Dezvoltatorii imobiliari vor putea cere avans de maximum 10% la construirea imobilelor, dacă nu au asigurare – lege depusă de PSD după scandalul Nordis / PNL spune că are un proiect ignorat din 2019
După investigația Recorder despre proiectul imobiliar Nordis, „afacerea unui clan politico-imobiliar cu conexiuni la cel mai înalt nivel”, parlamentarii PSD au depus în Senat un proiect legislativ prin care limitează avansul pe care îl pot cere dezvoltatorii imobiliari de la clienții lor, pentru imobilele în construcție. Inițiativa legislativă prevede că dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului.
Afacerea Nordis a fost protejată, până acum, chiar prin legislația promovată de către Parlament.
Depunerea unui astfel de proiect de modificare a legislației nu presupune și adoptarea sa imediată, Senatul fiind prima cameră sesizată.
În proiectul legislativ se mai arată că avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din prețul total al imobilului, în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției.
Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect, se mai arată în proiectul legislativ.
Aceste prevederi, dacă vor fi aprobate, vor fi adăugate la Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii
Ciolacu: Am luat legislația din Franța și din Germania
Modificarea legislației privind calitatea în construcții a fost anunțată de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern, rugat să comenteze scandalul Nordis în care este implicat și soțul deputatei PSD Laura Vicol.
„Am luat legislația din Franța, și din Germania, am făcut un grup de lucru la Parlament cu domnul Simonis și o să vină cu o propunere legislativă. În Franța, de exemplu, nu ai voie să percepi un avans mai mare de 10% la un bloc pe care nu l-ai construit. Sau se merge pe sistemul de asigurare. Mi se pare normal să modificăm legislația în acest sens”, a spus premierul.
De precizat, că în Franța, avansul este de maximum 5%, nu 10% cum a afirmat Ciolacu.
PNL acuză că PSD blochează un proiect din 2019 care prevede avans de maximum 10%
PNL îi solicită președintelui PSD, Marcel Ciolacu să ceară colegilor săi deputați, să voteze de urgență, proiectul de lege al PNL privind avans maxim către dezvoltatorii imobiliari, depus încă din 2019. PNL susține că proiectul este blocat de PSD, chiar în comisia juridică din Camera Deputaților, condusă până marți de Laura Vicol.
Inițiativa PNL prevede că un dezvoltator imobiliar nu poate pretinde o sumă mai mare de 10% din costul imobilului, ca plată în avans sau taxă de rezervare, din partea unui cumpărător, fără a încheia în prealabil o promisiune de vânzare, înscris autentic, cu o astfel de persoană și fără să autentifice acel antecontract de vânzare.
PNL mai susține că dacă proiectul nu ar fi fost blocat de PSD în Parlament, nu ar mai fi existat scandalul Nordis.
„Este vorba de o inițiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat și care printre altele prevede, ca un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiți decât cu avizul responsabilului tehnic al construcției”, se arată în comunicatul PNL.
Afacerea Nordis, protejată chiar de Parlament
Nordis trebuia să fie cel mai spectaculos proiect imobiliar din România ultimilor ani, dar evoluția acestei afaceri a căpătat toate ingredientele unei scheme piramidale cu sute de oameni păgubiți și multe milioane de euro dispărute din conturile dezvoltatorului, arată Recorder într-o investigație publicată luni.
În ultimii ani, în conturile Nordis au intrat milioane de euro, dar majoritatea ansamblurilor rezidențiale promise au rămas doar pe hârtie și în reclame. Folosind campanii de marketing agresive și speculând slăbiciuni majore din legislația românească, Nordis a încasat sume uriașe în avans de la oameni care, deși le-au plătit integral, n-au mai intrat în posesia apartamentelor promise, arată investigația Recorder.
Recorder a descoperit indicii solide că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite.
România este un adevărat paradis legislativ pentru dezvoltatorii imobiliari care vând apartamente din stadiul de proiect. Legile românești le permit acestor firme să încaseze în avans chiar și 100% din valoarea apartamentelor încă neconstruite, nu impun nicio restricție cu privire la cheltuirea acestor bani și nu obligă dezvoltatorii să încheie asigurări care i-ar putea despăgubi pe clienți în caz de forță majoră.
Prin comparație, în Franța nu se poate încasa un avans inițial mai mare de 5%, banii merg într-un cont special destinat construcției, iar dezvoltatorii sunt obligați să încheie asigurări care îi protejează pe clienți.
Legile care favorizează astfel de fraude imobiliare ar trebui modificate în Parlament, dar afacerea Nordis este plină de conexiuni politice la cel mai înalt nivel.
Asociatul principal al Nordis este Vladimir Ciorbă, iar soția acestuia este Laura Vicol, parlamentar PSD și șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Această comisie are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament. Practic, Vicol ar trebui să modifice legile care i-au permis soțului său să derulează toată această schemă frauduloasă.