Sari direct la conținut

Dmitri Rogozin susține că Diana Șoșoacă l-a rugat să publice declarația ei din Senat privind Transnistria. „Moldova riscă să devină o nouă Ucraina”

HotNews.ro
Diana Șoșoacă, în Parlamentul României, Foto: Inquam Photos / George Călin
Diana Șoșoacă, în Parlamentul României, Foto: Inquam Photos / George Călin

Fostul șef al agenției spațiale a Rusiei, Dmitri Rogozin, a publicat pe contul său de pe rețeaua de socializare VK mesajul senatoarei Diana Iovanovici-Șoșoacă de marţi din Senat cu privire la Transnistria, despre care a spus că este „noul măr al discordiei între blocul estic și vestic și posibilul nou focar de conflict chiar în preajma României”.

„Diana Iovanovici-Șoșoacă, senator român, ne-a rugat să publicăm declarația sa politică în fața Senatului României din 5.03.2024”, și-a început Rogozin mesajul de pe VK, cea mai mare rețea de socializare rusească.

Rogozin, numit senator al regiunii Zaporijie în septembrie 2023, este un critic al Occidentului, cunoscut pentru diatribele sale împotriva inamicilor Rusiei.

Fostul vicepremier al Rusiei a publicat miercuri dimineața în limba rusă mesajul pe care l-a citit Diana Șoșoacă în Senatul României.

În mesajul ei, Șoșoacă a spus despre Transnistria că „poate antrena în război Moldova, apoi România în sprijinul Moldovei, și astfel Ucraina își va primi mult dorita implicare a NATO și a UE în războiul pe care l-a pierdut deja”.

Președinta partidului SOS România a mai susținut că „Moldova face presiuni asupra Transnistriei, dar nu de capul ei, ci la îndemnul stăpânilor euroatlantici” și că „Moldova riscă să devină o nouă Ucraina, împinsă pe calea războiului de Soros, un apropiat al Maiei Sandu, de fapt stăpânul ei”.

De aceea Republica Moldova „poate atrage România în același conflict, care este stat membru UE și NATO”, a mai spus Șoșoacă.

Senatoare a mai afirmat că „trei avioane de luptă au intrat în spațiul Ucrainei plecând din România pentru a simula atacuri asupra Rusiei”, subliniind totuși că această știre „nu este confirmată”.

„În calitate de Senator și Președinte al Partidului S.O.S. România duc o luptă dură în Parlamentul României pentru a opri implicarea României în acest conflict. Un conflict în care suntem împinși de 2 ani de zile și din care vom ieși total distruși, exact ca Ucraina”, a mai declarat Șoșoacă, lidera partidului SOS România, care s-a plâns că este atacată în ultima vremea prin „verigile slabe” din jurul senatoarei pentru ca vocea ei „să nu mai fie auzită internațional și național”.

Mesajul ei a fost publicat și pe site-ul partidului pe care l-a fondat după ce a fost exclusă din AUR. Și titlul mesajului pare să arate că senatoareaa se erijează ca eroină a României: „De va fi nevoie să apăr acest popor de război, mă voi duce și la Moscova, cu toate pericolele și consecințele nefaste pentru mine”.

Transnistria vrea să fie „suverană”, acuză Republica Moldova de „genocid” și „roagă” Moscova să îi vină în ajutor

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut că „Guvernul de la Chișinău, condus de cetățeni români, pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc” și „vrea să anexeze Republica Moldova la România”, încercând să blocheze „procesul de negociere” în problema transnistreană.

Declarațiile lui Lavrov au venit și în contextul în care congresul convocat miercuri la Tiraspol a votat o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii şi cere ajutor Moscovei în acest sens, acuzând Republica Moldova de „genocid”, potrivit postărilor pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii, scrie News.ro.

Potrivit rezoluţiei, Congresul al VII-lea a decis „să se adreseze” Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei, cele două camere ale parlamentului rus, „cu rugămintea de a întreprinde măsuri în vederea protejării Transnistriei în condiţiile amplificării presiunilor din partea Moldovei”.

Tiraspolul argumentează că se adresează Moscovei, dat fiind că pe teritoriul Transnistriei locuiesc peste 200.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, precum şi „avându-se în vedere experienţa pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru şi statutul său de garant şi mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”.

Rezoluţia, adoptată în unanimitate, nu precizează în ce mod ar urma să intervină Rusia pentru „a ajuta Transnistria”, dar este de remarcat că nu solicită o alipire la Federaţia Rusă. De altfel, discursurile oficialilor care au luat cuvântul la congres s-au axat mai mult pe sublinierea independenţei regiunii şi nu ar fi adus în discuţie o unire cu Federaţia Rusă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro