Sari direct la conținut

Dubla expunere, cu Dumitru Gorzo si Thomas Ciulei

HotNews.ro
Dubla expunere, Foto: Editura Trei
Dubla expunere, Foto: Editura Trei

Prima întâlnire publică din cadrul proiectului Dublă expunere va avea loc mâine, 22 ianuarie 2015, începând cu ora 19.00, în Cafeneaua Cărtureşti Verona, unde Dumitru Gorzo îl are invitat pe Thomas Ciulei. Un dialog inedit între unul dintre cei mai controversaţi artişti vizuali ai momentului şi unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti documentarişti autohtoni.

Dumitru Gorzo este prezent în această antologie cu lucrarea Cina, 2005 (acril pe pânză). Lucrările sale fac adesea aluzie la viaţa politică şi evenimentele traversate de societatea românească, Gorzo declarându-se împotriva izolării de viaţa reală prin intermediul artei. Viziunea lui parodică l-a transformat într-un artist controversat de către criticii conservatori.

Thomas Ciulei a urmat studii de cinematografie la Munchen şi New York. A regizat şi produs filme, punând un mare accent pe documentare. Regizorul ştie că în România sunt puţine condiţii pentru a face film documentar, deoarece televiziunile şi cinematografele nu sunt interesate de aceste producţii, dar n-a renunţat niciodată la acest gen brut şi onest de film. În schimbul fidelităţii regizorului, documentarele i-au adus multe premii internaţionale. Dintre cele mai importante filme ale sale amintim: Graţin (1995), Nebunia capetelor (1997), Asta e (2001) sau Podul de flori (2008).

În urmă cu şase luni, Roxana Gamarţ, coordonatoarea proiectului Dublă expunere, a provocat câţiva autori contemporani să scrie fiecare câte o proză scurtă, având ca punct de plecare lucrarea unui artist vizual contemporan. Rezultatul este Dublă expunere, un hibrid între o carte de literatură şi un album de artă contemporană, publicată de Editura Trei, în care mai apar Ştefan Agopian, Roman Tolici, Bogdan Coşa, Zoltan Bela, Augustin Cupşa, Ion Grigorescu, Filip Florian, Sandor Szasz, Adela Greceanu, Dan Perjovschi, Nora Iuga, Andrei Gamarţ, Marin Mălaicu-Hondrari, Mircea Cantor, Mitoş Micleuşanu, Tara von Neudorf, Philip O Ceallaigh, Gili Mocanu şi Radu Paraschivescu.

ARHIVĂ COMENTARII
Armadilo • 2015-02-19 13:52:16
cand stii ce iti fac rusii...................... Au inchis rafinaria intentionat ca sa nu mai fie concurenta si pentru a slabii economia nationala...... Unde ii sinistrul ala de Iliescu care striga in gura mare ca nu ne vindem tara???????? Iti vine sa dai cu ei da pamanat sa nu mai ramana nici rahat de analiza........ Vai voua netrebnici ce sunteti, ati vandut o tara intreaga pe nimic, nu exista nici un domeniu pe care sa il fi atins pacostea asta comunisto-liberala. Asta este imaginea noastra ca tara: FIER VECHI !!!!
0 6
vali47 • 2015-02-19 13:59:52
Noi nu puteam să o vindem la fier vechi?Să nu-i spânzurăm pe ăștia(guvernanții)care au transformat România în ruine?Ne trebuia un specialist care să distrugă o rafinărie și să o vândă la fier vechi.Și Ponta nu are nici-o vină?Și mai spune că-i vorbim de rău mama!Mama lui de hoț!
0 6
andreesanu • 2015-02-19 14:34:08
Rafo una din cele mai bune rafinarii scoala si sursa de specialisti pentru Teleajen si Midia a fost sortita pieirii in momentul formarii Petrom cind in loc de Rafo a intrat in hora Arpechimul. Am cunoscut asa zisele programe de restructurare a Rafo erau niste parodii ,totul dupa 90 era dictatura PDSR apoi PSD care a manevrat modul de asa zisa privatizare in fond un jaf ca in majoritatea ministerului industriilor.Fie Iacubov,Tender ,Iancu toti au devalizat Rafo au facut datorii la stat cu ajutorul celor care faceau jocurile politice PSD. Au vindut in final celor care au luat-o sa spele niste bani si celor care povesteau frumos despre conversia Rafo in sursa de nafta pentru Arpechim !!!. Politica industriei petrochimice romanesti nu se mai face in Romani de pe vremea preafericitului NASTASE care vinzind Petrom la OMW a ingropat definitiv Arpechim si in efect de domino Oltchimul lasat fara etilena ,iar amarita de Rafo cui sa mai dea NAFTA chiar daca prin absurd ar fi pornit ! Cei la Rafo azi este in toata tara devalizata de PDSR +PSD la care au pus umarul si ceilalti . PDSR= prapad,dezastru sistematic in Romania.
0 1
jackalphonse • 2015-02-19 15:10:24
sa ai parte de noroc in viata asa cum ai aranjat tu norocul Romaniei. bine ca ai fost cercetat pentru conferinte si termopane. justitie de rahat care se crede independenta. iti vine sa plangi cu urlete. toata clasa politica, dar absolut toata sper sa ajunga in puscarie. avem nevoie de o revolutie adevarata, nu o revolutie in care oamenii cinstiti au murit, fiind transformata in lovitura de stat, adica furata, de comunistii mai lacomi decat cei care ne au condus
1 2
Sting • 2015-02-19 16:14:03
...scoaterea de sub influenta ruseasca? Toate aceste marsavii par premeditate si negociate dinainte, ca un fel de pret pentru asa zisa libertate. Este ca si cum esti violat si esti fortat sa privesti.
0 0
paranoid_android • 2015-02-19 21:31:20
se poate ca in noua runda de sanctiuni impotriva rusiei sa il includem si pe cetatanul rus mai sus mentionat si sa il "deposedam" de 96,21% din rafinarie?
0 0
ion vasile • 2015-04-02 11:43:29
serviciile si legislativul dorm in continuare?
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro