Sari direct la conținut

DNA a cerut arestarea preventivă a omului de afaceri prins în flagrant când primea 70.000 de euro / Ce se știe despre proiectul blocului-turn de lângă Casa Presei

HotNews.ro
DNA, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
DNA, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Tribunalul Bucureşti este aşteptat să se pronunţe joi în legătură cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a omului de afaceri Cezar Verziu, reţinut în urmă cu o zi, în urma unui flagrant, după ce a primit 70.000 de euro pentru a interveni la Autoritatea Aeronautică Civilă Română în vederea obţinerii unui aviz necesar construirii unui imobil cu înălţimea de aproape 80 de metri, în Bucureşti, transmite News.ro.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 03 iulie 2024, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată”, a anunţat DNA, surse apropiate anchetei afirmând că cel vizat este omul de afaceri Cezar Verziu.

Conform anchetatorilor, în luna iunie, acesta ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 33.500 euro  – 1.000 euro/metru de înălţime, începând de la înălţimea de 46 m, având în vedere că solicitarea omului de afaceri era pentru construirea unui imobil cu înălţimea de 79,50 m –  pentru a-şi trafica presupusa influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor persoane din conducerea Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR) şi că-i va determina pe aceştia să emită cu celeritate un aviz necesar edificării unui proiect imobiliar pe raza municipiului Bucureşti.

„Ulterior, pretenţiile inculpatului ar fi crescut, astfel că, în perioada 01-03 iulie 2024, acesta ar fi pretins de la aceeaşi persoană suma de 70.000 euro, bani pe care i-ar fi primit în data de 03 iulie 2024, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, precizează DNA.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

Joi, Cezar Verziu urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, mai notează News.ro.

Potrivit G4Media, în dosar este vorba de avizul necesar construirii unui imobil turn al companiei PRIME EQUITY SRL.

Ce se știe despre proiectul blocului-turn de lângă Casa Presei

HotNews.ro a scris încă din februarie 2022 că un investitor privat vrea să construiască un turn de 15 etaje pe o bucată din spațiul verde de lângă Casa Presei, la 15 metri de clădire.

Terenul a ajuns în proprietate privată în urma unei licitații, el fiind practic lipit de Casa Presei, și făcea parte din terenul aferent construcției.

Peste drum se află Parcul Herăstrău monument istoric, iar în vecinătate vila Minovici, și ea monument istoric. Casa Presei nu este monument istoric, însă ar putea căpăta acest statut.

Potrivit planșelor prezentate în urmă cu peste doi ani la Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului de pe lângă Primăria Capitalei, turnul propus are 60 de m înălțime, echivalentul a 15 etaje, și ar urma să adăpostească locuințe și funcțiuni complementare.

Terenul are o suprafață de 1905 mp, iar turnul propus ocupă circa 60%. Distanța dintre Casa Presei și turn este de 15 metri, dar limita terenului este chiar lângă Casa Presei.

Inițiatorul proiectului este firma SC PRIME EQUITY SRL.

Membrii Comisiei au cerut proiectanților să revină cu aviz de la Autoritatea Aeronautică și de la Ministerul Culturii, întrucât în jur sunt mai multe monumente istorice, dar și clarificări deoarece terenul figurează în registrul spațiilor verzi ca spațiu verde. Aceștia au criticat proiectul.

INTERVIURILE HotNews.ro