Sari direct la conținut

Donald Trump a pus gând rău centralelor eoliene: „Nu vreau ca vreuna să fie contruită în mandatul meu”

HotNews.ro
Turbine eoliene offshore, Foto: Michael H. Sorensen | Dreamstime.com
Turbine eoliene offshore, Foto: Michael H. Sorensen | Dreamstime.com

Președintele ales al SUA Donald Trump a promis, miercuri, să blocheze orice nou proiect eolian în timpul celui de-a doilea mandat, prin refuzul de a mai subvenționa acest sector, informează AFP.

„Eolienele sunt un dezastru economic și de mediu. Nu vreau ca vreuna să fie construită în timpul președinției mele”, a scris republicanul pe rețeaua Truth Social.

Potrivit Ministerului Energiei din SUA, în 2023 funcționau peste 90.000 de eoliene pe teritoriul american.

Pentru Donald Trump, energia eoliană este cea mai scumpă și nu funcționează „decât cu subvenții masive, pe care le vom opri”.

Proiectele eoliene beneficiază de sprijin federal, mai mult sub forma de avantaje fiscale decât de subvenții directe. Potrivit unui raport al Congresului, aceste stimulente fiscale au costat guvernul american 17,9 miliarde de dolari în perioada 2019-2023. Mai multe studii au arătat că energia eoliană din SUA a costat, în medie, mai puțin, decât cea obținută din alte surse, îndeosebi din cărbune, lăsând la o parte ajutoarele de la stat.

Nu este prima dată când Trump și-a manifestat public ostilitatea față de sectorul energiei eoliene. În afară de cost, Trump a menționat urâțenie centralelor și problemele pe care le-ar provoca balenelor.

Potrivit Agenției de Observare Oceanică și Atmosferică (NOAA), „nu există o legătură stabiliră între moartea balenelor și centralele eoliene din mare”.

Mai mulți specialiști au indicat că o centrală eoliană nu are nevoie de autorizare federală. „Nu văd cum ar putea guvernul să împiedice realizarea unui proiect eolian care nu este supus autorizării federale”, spune Katrina Fischer Kuh, profesor de drept al mediului la universitatea Pace.

Dacă cele mai mari ferme eoliene au nevoie de ajutor financiar din partea statului, unele proiecte mai mici se pot dispensa de el, crede Jeffrey Thaler, profesor de drept în politica energetică la universitatea din Maine.

INTERVIURILE HotNews.ro