Două săptămâni de grevă generală în școli: Protestul din educație continuă / Ultimele informații despre greva profesorilor și calendarul examenelor
Greva generală din educație, cel mai mare astfel de protest din ultimii 18 ani, a intrat în cea de-a treia săptămână, iar sindicatele din Educație au anunțat că greva profesorilor continuă până când le sunt rezolvate solicitările privind atât salariile, cât și „viitorul educației”. Mesajul sindicaliștilor vine după ce președintele Klaus Iohannis i-a atacat pe profesori spunând că Guvernul le-ar fi dat „tot ce au cerut”.
În timp ce peste 300.000 de elevi ar trebui teoretic să se pregătească acum pentru examenele naționale de final de an – evaluarea națională și Bacalaureat, greva generală din educație a intrat în cea de-a treia săptămână și continuă și marți, cel puțin, când o nouă rundă de negocieri ar trebui să aibă loc.
Asta după ce toate discuțiile și negocierile de până acum dintre Guvern și sindicatele din învățământ au eșuat.
Greva din educație continuă. Sindicatele: „Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională”
Sindicatele din Educație au anunțat că greva profesorilor continuă până când le sunt rezolvate solicitările privind atât salariile, cât și „viitorul educației”. Ei acuză că modul în care Guvernul a reacționat la protestul lor „ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri”.
Potrivit unui comunicat de presă al principalelor federații sindicale din Educație, principalele solicitări sunt:
- stabilirea prin lege a faptului că salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie
- aplicarea grilei de salarizare pentru învățământ într-un termen mai scurt decât cei trei ani anunțați de Guvern
- majorări de salarii și mai mari decât în ordonanța dată zilele trecute
- acordarea, de la 1 ianuarie 2024, a cel puțin 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ
„Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională”, spun sindicaliștii.
Atacul lui Iohannis
Reacția foarte critică a sindicatelor vine după ce la finalul săptămânii trecute președintele Klaus Iohannis a lansat un atac aspru spre profesorii care au decis să continue greva.
„Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale? (…) Guvernul le-a dat tot ce-au cerut, de ce să mai continue greva?”, a spus șeful statului.
Sindicaliștii acuză că solicitările profesorilor nu se regăsesc în recenta OUG adoptată de Guvern
Ultima ofertă a Executivului, adoptată prin OUG, a fost o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.
Cu toate acestea, liderii sindicali spun că oferta Guvernului nu satisface cerințele profesorilor care au declanșat greva, iar principala revendicare a profesorilor nu apare în ordonanța adoptată de guvern. Executivul a reacționat vineri prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, care spune că mențiunea indicată de sindicaliști că lipsește din OUG se regăsește în nota de fundamentare a ordonanței, dar trebuie precizat că nota de fundamentare nu are însă putere de lege.
Preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a reiterat că solicitarea sindicaliştilor privind creşterea salariului debutanţilor în învăţământ nu se regăseşte în textul ordonanţei Guvernului, ci doar în nota de fundamentare, iar profesorii aflaţi în grevă nu vor să înceteze conflictul de muncă deoarece nu au nicio garanţie privind creşterea salariilor şi investiţiile în Educaţie.
Liderul Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret” a precizat că 75 la sută dintre cadrele didactice se află în grevă.
Peste 300.000 de elevi așteaptă să afle dacă dau și când vor susține examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională
Circa 183.000 elevi de clasa a VIII-a trebuie să susțină Evaluarea Națională, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-trebuie să susțină Bacalaureatul, iar dacă profesorii nu se vor întoarce cât mai repede la școală, atunci va fi modificat calendarul acestor examene, prin „prelunguri și reprogramări ale probelor”, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca.
„Eu cred că niciun cadru didactic nu își dorește ca generația de clasa a VIII-a și de a XII-a să nu își dea examenele naționale”, a spus Deca.
Înscrierea la examenul de Bacalaureat 2023 era programată să înceapă luni, 29 mai, iar Ministerul Educației a prelungit până la 9 iunie perioada de înscriere a candidaților la BAC, dar și încheierea situației școlare pentru elevii din anii terminali.
Conform calendarului actual, în 12 iunie ar urma să înceapă prima probă din cadrul competențelor, iar prima probă scrisă este programată din 26 iunie.
Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă în 19 iunie, cu proba la Limba română.
Ligia Deca a rugat cadrele didactice să se întoarcă în clase dein această săptămână, pentru ca toţi elevii să poată susţine Evaluarea Națională și Bacalaureatul, iar anul şcolar să se poată finaliza în bune condiţii, ea precizând că simultan negocierile cu sindicaliştii pentru celelalte revendicări pot continua.
Calendar Bacalaureat 2023
Calendarul examenului de Bacalaureat 2023 era programat să debuteze în 29 mai, odată cu deschiderea înscrierilor candidaților pentru prima sesiune de BAC, probele scrise fiind programate începând din 26 iunie. Rezultatele finale la BAC 2023, prima sesiune, se afișează în 7 iulie. Care este noul calendar:
- 29 mai – 9 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
- 14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
- 14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C
Probele scrise la BAC 2023
- 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
- 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Calendar Evaluare Națională 2023
Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă în 19 iunie, cu proba la Limba română.
Pentru elevii clasei a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni şi ar urma să se încheie în 9 iunie 2023.
- 6 – 9 iunie 2023 – Înscrierea la Evaluarea Națională 2023
- 9 iunie 2023 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 19 iunie 2023 – Limba și literatura română – probă scrisă
- 21 iunie 2023 – Matematica – probă scrisă
- 22 iunie 2023 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
- 28 iunie 2023 (orele 16:00 – 19:00) – 29 iunie 2023 (orele 8:00 – 12:00) – Depunerea contestațiilor
- 29 iunie – 4 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor
- 4 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022-2023.
Revendicările părofesorilor dinaintea declanșării grevei generale:
- „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
- Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.