Directorul programului regional al WWF: Romania are cea mai mare bogatie naturala din Europa, dar are legi doar pe hartie
Andreas Beckmann, directorul WWF Dunare-Carpati, vorbeste intr-un interviu in exclusivitate pentru EurActiv.ro, despre distanta intre legile mediului din Romania si punerea lor in practica, despre drumul catre un acord de mediu la Copenhaga, viitorul industriilor ‘ verzi’ in Romania si ‘verdele’ ca moda. „Acum ne confruntam cu situatia in care sistemul existent de arii protejate si de parcuri nationale se destrama, iar acest lucru este o provocare majora si toate zonele protejate fac parte din reteaua ‘Natura 2000’, asa ca este vorba atat de legislatia nationala, dar si de cerinte UE care nu sunt respectate.”
EurActiv.ro: Din punctul dumneavoastra de vedere, unde se afla Romania in privinta politicilor de mediu, dupa 20 de ani de democratie?
Andreas Beckmann: Romania are politicile de baza in domeniul mediului si, din acest punct de vedere, lucrurile arata bine. Acestea sunt in conformitate cu legislatia relevanta a UE, deci pe hartie lucrurile stau destul de bine. Din pacate, nu arata la fel de bine si in practica, si aceasta nu este, desigur, doar problema Romaniei, ci si a altor tari din regiune, unde exista provocari majore legate de implementare.
Sunt anumiti factori care determina aceasta stare de fapt: este vorba, in parte, de vointa politica, apoi de capacitatea administrativa – atat in ceea ce priveste oamenii, cat si expertiza necesara, care este inca destul de slaba, dar mai este si problema guvernantei – abilitatea de a implementa lucruri care sunt obstructionate de diverse forme de coruptie. Toate acestea sunt probleme de baza care stau in calea implementarii.
De exemplu, in ceea ce priveste conservarea naturii – unde aveti zone special protejate ‘Natura 2000’ foarte importante pentru Romania, care are una dintre cele mai importante bogatii naturale din Europa – pe hartie aceasta retea este aproape gata si este relativ buna, desi procesul de pregatire ar fi putut fi mai bun, dar in practica se confrunta cu cateva probleme semnificative. Acum ne confruntam cu situatia in care sistemul existent de arii protejate si de parcuri nationale se destrama, iar acest lucru este o provocare majora si toate zonele protejate fac parte din reteaua ‘Natura 2000’, asa ca este vorba atat de legislatia nationala, dar si de cerinte UE care nu sunt respectate.
EurActiv: Se apropie conferinta de la Copenhaga. Care credeti ca sunt sansele ca liderii mondiali sa ajunga la un acord si, intr-o viziune mai restransa, cum contribuie Romania, in opinia dumneavoastra, la drumul catre Copenhaga?
A.B.: Drumul catre Copenhaga nu este unul usor, cu siguranta este plin de provocari, timpul se scurge cu repeziciune si este nevoie de actiuni curajoase. UE a inceput sa-si piarda calitatea de lider in aceasta privinta, alte tari au venit in fata. China a facut niste pasi remarcabili catre Copenhaga, ministrii de finante ai UE care s-au intalnit pe 20 octombrie nu au ajuns la nici o concluzie…
Exista o sansa ca sefii de stat sa ajunga la un acord atunci cand se intalnesc, pentru ca finantarea este extrem de importanta, fiind hotaratoare pentru reusita ajungerii la un acord. E nevoie de sprijin pentru tarile in curs de dezvoltare, in special cele din emisfera sudica, pentru ca acest acord sa poata fi parafat. Si acest lucru nu se intampla acum. In acelasi timp, de la intalnirea ministrilor mediului, semnele sunt mai pozitive, dar evident intalnirea sefilor de stat care urmeaza va fi cruciala pentru a decide in privinta urmatorilor pasi. Dar nu doar Europa trebuie sa faca progrese. Si senatul american, de exemplu, trebuie sa impinga inainte legislatia legata de clima pana la sfarsitul anului, deci sunt multe lucruri care trebuie sa se aseze la locurile lor, pentru a putea realiza acest lucru.