Sari direct la conținut

Donald Trump și Kamala Harris speră miercuri la un mesaj de susținere care să încline balanța alegerilor prezidențiale în favoarea lor

HotNews.ro
Donald Trump și Kamala Harris speră miercuri la un mesaj de susținere care să încline balanța alegerilor prezidențiale în favoarea lor
Donald Trump și Kamala Harris, în dezbaterea din septembrie 2024. Foto: Profimedia

Ambii candidați la alegerile prezidențiale pe care Statele Unite le vor organiza în luna noiembrie, Donald Trump și Kamala Harris, speră că vor primi miercuri un mesaj puternic de susținere din partea „Teamsters”, unul dintre cele mai influente sindicate din America de Nord, relatează Reuters.

Consiliul de conducere al sindicatului care numără 1,3 milioane de membri în SUA și Canada se va reuni miercuri tocmai pentru a încerca să decidă pe cine să susțină la alegerile prezidențiale americane.

Sprijinul „Teamsters” ar putea cântări decisiv în unele din așa-zisele state indecise („swing states”), printre care Michigan, Nevada și Pennsylvania, unde numărul muncitorilor sindicalizați este ridicat.

Sean O’Brien, președintele „Teamsters”, a declarat luni că sindicatul ar putea lua o decizie chiar din prima zi a discuțiilor conducerii. El a făcut comentariile după ce reprezentanții sindicali s-au întâlnit cu Kamala Harris, candidata democrată la președinție după retragerea lui Joe Biden din cursă pe 21 iulie.

Reprezentanții „Teamsters” s-au întâlnit cu Trump încă din luna ianuarie.

„Nu putem da cu piciorul acestei probleme”, a declarat O’Brien înainte de reuniunea de miercuri a conducerii sindicatului.

„Teamsters” este unul dintre cele mai mari sindicate din Statele Unite și unul dintre cele mai influente în virtutea istoriei sale de peste 100 de ani. Ea numără printre membrii săi atât angajați publici, cât și din mediul privat, și reprezintă o serie largă de meserii, de la șoferi de camion la piloți de avion.

La ultimele alegeri americane „Teamsters” a mers pe mâna democraților

La alegerile prezidențiale din 2020 „Teamsters” și-a exprimat sprijinul pentru Joe Biden, cum a făcut-o de altfel și pentru Hillary Clinton în 2016 și Barack Obama în 2008 și 2012.

Însă în alte cicluri electorale sindicatul a mers pe mâna unor candidați republicani iar democrații se tem că acest lucru s-ar putea întâmpla din nou în condițiile în care Donald Trump încearcă să prezinte Partidul Republican drept cel care reprezintă interesele clasei muncitoare.

La aceste eforturi ale sale se adaugă nemulțumirea americanilor față de starea economiei, sondaj după sondaj arătând că acesta este unul dintre principalele lucruri pe care alegătorii le impută administrației democrate a lui Joe Biden.

Majoritatea sindicatelor americane au anunțat deja că o sprijină pe Harris la alegeri, printre acestea numărându-se Sindicatul Muncitorilor Auto și AFL-CIO, o confederație sindicală care reprezintă în jur de 12,5 milioane de muncitori.

Trump i-a curtat pe sindicaliști la Convenția Națională Republicană

Sean O’Brien a fost invitat în luna iulie la Convenția Națională Republicană, unde a ținut un discurs electrizant în care a criticat așa-zisul „establishment” al politicii americane, o temă predilectă de campanie și pentru Donald Trump.

Însă șeful sindical l-a criticat în timpul discursului și pe Trump din cauza unor comentarii în care acesta a sugerat că muncitorii care intră în grevă pot fi concediați.

„Teamsters” a realizat deja un sondaj intern printre membrii săi pentru a vedea pe cine preferă în cursa prezidențială, rezultatele urmând să fie discutate în ședința de miercuri a conducerii. Însă decizia nu va fi luată exclusiv pe baza acestui criteriu.

Întrebat dacă sindicatul ar putea alege să nu își exprime sprijinul nici pentru Trump, nici pentru Harris, O’Brien a răspuns că „vom analiza orice opțiune și toate opțiunile”.

„Trebuie să fim siguri că luăm decizia corectă”, a subliniat el.

INTERVIURILE HotNews.ro