Sari direct la conținut

„Dreptul de a fi uitat” este pe cale să devină o realitate pentru italienii care au supraviețuit cancerului

HotNews.ro
Pacient și medic, Foto: Motortion | Dreamstime.com
Pacient și medic, Foto: Motortion | Dreamstime.com

Camera inferioară a parlamentului italian a aprobat joi noaptea „dreptul de a fi uitat” pentru persoanele care au supraviețuit cancerului, legea în acest sens vizând să le protejeze de discriminare din partea băncilor sau a asiguratorilor, relatează Reuters.

Legea privind „Dreptul de a fi uitat” (RTBF) a trecut joi cu un vot unanim, o situație rarisimă în legislativul italian măcinat de diviziuni interne și cunoscut pentru luptele sale politice.

Dat fiind votul din camera inferioară a parlamentulu, trecerea legii și prin Senat pare acum doar o formalitate.

În Italia pacienții care s-au vindecat de cancer s-au confruntat cu numeroase provocări din cauza istoriei lor medicale, printre acestea numărându-se dificultatea de a obține un credit sau o poliță de asigurare. În unele cazuri ei pot fi excluși inclusiv din procedura de adopție a unui copil.

Legea „redă demnitatea și speranța multor oameni”, a declarat după vot Marco Furfaro, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ, într-un mesaj postat pe X, rețeaua de socializare numită până recent Twitter.

Guvernul italian a militat pentru adoptarea rapidă a legii

Antonio Tajani, ministrul italian de externe, a subliniat la rândul său pe rețelele de socializare că în Italia trăiesc un milion de persoane care au supraviețuit cancerului.

„Cei care au înfrânt cancerul nu pot fi marcați pe viață ca fiind cetățeni de clasa a doua”, a spus acesta.

În luna iunie premierul Giorgia Meloni a declarat că guvernul ei își va oferi sprijinul necesar pentru a se asigura că legea RTBF este aprobată „în cel mai scurt timp posibil”.

Prevederile legii permit pacienților să nu ofere informații despre faptul că s-au vindecat de cancer unor instituții financiare sau instituții de adopție, cu condiția ca între 5 și 10 ani să fi trecut de la finalizarea cu succes a tratamentului.

Asociația Medicilor Oncologi din Italia a scos în evidență că astfel de legi există deja în Franța, Luxemburg, Olanda, Belgia și Portugalia.

FOTO articol: Motortion | Dreamstime.com.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro