Sari direct la conținut

DNA, explicații despre filajul celor doi jurnaliști de investigație: „Pentru lămurirea obiectului cauzei și în vederea stabilirii situației de fapt”

HotNews.ro
DNA, explicații despre filajul celor doi jurnaliști de investigație: „Pentru lămurirea obiectului cauzei și în vederea stabilirii situației de fapt”
Sediul DNA . Foto: HotNews

Direcția Națională Anticorupție a reacționat, într-un comunicat de presă, la dezvăluirile jurnaliștilor Victor Ilie și Luiza Vasiliu, care au relatat că în 2023 au fost filați aproape două luni de DNA Iași, după ce au investigat un caz de corupție.

DNA transmite că dosarul penal care îl viza pe jurnalistul Victor Ilie a fost înregistrat pe data de 20 februarie 2023 și a fost deschis după ce șeful DSVSA Iași, Gabriel Ciobanu, a reclamat că a fost contactat de o persoană necunoscută, adică de jurnalistul Victor Ilie, care i-a propus să îl ajute cu transportul de cereale din Ucraina, în schimbul a 10.000 de euro.

Jurnalistul făcea un reportaj sub acoperire despre traficul de cereale din Ucraina prin România, publicat ulterior pe platforma Rise Project.

„În esență, potrivit denunțului formulat, persoana necunoscută ar fi urmărit ca directorul DSVSA Iași să determine subordonații să-și încalce atribuțiile de serviciu, în schimbul unor sume de bani”, mai transmite DNA.

Instituția susține că procurorii au cerut supravegherea tehnică a jurnalistului Victor Ilie pentru „lămurirea situației”. Jurnalistul a fost filat și a avut convorbirile telefonice interceptate în perioada 08.03.2023-24.04.2023.

Ca urmare a cercetărilor, nu au fost găsite probe care să conducă la formularea unei acuzații împotriva lui Victor Ilie, „nefiind obținute date sau indicii suplimentare în legătură cu eventuala implicare în săvârșirea vreunei infracțiuni a persoanei vizate de denunț”, scrie în comunicat.

După analizarea probelor, procurorii DNA au constatat că persoana în cauză era un jurnalist, care lucra sub acoperire la o investigație pe teme de corupție. 

„Totodată, din actele dosarului a rezultat că presupusa intenție a directorului D.S.V.S.A. Iași de a determina subordonații să-și încalce atribuțiile de serviciu, în schimbul unor sume de bani, nu a existat în realitate, acesta fiind și cel care a denunțat presupusele fapte organelor de urmărire penală”, arată Direcția Națională Anticorupție. Pe 21 septembrie 2023, dosarul a fost clasat.  

Jurnalistul Victor Ilie a fost informat pe 20 septembrie 2023 de faptul că s-a aflat sub supraveghere tehnică. 

„Direcția Națională Anticorupție reafirmă convingerea că investigațiile jurnalistice au un rol esențial în identificarea faptelor de corupție, presa reprezentând un sprijin real și constant pentru activitatea instituției prin contribuția semnificativă la credibilitatea anchetelor penale”, mai transmite instituția.

Doi jurnaliști de investigație, filați de DNA

Jurnaliștii Luiza Vasiliu și Victor Ilie, care au relatat despre cazuri de corupție, abuzuri de putere sau spălare de bani, au fost urmăriți timp de două luni de DNA Iași, în 2023. Decizia de filaj a venit după ce Victor Ilie a făcut o investigație sub acoperire, în care a pretins că este un om de afaceri, pentru a arăta că mai multe transporturi de cereale din Ucraina pentru companii fantomă erau aprobate pentru 10.000 de euro. 

Prima dată când și-au dat seama că sunt urmăriți, jurnaliștii au bănuit că filajul are legătură cu faptul că documentau investigațiile despre frații Andrew și Tristan Tate. Erau în Centrul Vechi din București, după ce s-au întâlnit cu una dintre sursele lor pentru acel subiect. Victor Ilie a observat că este urmărit de doi indivizi, amândoi cu cască în ureche, au povestit jurnaliștii pe platforma Substack.

De fapt, acțiunea de urmărire nu avea legătură cu frații Tate. Cei doi erau urmăriți de DNA Iași. Victor Ilie și Luiza Vasiliu au fost urmăriți pe stradă, în Centrul Vechi din București, la redacție, la întâlnirile cu sursele pe care le aveau, dar și în drum spre casă, după ce și-au luat copilul de la creșă.

HotNews a încercat să obțină un punct de vedere de la DNA, după apariția dezvăluirilor, însă reprezentanții instituției au declarat că nu știu despre ce este vorba.

INTERVIURILE HotNews.ro