Sari direct la conținut

Din decembrie vor circula în premieră trenuri Intercity private în România. Pe ce rute vor fi introduse și cât va dura călătoria

HotNews.ro
Linii de cale ferata, Foto: Hotnews
Linii de cale ferata, Foto: Vlad Barza, Hotnews

De la data de 15 decembrie, când intră în vigoare noul Mers al Trenurilor, vor începe să circule primele trenuri Intercity private pe rețeaua feroviară din România. Ele vor fi operate de o companie din Iași și vor circula pe rutele București – Iași și București – Suceava, scrie publicația Club Feroviar. Călătoria va dura mai puțin decât cu CFR Călători, pentru că vor fi mai puține opriri.

Între 2014 și 2022 NU au mai circulat trenuri IC în România, date fiind vitezele medii mici, însă în decembrie 2022 CFR Călători a introdus aceste trenuri de rang înalt pe câteva rute.

Ferotrans TFI este numele operatorului care promite și că va introduce în vara lui 2025 trenuri directe între Suceava și Mangalia, rută ce va fi deservită în premieră de un operator privat.

Aici puteți citi o istorie a trenurilor Intercity din România.

Trenurile Ferotrans TFI Iași-București Nord și retur și Suceava-Mangalia și retur vor fi operate cu automotoare diesel IC3, iar cele Suceava-București Nord și retur cu rame electrice CFL 2000 importate din Luxemburg.

De la jumătatea lui decembrie vor fi două perechi de trenuri rapide pe relația București-Suceava și retur și două perechi pe București Nord-Iași și retur.

Trenurile din București spre Suceava vor pleca la 7,35 și la 17,10 și vor face pe drum cinci ore și 20 de minute, respectiv cinci ore și 29 de minute.

Durata redusă a călătoriei (mai mică decât cea a trenurilor Intercity ale operatorului feroviar de stat a fost obținută ca urmare a numărului mic de opriri pe traseu: Buzău, Focșani, Bacău, Pașcani. La întoarcere, din Suceava trenurile vor pleca la 7,08 și la 14,44, iar durata călătoriei va fi de cinci ore și 39 de minute, respectiv cinci ore și 37 de minute.

Pe relația București Nord-Iași, trenurile vor pleca din Gara de Nord la 7,22 și 16,28, iar durata călătoriei va fi de cinci ore și 27 de minute, respectiv cinci ore și 33 de minute. Și în acest caz numărul de opriri pe traseu va fi mic: Buzău, Focșani, Bârlad, Vaslui și Nicolina.

În sens invers, trenurile vor pleca din Iași la 6,00 și 15,47, iar timpii de parcurs vor fi de cinci ore și 42 de minute, respectiv cinci ore și 43 de minute.

INTERVIURILE HotNews.ro