Dosarele X de Prahova
Marturiile care urmeaza au fost culese de Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Spatiale Neidentificate (ASFAN), fiind incluse intr-o ampla baza de date postata pe internet. Autoritatile romane se feresc sa vorbeasca deschis despre asemenea intamplari.
Aproape de fiecare data, cand sunt semnalate fenomene inexplicabile, dosarele lor sunt foarte repede inchise.De-a lungul timpului, linistea prahovenilor a fost tulburata de o serie de aparitii ciudate. In zona Vaii Teleajenului au fost multe evenimente inexplicabile. Acestea au fost incluse in categoria OZN si de ele s-a ocupat profesorul valenar Calin Turcu, un binecunoscut ufolog roman.
Marturiile care urmeaza au fost culese de Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Spatiale Neidentificate (ASFAN), fiind incluse intr-o ampla baza de date postata pe internet. Autoritatile romane se feresc sa vorbeasca deschis despre asemenea intamplari. Aproape de fiecare data, cand sunt semnalate fenomene inexplicabile, dosarele lor sunt foarte repede inchise.
Posesti 1972
Intr-una dintre noptile din perioada 2 – 6 septembrie 1972, un obiect luminos neidentificat a fost vazut aterizand intr-o livada de langa comuna Posesti. Mai multe echipe de cercetatori au examinat ulterior urmele aterizarii.
Vasile Carabus, paznic de noapte la CAP Posesti, a vazut, de pe dealul Tabacioi, un obiect stralucitor, de culoare galbena, traversand cerul, planand si aterizand lin intr-o livada aflata la circa doi kilometri distanta de locul in care se afla el, pe dealul “La Odaia”, dupa care obiectul a disparut. Paznicul si mai multi sateni au cercetat locul cu pricina.
Printre pomi, fusese semanat porumb. Satenii au gasit in livada o zona circulara, cu diametrul de 4,5 metri, in care toate tulpinile de porumb erau rupte la circa un metru de sol. In centrul cercului era un musuroi de pamant, care avea in mijloc o gaura cilindrica, cu diametrul de 12-14 centimetri, cu o adancime de cel putin 2 metri.
De la aceasta gaura porneau radial, distantate perfect la 120 grade, trei urme identice bine imprimate in sol. Ulterior, aici au venit sute de curiosi si elevi adusi pentru munci agricole. Pentru a verifica zvonurile care se raspandisera in zona, profesorul Calin Turcu s-a deplasat, in 29 noiembrie, in acel loc. Pe atunci, urmele se vedeau inca destul de bine.
Cu acest prilej s-a realizat si un film, care a fost larg difuzat ulterior si a castigat si un premiu. Judecand dupa adancimea urmelor, s-a estimat ca obiectul putea cantari cateva zeci de tone. Solul parea sa fi fost expus la o temperatura ridicata, dar nu la flacara. OZN-ul a evitat doua linii de inalta tensiune, aterizand la o distanta egala de ele, fara a le vatama.
Valenii de Munte 1974
La 2 februarie 1974, in jurul orei 18.00, mai multi martori au observat deplasarea, pe directia SV – NV, a unui obiect luminos, stralucitor, cu o trena colorata si alungita, imprastiind in jur stelute si scantei.
In dimineata de 8 februarie 1974, Calin Turcu este chemat urgent de un grup de eleve de la Casa de Copii Scolari din Valenii de Munte, care observasera cu putin timp inainte un fenomen neobisnuit.
La ora 7.20, eleva Steluta Sotrean a vazut, de la etajul doi al caminului scolii, impreuna cu alte noua eleve, pe muchia Dealului Bughii, aflata la 1,5 -1,8 kilometri, la 5-6 metri deasupra varfurilor copacilor, pe fondul unui cer innorat, doua sfere luminoase, portocalii, aflate la mica distanta una de cealalta, pe orizontal, ambele sfere fiind invaluite intr-un halou alburiu.
Cele doua sfere s-au apropiat apoi una de cealalta, s-au contopit intr-un oval care avea in partea din stanga sus o excrescenta, dupa care noul obiect s-a deplasat foarte incet catre V – SV, micsorandu-se. La un moment dat, a accelerat brusc si s-a indepartat. Nu s-a auzit nici un zgomot care sa poata fi atribuit aparitiei.
Calin Turcu a cronometrat separat, cu fiecare martora, succesiunea acestor etape, ajungand la concluzia ca intreaga observatie a durat circa 40 de secunde. Ajunsi acolo, pe un platou arat din toamna, au gasit doua urme proaspete, aparent facute de rotile mari ale unui tractor care patinase pe solul moale.
Urmele, paralele, orientate est-vest, erau lungi de 150 cm, late de 35 cm, cu adancimea maxima de 35 cm, cu partile interioare distantate la 138 cm. In jurul celor doua adancituri erau musuroaie din pamantul excavat. Pe fundul adanciturilor se gasea un lichid verzui. Au fost luate 16 probe, care au fost “pierdute” inainte de a fi fost analizate.
Cheia 2007
Pe 17 iulie 2007, la orele 18.40, Liviu Oprea, fost ofiter de aviatie si controlor de trafic aerian, in prezent sef de tura la Obsevatorul Seismic Muntele Rosu, a facut cu un aparat digital o fotografie cu un peisaj montan, pe directia 270 (vest). Era de fata si fiica lui Renata Oprea.
Abia cand a descarcat imaginea pe calculator a observat un mic obiect in forma de palarie sau clopot foarte larg, cu un pompon deasupra, plutind deasupra muntilor.
A luat legatura cu fostii colegi (organul de trafic ACC Bucuresti) si i-a intrebat daca la ora respectiva au avut aeronave in zona sau daca ei au observat ceva pe radare; apoi a vorbit cu seful de tura de la COAP (comandamentul operational aerian principal) si l-a intrebat daca s-a raportat ceva deosebit in spatiul aerian al Romaniei. Nimeni nu a putut identifica aparitia.
Lui Liviu Oprea ii pare rau ca imaginea obiectului nu este clara. Nu putea fi un avion, deoarece nici unul dintre martori nu a auzit vreun zgomot.