a anunțat vineri că efectuează „peste 600 de percheziții” în cadrul unei „operațiuni speciale” menite să blocheze trecerea ilegală a frontierei de către bărbații care fug de mobilizarea în armată, transmite France Presse.
Fico spune că Putin i-a promis personal că nu îi va lăsa pe slovaci fără gaz
Președintele rus Vladimir Putin a promis Slovaciei că Gazprom, compania energetică a Rusiei, va găsi metode alternative pentru a livra după încetarea tranzitului prin Ucraina gazele contractate de Bratislava, a declarat vineri prim-ministrul slovac Robert Fico.
Ucraina se așteaptă la contacte la nivel înalt cu noua administrație americană imediat după învestirea lui Donald Trump, inclusiv la o eventuală întâlnire între Trump și Zelenski, a spus vineri Ministerul de Externe de la Kiev.
„Așteptăm o întâlnire între președinții noștri, deoarece pentru noi principalul lucru este să lucrăm împreună cu America… ne pregătim pentru contacte la cel mai înalt nivel imediat după inaugurare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Heorhii Tykhyi.
Ucraina a primit de la UE prima tranșă de 3 miliarde de euro din împrumutul convenit de membrii G7 și susținut de profiturile activelor rusești înghețate în Occident, au anunțat vineri Kievul și Bruxellesul.
Liderii G7 au convenit în octombrie să acorde Ucrainei împrumuturi în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari prin mai multe canale.
„Astăzi, livrăm 3 miliarde EUR Ucrainei, prima tranșă din partea UE a împrumutului G7. Oferim Ucrainei puterea financiară de a continua lupta pentru libertatea sa – și de a învinge”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe rețeaua X. Prim-ministrul Ucrainei, Denyis Șmihal, a confirmat transferul de fonduri pe aplicația Telegram. (Reuters)
Reacția Rusiei după ce Trump a spus că pregătește o întâlnire cu Putin: „Nu avem nicio condiție prealabilă”.
Președintele rus Vladimir Putin este „deschis unui contact” cu Donald Trump fără nicio condiție prealabilă, a anunțat vineri Kremlinul, salutând dorința lui Trump de a „rezolva problemele prin dialog”.
Premierul slovac Robert Fico a spus că a discutat cu Vladimir Putin, în cadrul întâlnirii din 22 decembrie, despre un contract cu Gazprom, conform căruia Gazprom trebuie să găsească modalități de a livra gaz Slovaciei.
„Am vorbit cu Putin despre un contract între noi și Gazprom, care spune că ei trebuie să ne livreze cumva gazul”, a declarat Fico în fața unei comisii parlamentare.
„Putem să trecem ceva gaz prin ruta sudică, dar la acest moment avem stocuri, consumul slovac este asigurat”, a adăugat el. (Reuters)
De ce vor oficialii militari și de securitate ruși ca Putin să intensifice războiul
Dezvăluire: frustrarea crește la Moscova. Oamenii de lângă Putin cer escaladarea războiului, în ciuda pierderilor imense. Ce vrea liderul de la Kremlin
Se pare că membrii elitelor rusești și oficialii de rang înalt din domeniul securității sunt frustrați de eforturile președintelui rus Vladimir Putin de a purta un război la scară largă în Ucraina cu jumătăți de măsură și sunt din ce în ce mai preocupați de felul în care Putin vrea să pună capăt războiului, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.
Surse din administrația prezidențială rusă, din Duma de Stat și din guvernul federal rus și din autoritățile regionale au declarat pentru publicația rusă de opoziție Meduza că elitele ruse sunt din ce în ce mai „dezamăgite” și „obosite” de așteptarea încheierii războiului și sunt din ce în ce mai preocupate de impactul pe termen lung al sancțiunilor occidentale asupra economiei țării.
Două surse apropiate administrației prezidențiale au observat că guvernul rus nu are în prezent o viziune clară pentru Rusia postbelică și că sfârșitul războiului ar putea fi „ crucial” pentru administrația prezidențială dacă aceasta nu poate identifica un cadru narativ și politic clar pentru societatea rusă după război.
O sursă din administrația prezidențială rusă a spus pentru Meduza că elitele rusești, în principal oficialii de rang înalt din domeniul securității, sunt din ce în ce mai frustrați de faptul că nu dispun de „suficientă” forță de luptă și echipamente pentru a purta războiul și consideră că Putin trebuie să recurgă la o „mobilizare” și să treacă complet societatea și economia rusă pe picior de război.
Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (AESA) a avertizat asupra „riscurilor ridicate” pentru avioanele de linie care survolează Rusia, din cauza „deficiențelor” în coordonarea cu armata, ilustrate de prăbușirea recentă a unui avion azer.
Într-un „buletin de siguranță privind zonele de conflict”, AESA a reînnoit recomandarea adresată companiilor aeriene de a nu utiliza partea de vest a spațiului aerian rusesc, care este deja interzisă transportatorilor cu sediul în UE, dar care este încă utilizată, printre altele, de companii aeriene chineze, turce și din Golf.
Zona în cauză este situată „la vest de meridianul 60 est la toate altitudinile și la toate nivelurile de zbor”, a adăugat agenția europeană, care recomandă evitarea survolării unei părți din acest teritoriu încă de la invadarea Ucrainei în februarie 2022.
