Drama proprietarilor. “De ce nu se respecta o hotarare judecatoreasca? De ce nimeni nu ia masuri pentru aplicarea ei?”. Un cititor HotNews.ro asteapta de 8 ani aplicarea unei sentinte definitive
- Redactia Hotnews
“Timp de opt ani am fost impiedicati sa intram in posesia terenurilor, sa ne valorificam drepturile care ne revin. Am trait intr-un necontenit stres, agitatie. Am efectuat nenumarate deplasari la instante, la audiente, am platit avocati, experti (…) Ne punem si noi intrebarea, de ce nu se respecta o hotarare judecatoreasca, de ce nimeni nu ia masuri in sensul aplicarii ei? Care mai este puterea de lege a unei asemenea hotararii?! Cum functioneaza statul de drept?” se intreaba un cititor in sesizarea trimisa jurnalistilor care monitorizeaza sectiunea sentintelor definitive neexecutate de statul roman. HotNews.ro continua prezentarea cazurile primite pe adresa sentinte@hotnews.ro.
Pe 11 iulie 2006, Judecatoria Brasov a decis prin sentinta irevocabila, restituirea dreptului de proprietate a unor mostenitori asupra unui teren forestier de 23 de ha din zona Predeal, sub sanctiunea platii unor daune cominatorii in cuantum de 100 de lei pe zi, “incepand cu data ramanerii irevocabile a prezentei hotarari si pana la executarea obligatiei (…)” si “inaintarea titlului de proprietate” pe care Comisia Locala din cadrul primariei era obligata sa le respecte. Au trecut totusi opt ani de cand hotararea definitiva nu s-a aplicat.
Cititorul care a semnalat speta jurnalistilor HotNews, spune ca hotararea cu nr.6109/11.07.2006 este investita cu titlu executoriu, conform procedurilor in vigoare dar ca, la opt ani de la emiterea acesteia, comostenitorii celor 23 de ha din zona Predeal nu si-au primit nici in prezent suprafetele care le revin prin lege. Mai mult decat atat, sustine acesta, structurile administrative abilitate sa puna in aplicare sentinta (Primaria Predeal si Institutia Prefecturii Judetului Brasov) nu si-au indeplinit obligatiile “iar mostenitorii specificati in hotarare nu au primit niciun mp de teren din cele 23 ha atribuite de instanta. In schimb, au primit nenumarate promisiuni” care nu s-au mai materializat, dupa cum precizeaza cititorul nostru.
Cu toate ca mostenitorii de drept ai terenurilor au facut numeroase demersuri, adresand memorii sau solicitand audiente Primariei din Predeal, Prefecturii Judetului Brasov, Guvernului, Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Ministerului de Justitie, Ministerului Afacerilor Interne si Directiei Nationale Anticoruptie, sentinta nu a fost aplicata: “Totul in zadar. Interventiile noastre legale si justificate nu au avut nicio urmare favorabila. Demersurile catre organele centrale au fost trimise, spre surpriza noastra, spre „solutionare”, tocmai factorilor locali responsabili de aplicarea sentintei. Acestia, in raspunsurile lor catre autoritatile de la care primisera demersurile, s-au multumit sa faca, la nesfarsit, promisiuni, sa isi ia angajamente de rezolvare, sa se disculpe nejustificat pentru intarzieri folosind motive care nu au nicio legatura cu realitatea”, a declarat cititorul jurnalistilor HotNews.ro.
Totodata, sustine cititorul, autoritatile locale care cunosteau foarte bine situatia terenurilor retrocedate si specificate in hotararea judecatoreasca, au acceptat realizarea unor investitii “de utilitate publica” (cum ar fi largirea partiei de schi) pe aceste amplasamente, chiar si dupa cativa ani de la pronuntarea sentintei definitive, motivand astfel incapacitatea retrocedarii ulterioare a suprafetei solicitata de mostenitori.
“Unele timide incercari ale primariei [n.r. din Predeal] de a ni se da, la schimb, alte terenuri, totalmente sub valoarea si pozitionarea celor care ne revin de drept (bine situate si jinduite, cu valori de piata apreciabile) au fost de neacceptat (…) Pentru 5 ha, desi s-a semnat un proces verbal de punere in posesie (in octombrie 2013) cu acordul si in prezenta tuturor factorilor responsabili, insa nu s-a concretizat nimic. Nu ni s-a mai dat niciun raspuns justificativ”, relateaza cititorul in sesizarea trimisa jurnalistilor HotNews.ro.
“Dorim sa simtim pe pielea noastra, ca statul de drept exista, ca functioneaza pentru toti cetatenii acestei tari, fara vreo discriminare” a mai declarat acesta reporterului HotNews.ro.
Nota Redactiei: HotNews.ro nu isi asuma raspunderea pentru datele primite de la cititori sau pentru monitorizarea finala a cazului
-
Citeste si: