Sari direct la conținut

Duel al declaratiilor intre Cristian Tudor Popescu si Robert Turcescu pe tema sefiei CRP

HotNews.ro

Discutia in jurul alegerilor pentru functia de presedinte al Clubului Roman de Presa (CRP) a generat o ampla disputa in mass-media. Pe de o parte, prezentatorul TV Robert Turcescu sustine ca numai “initiatii” din CRP au stiut de aceste alegeri.

Prin initiati, Turcescu se refera la persoanele care fac parte din CRP. Potrivit prezentatorului TV, anuntul privind alegerile din cadrul CRP trebuia facut public.

Pe de alta parte, Cristian Tudor Popescu, fost presedinte al Clubului si singurul candidat pentru sefia CRP, infirma spusele lui Turcescu. “CRP este o organizatie privata, nu era obligatoriu sa fie facut un anunt public. Fiind organizatie privata, era necesar ca doar membrii CRP sa fie anuntati, ceea ce s-a si petrecut”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

In plus, directorul ziarului Gandul sustine ca Robert Turcescu nici nu este membru al Clubului. “Din cate stiu eu, reprezentantul Realitatii TV in CRP este Catalin Popa”, a adaugat Popescu.

Alegerile de dupa-amiaza

Un alt repros venit din partea lui Robert Turcescu se refera la faptul ca anuntul alegerilor a fost facut intr-o dupa-amiaza, iar seara s-a si inchis lista. In replica, Cristian Tudor Popescu a precizat, pentru Hotnews.ro, ca anuntul privind alegerile a fost trimis membrilor CRP cu doua saptamani in urma.

“Este o minciuna. Membrii CRP au fost instiintati asupra alegerilor cu doua saptamani inainte, deci au avut timp sa-si depuna candidaturile”, a raspuns Cristian Tudor Popescu.

Ziaristul-abtibild

Un alt punct al disputei are in vedere motivele care l-au condus pe Cristian Tudor Popescu la a-si da demisia anul trecut din aceeasi functie pentru care candideaza acum. La finele anului trecut, Cristian Tudor Popescu a demisionat din functia de preseinte al CRP, motivandu-si gestul prin starea “tot mai degradata” a presei romanesti.

El a utilizat la acel moment sintagma “jurnalist abtibild” pentru a defini statul de mercenar al unora dintre jurnalisti, “gata sa se lipeasca pe orice parbriz, indiferent de imaginile atroce care se zaresc inauntru”. Prezentatorul TV Robert Turcescu a afirmat ca nu intelege cum de s-a razgandit directorul cotidianului “Gandul”.

“Are vreo reteta miraculoasa prin care i-au trecut scarba si greata de anul trecut fata de breasla presei? S-a schimbat ceva pozitiv in presa romaneasca de s-a razgandit intr-o perioada atat de scurta?”, se intreaba Robert Turcescu.

“In primul rand, eu am avut in vedere doar o parte a breslei. Nu candidez pentru ca s-ar fi schimbat ceva in presa in aceasta perioada, pentru ca nu s-au petrecut mari schimbari. Schimbari au avut loc insa in cadrul Clubului Roman de Presa, prin modificarea statului si a structurii acestuia.

Sper ca prin noua structura a CRP sa putem initia o reforma a presei romanesti”, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.

Clubul Roman de Presa

Clubul Roman de Presa (CRP) va vota sambata un nou presedinte, dar si un nou statut, prin care jurnalistii vor fi reprezentati la paritate cu patronatul. Singurul candidat pentru aceasta functie eset Cristian Tudor Popescu.

Dupa circa patru ani la sefia CRP, Cristian Tudor Popescu a renuntat, in noiembrie 2006, la aceasta functie. Prin motivele invocate de Popescu se numarau “viata politica din ce in ce mai vulgara si superficiala din Romania ultimilor ani” si situatia “tot mai degradata, moral si profesional” a presei romanesti.

CRP este o organizatie neguvernamentala, ce detine personalitate juridica din 1998.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro