Sari direct la conținut

„Doamne, dă-i lui Putin puterea să ia Odessa și pe noi”. Interceptări publicate de ofițerii anticorupție de la Chișinău în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unui partid politic  

HotNews.ro
„Doamne, dă-i lui Putin puterea să ia Odessa și pe noi”. Interceptări publicate de ofițerii anticorupție de la Chișinău în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unui partid politic  
Protest la Chișinău organizat de partidul lui Șor / Sursa: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Doamne, dă-i lui Putin puterea să ia Odessa și pe noi” – o spune o femeie din înregistrarea făcută publică de Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova, în cadrul unui dosar privind finanțare ilegală a unui partid politic.

Mai exact, ofițerii CNA și procurorii au desfășurat marți, 1 octombrie, acțiuni de urmărire penală, la Comrat, în cadrul unor cauze pornite pe fapte de spălare de bani, falsificarea rapoartelor financiare și finanțarea ilegală a unui partid politic. Cinci persoane au fost reținute în urma perchezițiilor, fiind plasate în detenție pentru 72 de ore.

Deși în comunicatul nu se menționează denumirea partidului, din discuțiile care urmează, reiese că este vorba despre unul dintre partidele afiliate oligarhului Ilan Șor, ascuns la Moscova. 

„ – Avem sarcină să nu admitem pe Maia Sandu în primul tur.

– Sandu, Sandu…se spune că dacă va câștiga, ne va închide universitatea. Universitatea din Taraclia este deja închisă și următoarea va fi a noastră.

– Și a închis-o deja pe cea agrară.

– Iată, vezi?

– Agrarii, aceștia nu au nevoie de nimic. Doamne, dă-i lui Putin puterea să ia Odessa și pe noi.

– Da”, discută două femei în înregistrarea făcută publică de CNA.

Ulterior, din înregistrarea reiese că activiștii primeau banii, inclusiv pentru așa-zisul protest în ziua vizitei al secretarului de stat al SUA la Chișinău.

Atunci, reprezentanții Poliției Naționale au menționat că persoanele care au participat la acțiune sunt afiliate lui Ilan Șor și au venit preponderent din Găgăuzia. Precizăm că sumele sunt menționate sunt în lei moldovenești. 

„- Și acești 200 de lei, cine a primit 200 de lei?! Pentru ce?!

– 200 de lei la toți activiștii. Să zicem că am avut 5 oameni, mi-au dat 1000 și a trebuit să le dau tuturor celor 5 oameni 200 de lei.

– Deci, pentru ce i-au dat? Așa pur și simplu sau pentru vreun miting?

– Pentru un miting, bineînțeles! Chiar așa, cine să ți-i dea!

– Ce miting? Ai fost la tribunal sau ce?!

– Acum Lilia îmi cere 400 de lei. Am primit 400 de lei fiecare.

– 400 de lei?

– Da.

– Când v-au dat?

– Când ne-am dus la Blinken”.

De asemenea, în cadrul înregistrării se spune foarte clar că persoanele îl sună pe un bărbat numit Alexandr, pe care îl numesc drept „curatorul nostru de la Moscova”, cu care sunt discutate sumele de bani pe care ar urma să primească activiștii. 

Potrivit CNA, în procesul documentării au fost identificate mai multe episoade de mobilizare a cetățenilor la proteste contra unor remunerații bănești, achitarea ilegală a transportatorilor de pasageri la protestele organizate, precum și achitarea salariilor pentru activiștii formațiunii. De asemenea, a fost documentată plata suplimentelor la pensii și la salarii pentru unii bugetari prin intermediul aplicației “ПСБ» a Băncii din Federația Rusă “Промсвязьбанк”.

În total, au fost efectuate 51 de percheziții la 20 figuranți, inclusiv în birourile acestora din incinta organizației teritoriale Comrat a formațiunii. Totodată, percheziții au avut loc la domiciliile și în automobilele bănuiților. Potrivit Codul Penal al Republicii Moldova, finanțarea ilegală a partidelor politice se pedepsește cu o amendă de până la 650 de mii de lei moldovenești sau cu închisoare de până la 6 ani. 

INTERVIURILE HotNews.ro