În noul său buletin, agenția subliniază că acest conflict creează riscul ca „avioanele civile să fie țintite în mod neintenționat (…) din cauza unor posibile deficiențe în coordonarea dintre autoritățile civile și militare” atunci când apărarea aeriană intră în acțiune. (AFP)
Un supermarket din orașul Donețk controlat de Rusia a fost lovit de armata ucraineană, cel puțin două persoane fiind rănite, a afirmat vineri agenția rusă de știri de stat TASS.
Imagini neverificate postate pe rețelele de socializare arată o mașină arsă în fața unei clădiri cu două etaje, înconjurată de bucăți de moloz. Potrivit TASS, alte clădiri și aproximativ 15 mașini au fost avariate în atac.
❗️Ukrainian forces strike #Donetsk supermarket with #HIMARS missiles, civilians injured.
— Sputnik Africa (@sputnik_africa) January 10, 2025
Ukrainian military forces launched a rocket strike using HIMARS missiles in Donetsk People's Republic, injuring at least three civilians, according to a Sputnik correspondent. pic.twitter.com/wA2kghuIMP
Rusia a cucerit mai multe localități în Donețk și Kursk
Forțele Moscovei au ocupat trei așezări din regiunea ucraineană Donețk și au recucerit trei localități din regiunea rusă Kursk, potrivit contului de Telegram DeepState, care monitorizează evoluția frontului.
Rușii au ocupat așezările Petropavlivka, Vozdvyzhenka și Solone din regiunea Donețk. De asemenea, au recucerit așezările Novoivanovka, Leonidovo și Aleksandriya din regiunea Kursk, afirmă sursa citată într-un mesaj postat azi-noapte.
În plus, potrivit DeepState, armate rusă a avansat în Dvorichna și lângă Zapadne în regiunea Harkov, precum și lângă Kurakhove și Yasenove în regiunea Donețk.
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1830 soldați, 10 tancuri, 32 alte blindate de luptă, 24 tunuri, 3 sisteme antiaeriene, 86 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.
O fabrică din regiunea Leningrad care produce acetonă a fost cuprinsă de flăcări vineri dimineață, iar serviciile de pompieri lucrează la stingerea incendiului, transmit agențiile de presă ruse.
Nu există deocamdată informații despre cauza incendiului ce a izbucnit într-o zonă industrială din orașul Gatchina, iar Ministerul rus al Apărării nu a raportat nicio dronă ucraineană deasupra regiunii peste noapte.
1,600 m² are ablaze, with explosions still rocking the industrial zone of Russia’s Leningrad region.
— KyivPost (@KyivPost) January 10, 2025
Media reports say the fire has engulfed a Russian acetone production plant, leading to a major fuel spill.
Authorities have not yet disclosed the cause of the fire. pic.twitter.com/bFDuge2618
Trump: Putin vrea să ne întâlnim pentru a „pune capăt războiului”, suntem pe cale să organizăm întâlnirea.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi că pregătește o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin pentru a „pune capăt” războiului din Ucraina, transmite France Presse.
Scurtă recapitulare a informațiilor recente:
- Zelenski s-a deplasat joi seară la Roma, pentru o întâlnire cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, care a sprijinit ferm Kievul încă de la începerea invaziei ruse.
- Președintele american Joe Biden urmează să prezinte în cursul acestei săptămâni noi sancțiuni vizând economia Rusiei, a anunțat un oficial american.
- SUA au alocat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de circa 500 de milioane de dolari, a anunțat, joi, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la reuniunea de la Ramstein.
- Uniunea Europeană este „pregătită să preia ștafeta” sprijinului militar pentru Ucraina „dacă SUA nu vor să facă acest lucru”, a declarat joi șefa diplomației europene, Kaja Kallas.
- Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a respins afirmații că Rusia are în prezent toate avantajele pe frontul din Ucraina. „Există opinia că Rusia are un avantaj și are toate șansele. Are unele avantaje, dar nu domină complet. Și dacă obține ceea ce vrea, va plăti pentru asta în viitor”, a spus șeful Pentagonului.
- Donald Trump dorește să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai curând posibil”, dar nu va face concesii lui Putin, a declarat trimisul special pentru Ucraina al președintelui ales, Keith Kellogg.
- Premierul Slovaciei, Robert Fico, a anunțat, joi, că analizează posibile măsuri împotriva Ucrainei, printre care oprirea ajutorului în războiul cu Rusia.
- Peter Magyar, principalul rival al premierului Viktor Orban, a declarat că, dacă va câștiga alegerile parlamentare pe care Ungaria le va organiza în 2026, va menține țara ferm ancorată în Uniunea Europeană și NATO, încercând totodată să dezvolte „relații pragmatice” cu Rusia.
- În porturile europene au ajuns anul trecut 17,8 milioane de tone de gaz rusesc lichefiat, cu peste 2 milioane de tone mai mult decât în anul precedent, potrivit analiștilor Rystad Energy.
- Zelenski a declarat joi că potențiala desfășurare a contingentului partenerilor în Ucraina „este unul dintre cele mai bune instrumente” pentru a forța Rusia la pace.
- Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și aliat al lui Vladimir Putin, a comentat ironic începutul celui de-al doilea mandat al președintelui american Donald Trump, făcând referire inclusiv la planul pentru războiul din Ucraina.
- Kremlinul a afirmat joi că „urmărește foarte îndeaproape” retorica „dramatică” a președintelui ales american Donald Trump, care a evocat anexarea Groenlandei.
–––––
Evenimentele de joi, ziua 1051 a războiului, au fost LIVE aici pe HotNews.ro