Sari direct la conținut

Donald Trump a amenințat un celebru brand american cu taxe de 200%. Un investitor i-a dat replica

HotNews.ro
Donald Trump a amenințat un celebru brand american cu taxe de 200%. Un investitor i-a dat replica
Donald Trump a amenințat producătorul John Deere cu o taxă vamală uriașă, FOTO: Archie Carpenter / UPI / Profimedia

Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, a amenințat producătorul american de echipamente agricole John Deere, cunoscut în special pentru tractoarele sale fiabile, cu taxe vamale de 200%. Declarațiile sale au atras o replică dură din partea unui cunoscut investitor, relatează Reuters și Business Insider.

Compania John Deere a anunțat în cursul acestui an că va renunța la sute de angajați din zona de Midwest a Statelor Unite și că își va spori capacitatea de producție din Mexic, o decizie care a stârnit furia muncitorilor și a unor lideri politici.

„După cum știți, ei au anunțat cu câteva zile în urmă că își vor muta o mare parte din afacerea lor de producție în Mexic”, a declarat Donald Trump la un miting organizat în Pennsylvania, unul dintre așa-zisele state indecise („swing states”) al căror vot va cântări greu la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Mai multe sondaje publicate săptămâna trecută arată că rivala lui Trump, democrata Kamala Harris, se bucură acum de un avans de câteva puncte procentuale în Pennsylvania.

„Notific doar John Deere chiar acum că, dacă faceți asta, noi punem o taxă de 200% pe tot ce vreți să vindeți în Statele Unite”, a amenințat Trump luni, cu referire la mutarea capacității de producție în Mexic.

Agenția Reuters amintește că fostul președinte a declarat frecvent că vrea să pedepsească producătorii auto care își mută producția în Mexic cu o taxă vamală de 200% pe importuri, dar că aceasta pare a fi prima oară când folosește această amenințare și pentru o companie ce produce echipamente agricole.

Acțiunile companiei John Deere s-au depreciat ușor pe bursa de la New York după comentariile sale. Acestea au fost criticate dur de investitorul Mark Cuban, cunoscut pentru numeroasele sale investiții în companii startup și ca proprietar al echipei de fotbal american Dallas Cowboys.

Mark Cuban, atac dur la Trump și susținătorii săi din Silicon Valley

„Această lipsă de înțelegere a afacerilor este nebunească. Pui o taxă de 200% asupra unei companii americane care mută o parte a producției în Mexic dar taxezi producătorii chinezi cu 10 sau 20%, astfel ca produsele chinezești să fie mai ieftine de vândut în SUA decât ale unei companii americane”, a scris Cuban, cu o avere estimată de Bloomberg la aproape 8 miliarde de dolari, într-un mesaj distribuit pe rețeaua de socializare „X”, fosta Twitter.

Cuban a criticat de mai multe ori măsuri vehiculate de Trump, o țintă predilectă a miliardarului fiind susținătorii bogați din Silicon Valley ai fostului președinte republican.

„Ei vor ca Trump să fie CEO-ul Statelor Unite ale Americii, iar ei vor ca ei să fie în Consiliul de Administrație care îl face să îi asculte pe ei”, a declarat Cuban într-un interviu acordat luna trecută emisiunii găzduite de prezentatorul TV Jon Stewart.

„Știi, au ajuns în punctul în care ei simt că ar trebui să controleze lumea”, a mai spus el. „Fiindcă au ocazia unei poze bune [cu Trump]?”, l-a întrebat Stewart.

„Fiindcă sunt putred de bogați, nu?”, a răspuns Cuban, adăugând că miliardarii din Silicon Valley „au pierdut legătura cu lumea reală”.

INTERVIURILE HotNews.ro