Dispariția misteriosului „raport negativ al Armatei române” în chestiunea cedării rachetelor Patriot către Ucraina
UPDATE: Generalul de brigadă, Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MAPN, a declarat pentru HotNews.ro că „pe subiectul ședinței CSAT, a dat publicității Administrația Prezidențială un comunicat, aveți toate detaliile în comunicat”. Oficialul MAPN a refuzat, în mod repetat, să răspundă întrebării dacă Ministerul Apărării a trimis către Palatul Cotroceni un raport negativ privind trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina.
Nici în comunicatul oficial al Palatului Cotroceni și nici din relatările obținute de HotNews.ro din interior nu s-a confirmat existența niciunui „raport negativ” al Armatei pentru cedarea sistemului Patriot, raport negativ invocat masiv public cu o zi înainte. „Dimpotrivă, MApN a spus astăzi, la CSAT, că e de acord”, a relatat o sursă politică pentru redacție.
În 24 de ore, poziția Armatei române a trecut de la „MApN nu vrea să trimită rachete Patriot în Ucraina”, la faptul că nimeni dintre cei prezenți din partea militară în CSAT joi nu a oferit niciun argument contra, conform surselor HotNews.ro.
Miercuri, informațiile furnizate în spațiul public vorbeau despre o opoziție la cedarea Patriot care a fost întocmită și înaintată, oficial, în scris, către președintele Iohannis, sub forma unui raport.
„Raportul nu a existat joi pe masa CSAT. Și nici argumente «contra» verbale nu au existat. Discuția a durat cam 50 de minute și decizia a fost luată fără opoziție”, a explicat o sursă politică pentru redacție.
„Raportul negativ” nu este amintit. Se vorbește despre o analiză detaliată”
În comunicatul de pe site-ul președinției despre ședința CSAT, se arată că „Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem.
Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”.
HotNews.ro a încercat să ia legătura cu ministrul Apărării, Angel Tîlvar, pentru a explica care a fost poziția sa în ședința CSAT privind cedarea rachetelor Patriot, dar oficialul guvernamental nu a putut să fie contactat.
Referințe: