Donald Trump nu e primul președinte căruia Qatarul i-a oferit un avion de lux. Ce a decis șeful unui alt stat NATO când i s-a prezentat oferta controversată

Qatarul i-a oferit președintelui american Donald Trump un cadou de lux: un Boeing 747-8 nou, al cărui preț estimat la 400 de milioane de dolari. Fidel obiceiului său, acesta a respins dintr-un gest eventualele controverse, amintește La Libre Belgique.
„Deci faptul că Departamentul Apărării va primi CADOU, GRATIS, un avion 747 pentru a înlocui Air Force One care are 40 de ani, temporar, în mod public și printr-o tranzacție transparentă, îi deranjează pe democrații corupți în așa hal încât ei insistă să cumpere cu BANI MULȚI avionul”, a scris Trump luni pe rețeaua sa de socializare Truth Social, cu privire la oferta dezvăluită inițial de televiziunea americană ABC News.
„Sunt foarte recunoscător. Nu sunt genul care să refuze o asemenea ofertă. Aș putea fi o persoană proastă și să spun: «Nu, nu vrem să ni se ofere un avion foarte scump»”, a declarat el ulterior.
Gestul, deși calificat drept „frumos” de către Trump, ridică totuși unele semne de întrebare. Miliardarul aflat la conducerea Statelor Unite nu este la prima controversă legată de conflicte de interese de la revenirea la Casa Albă.
Mai mult, Constituția americană interzice oficialilor publici să accepte cadouri din partea unor state străine. Totuși, ar putea exista o zonă gri juridică dacă avionul este oferit oficial „ca o donație” către Departamentul Apărării, după cum a menționat chiar Trump.
Qatarul i-a oferit un avion de lux și lui Recep Erdogan, care a acceptat
În 2018, emiratul oferise un Boeing 747-8 președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. Aparatul, achiziționat de Qatar cu șase ani înainte și transformat într-un palat zburător cu dormitoare, saloane și bucătării, urma inițial să fie vândut Ankarei, potrivit revistei Forbes.
Însă, după cum a declarat Erdogan, „când a aflat acest lucru, emirul ni l-a oferit [gratuit], spunând: «Nu pot să iau bani de la Turcia, îl ofer Turciei»”.
Cadoul a stârnit nemulțumirea opoziției de la Ankara, care a considerat că gestul aduce atingere demnității naționale. „Statul turc nu trebuie să accepte avionul unui șeic”, a protestat Kemal Kiliçdaroğlu, liderul de atunci al principalului partid de opoziție din Turcia. Erdogan a respins criticile și a acceptat avionul.
Coincidență sau nu, în același moment, Qatarul anunța o investiție de 15 miliarde de dolari pentru sprijinirea Turciei, a cărei economie era fragilizată de prăbușirea lirei și de tensiunile comerciale cu Statele Unite. Turcia și Qatarul, aliați de conjunctură în fața presiunilor saudite și americane, și-au consolidat legăturile economice și politice în acel moment.
Turcia sprijinise, de altfel, Qatarul cu un an înainte, în timpul boicotului impus de Arabia Saudită și aliații săi, ca urmare a unor presupuse legături între unii emiri și grupări islamiste, printre care Frăția Musulmană.
În ceea ce privește Statele Unite, motivele pentru acceptarea acestui „cadou” par a fi legate în primul rând de nerăbdarea lui Donald Trump. Acesta ia în calcul de ceva vreme înlocuirea celor două vechi avioane prezidențiale Boeing 747-200B, aflate în serviciu din 1990.
Sătul de costurile de întreținere și mai ales de întârzierile în livrarea noilor avioane Boeing comandate, Trump anunțase că este în căutare de alternative. Prin urmare, oferta Qatarului nu a venit de nicăieri.