Din nou Ceaikovski la Sala Radio: Concertul nr. 1 in pentru pian si orchestra
Concertul nr. 1 în pentru pian şi orchestră semnat de Ceaikovski, una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate compoziţii ale repertoriului simfonic universal, care a stârnit numeroase controverse o dată cu lansarea sa în lumea muzicală, va fi „vedeta” evenimentului programat vineri, 7 noiembrie (19.00), la Sala Radio.
Ceaikovski a dedicat iniţial concertul unui mare pianist al vremii – Nikolai Rubinstein – care a tratat însă lucrarea cu un mare dispreţ, ceea ce l-a determinat pe compozitor să îşi schimbe dedicaţia, către pianistul şi dirijorul german Hans von Bulow. Se pare însă că şi acesta a ezitat să o interpreteze în faţa publicului german, mai puţin deschis către nou, şi a ales ca destinaţie a premierei absolute… Boston, în cadrul unui turneu mai amplu întreprins în S.U.A. Chiar şi aici concertul a fost primit cu reticenţă, dar treptat întreaga lume a primit şi apreciat lucrarea marelui compozitor rus, unul dintre marii promotori ai concertului devenind chiar Nikolai Rubinstein!
Veti avea ocazia de a asculta aceasta superba compozitie in interpretarea Orchestrei Nationale Radio si a pianistei Dana Borsan, sub bagheta dirijorului Martin Panteleev.
DANA BORŞAN a susţinut concerte şi recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Rusia, Slovacia, Franţa, Spania, Anglia, China, Franţa, Norvegia ş.a. Este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară. În anul 2011, pianista a fost invitată să concerteze în cadrul Festivalului internaţional Robert Schumann de la Zwickau – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului George Enescu – Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.
A apărut în peste 900 de concerte şi recitaluri propunând de fiecare dată programe interesante, cu repertorii diverse. Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici – Schumann, Chopin, Liszt, Brahms – artista are în repertoriu lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti – Concertele pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduţă.
Dirijorul bulgar MARTIN PANTELEEV face parte dintr-o prestigioasă familie de muzicieni. Din anul 1999 este dirijor asociat al Orchestrei Naţiunilor, alături de care susţine numeroase concerte în toată lumea. A mai colaborat cu Orchestra de Cameră Concertgebouw, orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Simfonică din Johannesburg, Orchestra Simfonică din Olanda, efectuând numeroase concerte în Asia, S.U.A. şi Europa.
Martin Panteleev a semnat compoziţii proprii: simfonii, o cantată pentru cor, un concert pentru percuţie şi orchestră sunt lucrări valoroase interpretate de numeroase orchestre. A fost distins cu premii importante, printre care: Premiul Béla Bartók (Sofia – 1994), Premiul pentru compoziţie al concursului Earth and People (1995) şi Premiul Ministerului Culturii din Bulgaria – 2007.
În cea de-a doua parte a serii veţi avea plăcerea de a asculta o altă lucrare cunoscută: Simfonia a II-a semnată de BRAHMS, compusă în vara anului 1877 în zona rurală a Germaniei şi impregnată de atmosferă luminoasă, pastorală. Lucrarea, adesea comparată cu “Pastorala” beethoveniană, a fost creată în doar câteva luni, lucru remarcabil dat fiind ca prima sa simfonie fusese concepută în 15 ani! Premiera a avut loc la Filarmonica din Viena în decembrie 1877, sub bagheta dirijorului Hans Richter.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro .
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro , în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.