Sari direct la conținut

Dosarul Carpatica-ASF: Firma lui Ilie Carabulea spune ca are un program extins de reasigurare iar lichiditatea si solvabilitatea sunt peste limitele minime legale

HotNews.ro
Ilie Carabulea, Foto: Agerpres
Ilie Carabulea, Foto: Agerpres

Carpatica Asig a comunicat marti ca are contracte de reasigurare cu parteneri externi puternici, din punct de vedere financiar. Despre contractul cu Hannover Re, mentionat in ancheta procurorilor DNA, firma controlata de Ilie Carabulea spune ca acopera intregul business al societatii, pe asigurari generale. Lichiditatea si solvabilitatea Carpatica Asig depasesc limitele minime impuse de autoritatea de supraveghere in domeniu, se mai arata in comunicatul asiguratorului.

Iata comunicatul de presa transmis marti, 11 februarie, de Carpatica Asigurari:

„Contractul incheiat cu Hannover Re acopera intregul business al societatii, pe asigurari generale. Hannover Re se afla in primele 3 companii de reasigurare din lume, cu 13,8 mld. euro cifra de afaceri si cu rating AA- (very strong) estimat de Standard&Poor’s. Contractul cu Hannover Re, care acopera toate clasele de asigurari practicate de catre Carpatica Asig, este unul de tip proportional si prevede cedarea a 40% din veniturile din prime. Deci, compania recupereaza 40% din valoarea daunelor produse, de la reasigurator. Diferenta de risc ramasa in sarcina societatii, in acest caz 60%, se acopera din activitatea curenta a Carpatica Asig precum si din celelate contracte de reasigurare.

Pentru a-si proteja activitatea si implicit, clientii, Carpatica Asig are un program extins de reasigurare. Acesta se deruleaza nu numai alaturi de partenerul Hannover RE, ci si de alti reasiguratori externi de prim rang, cu o securitate financiara puternica, (rating S&P de la stable la very strong): Partner Re, Swiss Re, Aspen Re, Sirius, Gen Re, pe portofoliile auto, cladiri, medicale, accidente, raspunderi civile si profesionale etc. Conform datelor furnizate de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania si publicate in presa, in primul trimestru al anului 2013 Carpatica Asig se afla in top 3 companii de asigurare, ca grad de cedare in reasigurare a primelor subscrise.

In privinta contractelor de asigurare ale caror sume asigurate depasesc limitele contractelor de reasigurare, acestea sunt cedate facultativ, pe piata interna si internationala de reasigurare, in functie de analiza fiecarui risc, in parte.

Mai mentionam ca rezerva de dauna este obligatorie prin Ordinul CSA 3109/2003, modificat şi completat ulterior. Rezerva de daune se creeaza si se actualizează in baza estimarilor pentru avizarile de daune primite de asigurator, astfel incat fondul creat sa fie suficient pentru acoperirea platii acestora. Rezerva se constituie pentru daunele raportate si in curs de lichidare si se calculeaza pentru fiecare contract de asigurare la care s-a notificat producerea evenimentului asigurat. Calculul porneste de la cheltuielile previzibile in viitor, pentru lichidarea acestor daune. Elementele care se iau în considerare în calcul sunt:

  • valoarea estimată a despăgubirii cuvenite pentru dauna avizată, în limita sumei asigurate;
  • cheltuielile cu constatarea si evaluarea pagubei, aferente serviciilor prestate de terte persoane;
  • costurile de lichidare a daunei, aferente serviciilor prestate de terte persoane;
  • valoarea recuperărilor si a regreselor atât pentru daune solutionate, cât si pentru cele în curs de solutionare.

Cat priveste lichiditatea si solvabilitatea, cei doi indicatori sunt peste limitele minime, impuse de autoritatea de supraveghere in domeniu. Astfel, la finalul lui 2013 coeficientul de lichiditate al Carpatica Asig este de 1,256 iar marja de solvabilitate este de 1,158. Pentru ambii indicatori limita minima impusa este 1 (unu). Precizam ca marja de solvabilitate este raportul dintre marja disponibila si cea minima, calculate cf. OCSA 3/2008. Marja minima este raportul dintre daune nete si daune brute, in ultimele 3 exercitii financiare. Coeficientul de lichiditate este raportul dintre totalul lichiditatilor si rezerva de dauna neta”.

Iata ce scrie in referatul public al procurorilor DNA referitor la contractul incheiat intre Carpatica Asigurari si Hannover Re:

  • „Principala vulnerabilitate care ar fi putut afecta in mod hotarator limitele si modul de continuare a activitatii S.C. CARPATICA ASIG S.A. este reprezentata de clauzele contractului de reasigurare incheiat (prin intermediul brokerului GUY HUDSON, partener in cadrul diviziei de reasigurare a JLT REINSURANCE BROKERS LTD Londra – Marea Britanie) la 20.12.2012 cu firma germana HANNOVER RE GROUP INTERNATIONAL REINSURANCE.
  • Desi acest contract de reasigurare viza doar 40% din rezerva de dauna neta (contractul reasigurand aceasta rezerva de dauna doar pana la concurenta sumei de 34.192.080 de lei noi, iar nu intregul sold), acesta a fost prezentat Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (care in perioada octombrie 2012-aprilie 2013 a efectuat un control la S.C. CARPATICA ASIG S.A.) ca aplicandu-se intregului sold al societatii de asigurare, prin interpretarea incorecta a clauzelor contractuale.
  • In acest mod s-a urmarit si s-a reusit atat exonerarea actionarilor societatii de asigurare (in ultima instanta a inculpatului CARABULEA ILIE) de la efectuarea unei majorari de capital de aproximativ 15 milioane de euro, cat si evitarea suspendarii autorizatiei de functionare a societatii de pe piata asigurarilor din Romania pana la remedierea deficientelor, masuri ce ar fi trebuit luate potrivit reglementarilor in materie, respectiv Ordinele nr. 12/2009, nr. 8/2011 si nr. 18/2011 emise de Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor”.

Dosarul Carpatica Asigurari-ASF:

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost adus marti dimineata, 11 februarie, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a fi audiat in dosarul ASF-Carpatica, in care este acuzat de coruptie, relateaza Agerpres.

Tot marti, la DNA sunt asteptati reprezentanti ai Parlamentului pentru a depune documentele solicitate de procurori referitoare la ordonanta de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Potrivit DNA, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib si Transcar, prin intermediul carora detine si controleaza in mod indirect societatea de asigurari SC Carpatica Asig SA, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si la uz de fals.

In acelasi dosar mai sunt cercetati penal Marian Mirzac (arestat preventiv), membru neexecutiv in Consiliul de conducere al ASF, Daniel Tudor, fost vicepresedinte al ASF, Radu Mustatea, presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu.

‘Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea si Mirzac au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai – decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de omul de afaceri, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari ASF. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti’, sustin procurorii.

Ilie Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar in mod constant pe fostul director Marian Mirzac, functie detinuta in intervalul 16 mai 2012 – 23 aprilie 2013, pentru a fi ales in conducerea ASF.

Din pozitia de membru neexecutiv in conducerea ASF, ocupata din 24 aprilie 2013, Marian Mirzac a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii detinute in mod indirect de Carabulea si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor.

Finantatorul gruparii, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac pe Radu Mustatea, care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor lui Mirzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta.

Gruparea a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in ASF.

‘Concret, in schimbul protectiei oferite (…), Carabulea a dispus, in mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 avand valoarea de catalog de 81.370 euro sa ii fie vandut la un pret subevaluat lui Mirzac, sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari, iar in august 2013 i-a remis acestuia suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarari ale Consiliului de Administratie al societatii de asigurare’, mai spun procurorii.

In schimbul acestor foloase, Marian Mirzac, avand calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF si atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de autoritate, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din ASF si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii firmei respective.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro