Sari direct la conținut

Doua din comisiile de specialitate din Senat au respins ordonanta salariilor. Raportul final se da luni, cu o ora inainte de vot

HotNews.ro

Doar doua din cele patru comisii de specialitate ale Senatului au dat raport negativ ordonatei Guvernului privind amanarea majorarii salariilor profesorilor. Comisiile de invatamant si buget, reunite in regim de urgenta, au respins ordonanta. In schimb, comisia de munca, al carei presedinte este liberalul Tiberiu Prodan, nu a reusit sa ia o decizie, din lipsa de cvorum.

La fel s-a intamplat si in comisia juridica, condusa de senatorul PNL Norica Nicolai. Senatorii juristi nu au putut formula un aviz pentru ca voturile au fost impartite. Raportul comun al comisiilor de munca si invatamant va fi formulat luni, 10 noiembrie, cu doar o ora inaintea sedintei de plen.

Comisia de invatamant a dat un raport negativ ordonatei de Guvern explicand ca „ordonanta are cateva puncte slabe din punct de vedere juridic”. Sedinta comisiei s-a desfasurat cu usile inchise iar la finalul acesteia presedintele Irinel Popescu a anuntat ca „un articol al ordonantei anuleaza practic amendamentele din legea privind cresterea salariilor profesorilor”.

„Membrii comisiei pentru invatamant au fost consecventi cu votul acordat anterior in Parlament asupra legii de majorare cu 50% a salariilor profesorilor. De asemenea, va reamitesc ca toate partidele au votat Pactul national pentru educatie, care vizeaza si cresterea calitatii in invatamant” a declarat Irinel Popescu.

La sedina au participat sase senatori din cei unsprezece cati are in componenta comisia.

Si senatorii din comisia de buget au dat aviz negativ ordonantei Guvernului. Cu 9 voturi impotriva ordonatei (PSD, PD-L, PC), unul pentru (PNL) si o abtinere (UDMR), comisia a formulat aviz negativ pentru amanarea majorarii salariale a profesorilor.

Presedintele comisiei, Paul Pacuraru, a declarat ca votul pentru aviz a fost dat de catre senatori prin telefon. „Am tinut ca toti membrii comisiei sa fie contactati telefonic. Asa e corect. In fond, ne cunoastem si fiecare senator va putea confirma in plen pozitia pe care a avut-o”, a explicat Pacuraru.

In schimb, senatorii juristi nu au reusit sa ajunga la un consens privind avizul asupra ordonantei Executivului, voturile fiind impartite.

Liberalii si-au mobilizat toti senatorii si au reusit sa bareze voturile negative la adresa ordonantei, echilibrand rezultatul votului. In sedinta comisiei juridice au fost trei voturi in favoarea ordonantei: Norica Nicolai, Ion Basgan si Mario Oprea, toti senatori liberali, si trei impotriva ordonantei: Doru Ioan Taracila (PSD), Constantin Gheorghe (PD-L) si Gavrila Vasilescu (PC).

„Nu am reusit sa dam un aviz pentru ca votul a fost la egalitate, au fost trei voturi in favoarea ordonantei, trei voturi impotriva. In regulament nu mai exista prevederea conform carei presedintele comisiei poate decide in caz de egalitate, prin urmare, comisia juridica va inainta un raport ce va contine ambele pozitii ale celor prezenti la sedinta”, a declarat presedintele comisiei, Norica Nicolai.

In ceea ce priveste sedinta comisiei de munca, aceasta a fost suspendata din lipsa de cvorum.

De altfel, tot marti dupa amiaza a fost programata o sedinta comuna in care comisia de munca si cea de invatamant trebuiau sa dea raportul comun la ordonnata privind salariile profesorilor. Conform unor surse parlamentare, presedintele comisiei de munca, liberalul Tiberiu Prodan a suspendat sedinta, invocand lipsa cvorumului pentru a impiedica elaborarea raportului comun.

Tot Prodan a fost cel care a anuntat ca membrii din cele doua comisii se vor reuni luni, la 10.00, cu o ora inaintea sedintei de plen in care se va da votul asupra ordonantei.

Conform hotararii Biroului Permanent al Senatului, comisia de munca si cea de invatamant trebuie sa eleboreze un raport comun la OUG care amana majorarea salariilor, iar comisiile de buget finate si cea juridica sa dea avize.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro