Sari direct la conținut

Dmitri Rogozin va fi numit la conducerea teritoriilor ucrainene ocupate (presa rusă) / El a îndemnat la comiterea unui genocid în Ucraina

HotNews.ro
Dmitri Rogozin, Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia
Dmitri Rogozin, Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Rusia intenționează să creeze un nou district federal care va include peninsula Crimeea și toate teritoriile ucrainene ocupate, favorit pentru conducerea acestuia fiind Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus și șef al Roscosmos, scrie Vedomosti, citând mai multe surse.

Alături de mai cunoscutul Kommersant, Vedomosti este unul dintre cele mai mari ziare financiare din Rusia, jurnaliștii de la acest cotidian afirmând că o sursă din Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, una apropiată de guvernul din Crimeea, una din industria rusă de Apărare și două apropiate Kremlinului au confirmat informația.

Pe lângă peninsula Crimeea care nu mai este un district federal separat al Rusiei după o reorganizare administrativă din 2016, în noua regiune urmează să fie încorporate atât așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk, cât și teritoriile ocupate din Herson și Zaporojie, unde autoritățile de ocupație au organizat referendumuri de unire cu Rusia.

Mai multe dintre sursele Vedomosti afirmă că fostul viceprim-ministru rus Dmitri Rogozin este favorit pentru a conduce viitorul district federal, una dintre ele spunând că o decizie în acest sens va fi luată în viitorul apropiat și „cel mai probabil va fi pozitivă”.

O altă sursă susține însă că Rogozin ar putea fi numit în funcția de reprezentant plenipotențiar al președintelui Vladimir Putin în viitorul district „Crimeea” ce va reuni teritoriile ucrainene ocupate.

Rogozin, dat favorit să conducă teritoriile ucrainene ocupate de mai multe surse apropiate Kremlinului

Însă jurnaliștii de investigație de la Meduza, site interzis de autoritățile ruse la începutul lunii martie, afirmau la rândul lor la scurt timp după înlăturarea lui Rogozin din fruntea Roscosmos pe 15 iulie că acesta ar urma să fie numit guvernator al teritoriilor ucrainene pe care forțele armate rusești le-au cucerit.

Citând mai multe surse familiare cu situația, cei de la Meduza explicau că, în pofida speculațiilor în acest sens, Rogozin nu ar fi ieșit din grațiile Kremlinului ci că, dimpotrivă, Putin ar dori să îl numească într-o funcție mai apropiată de administrația sa prezidențială, fiind mulțumit de numeroasele sale declarații belicoase făcute după invadarea Ucrainei.

Tot pe baza informațiilor de la Kremlin, jurnaliștii de la Meduza au dezvăluit în premieră pe 9 iunie că președintele Vladimir Putin și consilierii săi de la Kremlin vor să anexeze toate teritoriile ucrainene ocupate, nu doar autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk.

Meduza mai nota atunci că liderii celor două republici separatiste din estul Ucrainei, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, urmează să fie trași pe linie moartă fiindcă Moscova nu are încredere în ei să gestioneze fondurile ce urmează să fie alocate autorităților de aici după anexarea la Rusia.

Dmitri Rogozin a îndemnat deschis la comiterea unui genocid în Ucraina

Pe 14 iunie fostul viceprim-ministru rus a cerut pe pagina sa de Twitter ca în Ucraina să fie comis un genocid, „de dragul nepoților noștri”.

„În general, ceea ce a apărut în locul Ucrainei reprezintă o amenințare existențială pentru poporul rus, istoria rusă, limba rusă și civilizația rusă”, a scris el noaptea pe contul său de Twitter.

„Dacă nu îi terminăm [pe ucraineni] acum, din păcate, bunicii noștri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar la un cost și mai mare pentru nepoții noștri. Așadar, haideți să terminăm cu asta. Odată pentru totdeauna. Pentru nepoții noștri”, a adăugat Dmitri Rogozin.

El a devenit astfel primul nume greu din politica rusească ce a militat deschis pentru comiterea unor crime împotriva umanității. Astfel de declarații au mai fost făcute și la televiziunile rusești, dar de către alți oficiali ruși mai puțin relevanți.

Înainte să fie numit în funcția de șef al Roscosmos, agenția aerospațială a Rusiei, Dmitri Rogozin a fost ambasadorul Moscovei pe lângă NATO între 2008 și 2011, iar apoi viceprim-ministru responsabil de industria de Apărare, funcție pe care a ocupat-o timp de 7 ani între 2011 și 2018.

Urmărește ultimele evoluții din a 216-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro