Sari direct la conținut

​​DOCUMENT Deciziile Curtii Constitutionale referitoare la confiscarea extinsa

HotNews.ro

Confiscarea extinsa a averilor, introdusa prin Noul Cod Penal si inainte de intrarea sa in vigoare prin legea 63/2012, a fost un subict constant de discutii si controverse in ultimii ani. Chiar si asa, aplicarea masurii confiscarii extinse a inceput sa devina o practica din ce in ce mai raspandita in practica din instantele romanesti. Curtea Contitutionala a dat in 2014 doua decizii esentiale care practic au dat unda verde din punct de vedere constitutional pentru masura confiscarii extinse, cu mentiunea ca ea nu se poate aplica pentru bunurile dobandite inainte de aprilie 2012, momentul introducerii in lege.

Codul Penal Romanesc (vechi si nou) a inclus incepand cu 2012 (prin legea 63/2012) masura confiscarii extinse. Aceasta permite instantei de judecata sa confiste mai mult decat bunurile provenite din infractiunile deduse judecatii: se pot confisca si bunurile obtinute cu 5 ani inainte de comiterea infractiunii daca ele depasesc vadit veniturile obtinute de persoana respectiva in mod legal si daca instanta are convingerea ca ele provin din infractiuni similare celor pentru care se pronunta condamnarea.

Pe aceasta tema, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a fost sesizata de doua ori, pronuntandu-se asupra a doua exceptii de neconstitutionalitate a articolului 118^2, alin. 2, lit. a) din vechiul Cod penal, articol introdus prin legea 63/2012.

„Art. 118^2

Confiscarea extinsă

(…)

Confiscarea extinsă se dispune dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit”.

Pe 11 februarie 2014, Curtea Constitutionala a dat decizia 78 prin care a declarat articolul mai sus mentionat contitutional, „in masura in care permite aplicarea legii penale mai favorabile”.

Citeste mai jos decizia integrala a CCR si cum motiveaza judecatorii constitutionali decizia luata:

Decizia CCR – 78 – februarie 2014 – privind Confiscarea extinsa (art 118 vechiul Cod Penal)

Tot in 2014, pe 25 iunie 2014, CCR a dat decizia 356 prin care, judecand asupra unei noi exceptii de neconstitutionalitate in dreptul aceluiasi articol 118^2, alin.2, lit. a), a decis ca masura confiscarii extinse nu se poate aplica bunurilor dobandite inainte de intrarea in vigoare a Legii 63 din 17 aprilie 2012.

Curtea a decis ca articolul este contitutional „in masura in care confiscarea extinsa nu se aplica bunurilor dobandite inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.63 din 17 aprilie 2012 pentru modificarea si completarea Codului penal al Romaniei si a Legii nr.286/2009 privind Codul penal”.

Citeste mai jos decizia integrala a CCR si cum motiveaza judecatorii constitutionali decizia luata:

Decizia CCR – 356 – iunie 2014 – privind Confiscarea extinsa (art 118 vechiul Cod Penal)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro