DOCUMENT Opoziția a depus miercuri moțiunea de cenzură "Demiterea guvernului Dragnea – Dăncilă, o urgență națională!", cu o zi înainte de sentința lui Dragnea. Pe ce voturi mizează
Liderii parlamentarilor PNL, USR și PMP au depus miercuri, la Camera Deputaților, moțiunea de cenzură împotriva guvernului PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă, cu titlul „Demiterea guvernului Dragnea – Dăncilă, o urgență națională!” Depunerea are loc cu o zi înainte de ziua sentinței de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în prima instanță, în dosarul „angajărilor fictive” în care este inculpat Liviu Dragnea.
Citește aici moțiunea opoziției.
Moţiunea de cenzură este semnată de 152 de parlamentari.
„A fost depusă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dragnea-Dăncilă intitulată ‘Demiterea guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!’. Acest Guvern ruşinos este un dezastru pentru România şi ar trebui să plece acasă cât mai repede. Doamna Dăncilă nu poate să ofere altceva în calitate de prim-ministru decât să execute ordinele domnului Liviu Dragnea. Odată îndepărtată din fruntea Guvernului doamna Dăncilă, tot arsenalul de putere construit în mod bolnăvicios de către domnul Dragnea prin conectarea la banii publici se va destrăma şi vom putea da României un Guvern care să guverneze în interes public şi nu în interesul unor infractori”, a declarat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.
Potrivit regulamentului parlamentar, moţiunea de cenzură, iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Matematica parlamentară și speranțele opoziției
Potrivit calculelor, pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor, adică 233 de voturi.
PSD și ALDE au împreună 248 de mandate (219 PSD și 29 ALDE) și susținuți de UDMR (30) și Minorități (17) ajung la 295 de parlamentari.
PNL, USR, PMP au împreună 154 de parlamentari (93 PNL, 41 USR, 20 PMP). Există și alți 16 parlamentari neafiliați dintre care 11 din partidul lui Victor Ponta care, teoretic, ar putea vota alături de opoziție. Practic, opoziția ar avea nevoie de 68 de voturi. Acestea ar putea veni, teoretic, 30 de la UDMR, 17 de la Minorități și 30 chiar de la PSD.
Potrivit surselor HotNews.ro, calculele opoziției includ până la acest moment 170 voturi sigure. Opoziția speră să coopteze UDMR-ul, parlamentarii lui Victor Ponta dar și o parte din social-democrați.