Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti a aprobat din nou demolarea celor doua case interbelice de pe Soseaua Kiseleff nr. 45. Nicusor Dan, presedintele asociatiei: Patrimoniul construit din Romania ar fi intr-o situatie mai buna daca Ministerul Culturii nu ar exista
Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti a dat, in luna octombrie, un nou aviz pentru demolarea celor doua cladiri interbelice de pe Soseaua Kiseleff nr. 45, pe al caror teren se afla o copie in miniatura a gradinilor din Versailles. Urmatorul pas este obtinerea autorizatiei de demolare. Cele doua imobile au mai fost in pericol de demolare cand instanta, la solicitarea proprietarei – avocata Lucia Chereches, a obligat Primaria sectorului 1 sa emita autorizatia de demolare pe 15 februarie 2011. Asociatia Salvati Bucurestiul a reusit in vara acestui an sa obtina anulararea acestei autorizatii, sentinta fiind definitiva si irevocabila. In locul celor doua case interbelice, Lucia Chereches vrea sa construiasca 5 blocuri de 5 etaje. Proiectul nu a fost aprobat inca de Primaria Capitalei.
Prin acest aviz, Directia de Cultura Bucuresti, o institutie care ar trebui sa apere patrimoniul construit din Romania, redeschide calea catre demolarea celor doua cladiri interbelice. Reamintim ca, dupa anularea autorizatiei de demolare de catre Salvati Bucurestiul, fiul proprietarei a incendiat una dintre cele doua imobile, dar pompierii au intervenit la timp si au reusit sa stinga focul.
„Directia pentru Cultura si Patrimoniu National a emis avizul nr. 1059/Z/17.10.2012, privind desfiintarea constructiilor existente pe teren, in Sos. Kiseleff nr. 45-45A, sectorul 1, Bucuresti. Documentatia, inregistrata la Directia noastra, insotita de referatul specialistului Directiei, a fost inaintata spre solutionare Directiei Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii unde a fost analizata in sedintele biroului Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si a planului CNMI din 26 septembrie 2012. Prin adresa 1287 din 11 octombrie 2012, Cabinet Secretar de Stat, s-a returnat intreaga documentatie Directiei de Cultura Bucuresti pentru emiterea avizelor de desfiintare”, se arata intr-un raspuns al Directiei de Cultura Bucuresti, trimis la solicitarea HotNews.ro.
Interesant este ca, desi proiectul a fost discutat de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, avizul de demolare a fost dat de Directia de Cultura Bucuresti, o deconcentrata a Ministerului Culturii (o institutie de rang inferior). Mai exact, Directia de Cultura Bucuresti sustine ca a trimis documentatia pentru demolarea celor doua imobile Ministerului Culturii, pentru aprobari, dar institutia le-a returnat-o. In mod normal, daca un proiect este discutat de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, avizul este dat de Ministerul Culturii.
Reamintim ca Asociatia Salvati Bucurestiul a obtinut in instanta anularea primei autorizatii de desfiintare pe motiv ca aceasta avea la baza un aviz al Directiei de Cultura Bucuresti, iar proiectul ar fi trebuit avizat de Ministerul Culturii.
Nicusor Dan: Patrimoniul construit din Romania ar fi intr-o situatie mai buna daca Ministerul Culturii nu ar exista
Nicusor Dan, presedintele asociatiei Salvati Bucurestiul, a declarat pentru HotNews.ro ca a cerut Directiei de Cultura Bucuresti revocarea avizului si a deschis un proces pentru anularea actului administrativ. „Avizul dat de ei este identic cu cel anulat in instanta. Este penal sa dai un aviz identic dupa ce instanta l-a anulat pe cel de dinainte. Traim intr-un stat mafiot in care institutiile nu mai apara interesul public. Patrimoniul construit din Romania ar fi intr-o situatie mai buna daca Ministerul Culturii nu ar exista. Am trecut prin fata casei si niste oameni care stateau acolo mi-au spus ca una dintre case se va demola saptamana viitoare. Cealalta nu o pot demola deoarece acolo inca locuieste ambasadorul Germaniei”, a declarat Nicusor Dan pentru HotNews.ro.
Istoric proiect
Curtea de Apel Bucuresti a anulat definitiv si irevocabil autorizatiile de demolare pentru cele doua imobile construite in perioada interbelica, pe Soseaua Kiseleff 45 A si B, in iunie 2012. Procesul a fost initiat de Asociatia Salvati Bucurestiul. Lucia Chereches, proprietara cladirilor, a obligat prin hotarare judecatoreasca primarul Sectorului 1 sa emita autorizatii de desfiintare, pe 15.02.2011 si vrea sa construiasca in locul lor un ansamblu de blocuri. Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat pentru anularea autorizatiilor pe 24.01.2012 . In paralel, proprietara, Lucia Chereches a solicitat Asociatiei Salvati Bucurestiul si membrilor fondatori daune de 600.000 de euro pe motiv ca ONG-ul a lipsit-o de dreptul de folosinta a imobilelor de pe Soseaua Kiseleff 45, obtinand in instanta suspendarea si anularea autorizatiilor de desfiintare. Procesul se afla pe rol.