Sari direct la conținut

Dreapta elvețiană încearcă să blocheze găzduirea concursului Eurovision pe motiv că promovează „satanismul și ocultismul”

HotNews.ro
Nemo, reprezentantul Elvetiei, in timp ce sunt anuntate rezultatele votului juriilor nationale la Eurovision 2024, Foto: Martin Meissner / AP / Profimedia
Nemo, reprezentantul Elvetiei, in timp ce sunt anuntate rezultatele votului juriilor nationale la Eurovision 2024, Foto: Martin Meissner / AP / Profimedia

Grupurile conservatoare ameninţă să împiedice Elveţia să găzduiască ediţia de anul viitor a concursului Eurovision prin organizarea de referendumuri privind bugetul potenţialelor oraşe gazdă, afirmând că această competiţie muzicală este un „eveniment propagandistic” care „celebrează satanismul şi ocultismul”, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Elveţia a câştigat dreptul de a găzdui cel mai mare eveniment muzical live din lume după ce cântăreţul elveţian Nemo a triumfat în Suedia cu piesa „The Code”. Oraşele Zurich, Geneva, Berna şi Basel au depus toate cereri pentru a găzdui spectacolul de cinci zile.

Cu toate acestea, partidul conservator creştin Uniunea Federală Democrată din Elveţia (EDU) a declarat că va încerca să utilizeze sistemul de democraţie directă al ţării pentru a supune la vot cererile de împrumut ale oraşelor candidate, potrivit The Guardian. 

„Concursul de cântece Eurovision este o ocazie de propagandă îngrozitoare”, a declarat EDU într-o postare făcută marți pe rețelele de socializare. „O ţară care oferă o scenă unui astfel de gunoi dezgustător nu îşi va ridica imaginea, ci doar îşi va arăta propriul declin intelectual”, notează același mesaj.

Partidul conservator din Elveția avertizează că tot mai mulți artiști folosesc „simboluri oculte” la Eurovision

Samuel Kullmann, politician din cadrul EDU, a declarat pentru radiodifuzorul elveţian SRF că partidul său este deranjat de „celebrarea, sau cel puţin tolerarea tot mai mare a satanismului şi ocultismului” la Eurovision. „Tot mai mulţi artişti prezintă în mod deschis mesaje oculte şi le subliniază cu simbolurile respective”, a spus el.

Spectacolul cântăreţului irlandez Bambie Thug la concursul din 2024 a implicat un dansator cu coarne asemănător diavolului şi un cerc de lumânări care conţinea o pentagramă, care în forma sa inversată este un simbol satanic comun.

În finala de la Malmö, Nemo a devenit primul artist non-binar care a câştigat concursul în istoria sa de 68 de ani, cu un cântec care îşi celebrează identitatea dincolo de normele de gen masculin şi feminin.

EDU este un partid politic minor, cu un singur loc în consiliul naţional elveţian, însă apelurile sale la referendum au fost susţinute în unele cantoane de Partidul Poporului Elveţian (SVP), partid mai mare de dreapta, şi de Asociaţia Contribuabililor Elveţieni.

Amenințarea pentru Eurovision este una cât se poate de reală

Aripa de tineret a SVP a citat ceea ce a numit introducerea unui al treilea gen şi „antisemitismul deschis” drept motiv pentru susţinerea unui referendum pentru a împiedica găzduirea Eurovision. În mai, au avut loc ample proteste pro-Palestina în faţa locului de desfăşurare a finalei şi semifinalei de la Malmö.

Orice referendum împotriva oraşelor elveţiene care găzduiesc Eurovision nu ar fi neapărat în favoarea dreptei politice, însă ameninţarea cu plebiscitul introduce o incertitudine imensă pentru planificatori.

Voturile nu ar putea avea loc înainte de noiembrie, dar oraşul gazdă pentru evenimentul din mai 2025 este programat să fie ales de Swiss Broadcasting Corporation în consultare cu European Broadcasting Union până la sfârşitul lunii august.

INTERVIURILE HotNews.ro