Sari direct la conținut

DOCUMENT Alianța PSD-PNL-UDMR se va numi Coaliția Națională pentru România / Ce conține acordul politic / Cum se schimbă ministerele la rotație: Justiția va reveni PSD, Finanțele, PNL

HotNews.ro
Guvernul lui Nicolae Ciucă, Foto: Captura
Guvernul lui Nicolae Ciucă, Foto: Captura

​Acordul politic de constituire a Coaliției PSD-PNL-UDMR urmează să fie semnat joi, înainte de învestirea Guvernului, de către liderii celor trei formațiuni politice. Documentul conține douăsprezece puncte și este valabil pe durata mandatului parlamentar, până în 2024.

Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Kelemen Hunor și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian vor semna protocolul de colaborare, joi dimineață, la Parlament, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.

În preambul se explică de ce a fost constituită Coaliția PSD-PNL-UDMR.

„Criza sanitară generată de pandemia COVID-19 a determinat efecte economice și sociale fără precedent. La aceasta s-a adăugat o criză energetică majoră și care se anunță de durată cu implicații economico-sociale grave. Anii succesivi de instabilitate climatică au un efect negativ important în ceea ce privește calitatea vieții. Pentru gestionarea și depășirea acestora este necesară constituirea, fără întârziere, a unei majorități parlamentare solide și învestirea unui guvern susținut de aceasta. Numai astfel se vor putea pune în aplicare, cu celeritate, soluțiile pentru rezolvarea acestor probleme cu care se confruntă azi România.

Având în vedere necesitatea asigurării unei guvernări eficiente și a existenței unei largi susțineri parlamentare în perioada 2021-2024, considerând necesară învestirea unui executiv cu puteri depline care să gestioneze provocările generate de pandemia SARS-COV-2 și de criza energetică, Pentru realizarea obiectivelor de gestionare a crizei, de creștere economică și asigurarea dezvoltării României în interiorul spațiului euroatlantic, s-a încheiat astăzi, …. noiembrie 2021, prezentul acord politic”, se arată în documentul obținut de HotNews.ro.

Printre cele doisprezece puncte prezentate în acord se menționează că ședințele Coaliției vor avea loc săptămânal sau ori de câte ori este nevoie. La aceste ședințe participă prim-ministrul și membrii cabinetului. Delegațiile de consultare în cadrul coaliției vor avea componența și numărul de persoane stabilite de către președinții celor 4 formațiuni parlamentare.

La ședințele Coaliției se vor aborda agenda politică guvernamentală și parlamentară iar deciziile se iau prin consens.

Ce conține acordul politic – documentul integral:

  • 1. Formațiunile semnatare convin asupra formării Coaliției Naționale pentru România – coaliție de guvernare pentru perioada 2021-2024.
  • 2. Primul candidat la funcția de Prim-Ministru, din partea PNL, susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.
  • La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.
  • În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.
  • 3. Formațiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliții.
  • 4. Coaliția Națională pentru România funcționează în baza Programului de Guvernare și a mecanismului de monitorizare și coordonare a aplicării deciziilor luate, conform procedurilor stabilite în prezentul Acord Politic.
  • 5. Ședințele Coaliției vor avea loc săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea uneia dintre părțile semnatare. În cadrul acestora se iau decizii pentru realizarea prevederilor cuprinse în Programul de Guvernare. La aceste ședințe participă prim-ministrul și membrii cabinetului. Delegațiile de consultare în cadrul coaliției vor avea componența și numărul de persoane stabilite de către președinții celor 4 formațiuni parlamentare. Secretariatul tehnic va fi asigurat de către fiecare formațiune reprezentată în Guvern, lunar, prin rotație.
  • 6. Ședințele Coaliției vor aborda agenda politică guvernamentală și parlamentară. Deciziile Coaliției se iau prin consens.
  • 7. Deciziile Coaliției sunt obligatorii pentru toate persoanele susținute în funcții publice de către aceasta. Revocarea acestor persoane poate avea loc după consultarea formațiunii politice care a făcut propunerea. Deciziile Coaliției sunt publice, iar dezbaterile în cadrul mecanismelor de decizie ale Coaliției sunt confidențiale până la adoptarea deciziilor.
  • 8. Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului.
  • 9. Pentru coordonarea și punerea în aplicare a deciziilor Coaliției la nivel parlamentar se organizează, săptămânal, ședințe cu participarea liderilor de grup ai formațiunilor semnatare din cele două Camere ale Parlamentului.
  • 10. În vederea implementării deciziilor Coaliției la nivel parlamentar, liderii de grup se întâlnesc înaintea tuturor ședințelor de Birou Permanent/Birou Permanent reunit al Camerelor și ori de câte ori este necesar, la solicitarea unuia dintre lideri, înaintea ședințelor comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
  • 11. Medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerea unor inițiative legislative se face în ședințele de Coaliție.
  • 12. Acordul politic de constituire a Coaliției Naționale pentru România este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024 și intră în vigoare la data semnării. Modificările la prezentul Acord se dezbat, negociază și convin între formațiunile semnatare, fiind decise prin consens.

Parlamentul se reunește joi, în ședință comună pentru a da votul de învestire a Guvernului PSD-PNL-UDMR condus de Nicoale Ciucă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro