Sari direct la conținut

Donald Trump a devenit favoritul caselor de pariuri să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie. Răsturnare de situație în ultimele săptămâni

HotNews.ro
Donald Trump a devenit favoritul caselor de pariuri să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie. Răsturnare de situație în ultimele săptămâni
Donald Trump la un miting electoral, FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia

Casele de pariuri consideră acum că fostul președinte republican Donald Trump este din nou favoritul la câștigarea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie, un lucru care se vede și în prețul acțiunilor companiei sale Trump Media, arată Markets Insider.

Cu mai puțin de 3 săptămâni rămase până la alegerile ce vor avea loc pe 5 noiembrie, Trump este cotat cu o șansă de 59,1% să revină la Casa Albă, în timp ce rivala sa democrată Kamala Harris este cotată cu o șansă de 40,1% pe site-ul de pariuri Polymarket. Diferența de 0,8% până la 100% e dată de posibilitatea de a paria pe victoria unui alt candidat.

Majoritatea caselor de pariuri oferă acum o cotă de 1,5-1,6 pentru o victorie a lui Trump la alegerile prezidențiale, în timp ce Kamala Harris este văzută drept „outsider”, cu o cotă de 2,2-2,3. Un miliard de dolari au fost pariați pe rezultatul alegerilor din noiembrie doar pe Polymarket, un site ce permite folosirea criptomonedelor pentru a plasa pariuri.

Cotele oferite de casele de pariuri au început să indice din nou o victorie a lui Trump de la începutul lunii octombrie, după ce Kamala Harris câștigase teren în septembrie, după dezbaterea televizată dintre cei doi.

Markets Insider arată de asemenea că există o corelație puternică între estimările caselor de pariuri pentru o victorie a lui Trump și evoluțiile de pe piețele financiare.

Edificator în acest sens este evoluția pe bursă a acțiunilor companiei Trump Media, cea prin care fostul președinte republican controlează platforma sa de socializare Trump Social.

În condițiile unei reveniri puternice a lui Harris în sondaje în ultimele luni, dar și datorită altor factori, prețul acțiunilor Trump Media scăzuse la sfârșitul lunii septembrie cu 70% față de momentul listării sale pe bursă în luna martie a acestui an.

Prețul acțiunilor Trump Media a crescut fulminant în ultimele două săptămâni

Însă începând cu data de 4 octombrie, când casele de pariuri au început să îl dea din nou favorit pe Trump, prețul acțiunilor companiei sale media au crescut cu 87%, înregistrând doar miercuri o apreciere de 11%.

Prețul bitcoin a crescut și el cu 11% începând cu data de 4 octombrie, când șansele unei victorii la prezidențiale au oscilat din nou în favoarea lui Trump. Analiștii consideră că acest lucru se întâmplă deoarece Trump s-a poziționat recent drept un campion al criptomonedelor, deși anterior le numise o „escrocherie”.

În luna august el a anunțat inclusiv lansarea propriei platforme crypto, afirmând că americanii au fost storși de „marile bănci”.

În pofida acestui comentariu al său, prețurile acțiunilor băncilor de pe Wall Street au crescut la rândul lor, unele fonduri ETF (Exchange Traded Fund) specializate în instituții bancare apreciindu-se cu până la 10%.

Trump a promis o serie largă de eliminare a reglementărilor bancare dacă va câștiga un nou mandat iar aliați ai fostului președinte au explicat că printre măsurile vizate se numără eliminarea regulilor introduse după marea criză financiară izbucnită în 2008.

Harris câștigă la nivel național, dar Trump e favorit în statele cheie

Cu mai puțin de 3 săptămâni rămase până la alegerile prezidențiale din SUA, site-ul realclearpolling, care realizează o medie ponderată a sondajelor de opinie făcute în SUA, indică o victorie a lui Harris la nivel național. Potrivit mediei ultimelor sondaje, ea ar avea un avans de 1,6% față de fostul președinte.

Însă dacă alegerile ar avea loc duminica aceasta avansul respectiv ar conta prea puțin, întrucât Trump conduce în toate statele indecise (așa-zisele „swing states”), cu excepția Wisconsin. Aici Harris este cotată cu un avans la limită, de 0,3%.

Însă Trump este cotat în continuare favorit să câștige alegerile din Arizona (+1,1%), Nevada (+0,5%), Michigan (+1%), Pennsylvania (+0,3%), Carolina de Nord (+1,1%) și Georgia (+0,9%).

Sondajele sugerează în momentul de față o repetare a situației din 2016, când Trump a devenit președinte deși la nivel național a primit mai puține voturi decât democrata Hillary Clinton.

Însă întrucât candidatul republican și-a asigurat voturile din statele cheie, el a câștigat Colegiul Electoral cu 304 voturi, față de 227 exprimate pentru Clinton.

INTERVIURILE HotNews.ro