Sari direct la conținut

Doua noi aparitii editoriale in colectia "Historia" de la Polirom

HotNews.ro
Aparitii editoriale in colectia "Historia", Foto: Polirom
Aparitii editoriale in colectia "Historia", Foto: Polirom

De curand, la Editura Polirom, in cadrul prestigioasei colectii Historia (coordonator Mihai-Razvan Ungureanu), au aparut doua noi titluri, disponibile si in editia digitala: Istoria popoarelor arabe, de Albert Hourani – o lectura esentiala pentru intelegerea evenimentelor contemporane din lumea araba, si Limitele meritocratiei intr-o societate agrara. Somaj intelectual si radicalizare politica a tineretului in Romania interbelica, de Dragos Sdrobis – volum ce aduce in atentia noastra una dintre problemele cruciale ale Romaniei interbelice.

Volumul Istoria popoarelor arabe semnat de Albert Hourani, unul dintre cei mai respectati specialisti in lumea araba si Orientul Mijlociu, a devenit bestseller imediat dupa publicarea sa in 1991, impunindu-se in timp ca o lucrare clasica. Cu o noua prefata si postfata de Malise Ruthven si in traducerea Irinei Vainovski-Mihai, noua editie a Istoriei popoarelor arabe aduce informatiile la zi, analizind evenimente esentiale pentru intelegerea lumii arabe, ca schimbarea liderilor in Siria, Maroc si Iordania, atacurile teroriste din Statele Unite, criza din Irak sau redeschiderea conflictului dintre israelieni si palestinieni.

Hourani cuprinde intr-o privire panoramica o intreaga civilizatie, cu oamenii si conjuncturile care au modelat-o. Expunerea sa porneste de la cristalizarea si expansiunea islamului si viata de zi cu zi in societatile arabo-musulmane, urmareste ascensiunea si decaderea Imperiului Otoman, pentru a ajunge la dominatia europeana si formarea culturilor nationale.

Albert Hourani (1915‑1993) s‑a nascut la Manchester din parinti de origine libaneza, a urmat studii de filosofie, politica si economie la Oxford, a fost profesor la Universitatea Americana din Beirut, analist politic la Cairo si a activat ca expert pentru Anglo‑American Committee of Inquiry on Palestine. In 1958 devine primul director al Centrului Orientului Mijlociu de la St Antony’s College, care va face din Oxford unul dintre principalele centre de studiu al Orientului Mijlociu. Prin activitatea profeso­rala si publicistica a adus o contributie importanta la intelegerea nationalismului arab si a relatiilor complexe dintre lumea islamica si cea occidentala. A fost coordonatorul mai multor volume si autorul a numeroase articole de specialitate. Dintre lucrarile publicate amintim: Syria and Lebanon (1946), Minorities in the Arab World (1947) si Arabic Thought in the Liberal Age 1789‑1939 (1962).

Despre cartea lui Dragos Sdrobis [Limitele meritocra tiei intr-o societate agrara. Somaj intelectual si radicalizare politica a tineretului in Romania interbelica], Bogdan Murgescu spune ca „aduce in atentia noastra una dintre problemele cruciale ale Romaniei interbelice: contradictia dintre aspiratiile elitiste occidentalizante si o structura socio-economica incapabila sa sustina si sa valorifice roadele efervescentei creative din mediile intelectuale.”

Dornica sa se desprinda de trecut, Romania se angajeaza dupa 1918 intr-un proces de regenerare. Aspiratia spre innoire este vizibila in toate domeniile, inclusiv in cel al politicilor culturale, care au drept scop schimbarea elitelor. Intr-o societate agrara in care vechea elita era una aristocratica, esecul invatamantului accesibil unor categorii mai largi de a primeni elita conduce la o reactie antisistem a tineretului, la polemici privind rolul intelectualului si la somaj intelectual. Efectele ultime vor fi escaladarea nationalismului si diferite incercari de manipulare a noilor generatii, de la miscarea legionara la Strajeria lui Carol al II-lea si, ulterior, la experimentul Serviciului Social creat de rege impreuna cu Dimitrie Gusti.

Dragos Sdrobis este doctor in istorie al Institutului de Istorie „George Baritiu” din Cluj‑Napoca. Are ca domenii de interes istoria universitatii in Romania interbelica, educatia superioara si piata muncii, capitalul uman, istoria intelectuala, sociologia istorica, istoria sociala. A publicat articole in reviste de specialitate, precum si capitole in volume colective, dintre care amintim „Politici culturale si modele intelectuale in Romania. Citeva precizari conceptuale”, in Lucian Nastasa, Dragos Sdrobis (ed.), Politici culturale si modele intelectuale in Romania (2013), si „Parasirea Boemei si incarnarea Utopiei. Studentimea interbelica, Dimitrie Gusti si Serviciul Social obligatoriu”, in Zoltán Rostás (coord.), Universitatea interbelica a sociologilor gustieni (2014).

In cadrul colectiei „Historia” vor aparea :

• Lincoln Paine , Marea si civilizatia. O istorie maritima a lumii (traducere de Dana Badulescu si Radu Andriescu), o admirabila incercare de a repovesti istoria lumii din Antichitate pina in prezent prin intermediul calatoriilor si comertului maritim;

• Yuval Noah Harari , Sapiens. Scurta istorie a omenirii (traducere de Adrian Serban), o sinteza captivanta inclusiv pentru publicul larg, ce reface parcursul lui homo sapiens de la aparitia sa pina astazi;

• J.M. Roberts, O.A. Westad , Istoria lumii. Din preistorie pina in prezent (traducere de Catalin Dracsineanu), bestseller international ajuns la a sasea editie;

• Simon Sebag Montefiore , Tinarul Stalin (traducere de Justina Bandol), captivanta poveste a tinarului Dugasvili, inainte ca acesta sa devina liderul temut de toata lumea, avind la baza surse inedite si interviuri cu urmasii familiei lui Stalin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro