Duminica, la Digi 24: Romania – tara in care poti ajunge medic cu nota 4
Despre tot mai controversatul examen de rezidentiat si despre calitatea medicilor care ajung sa ne trateze, intr-un nou reportaj Din|interior, duminica, ora 18:30, pe Digi24.
Echipa emisiunii Din|interior semnaleaza in editia din aceasta duminica o problema foarte grava a ultimilor ani. Una despre care se vorbeste in soapta, sau chiar deloc, desi de asta depinde sanatatea si, uneori, viata unora dintre noi. Este vorba despre examenul de rezidentiat pe care unii studenti il promoveaza si cu note de 4, ajungand apoi in sistemul de sanatate, cel mai adesea ca medici de familie. Cum se poate explica si intelege asta, stiu autoritatile ce se intampla, are cineva vreo intentie de a reglementa sau stopa acest fenomen? Sunt intrebari pe care reporterii Din|interior le-au adresat, pe de o parte celor aflati in pozitii cheie, pe de alta parte chiar rezidentilor.
Explicatia principala care ar sta la baza acestei anomalii ar fi numarul mare de medici care pleaca anual din Romania, cei care raman fiind prea putini pentru o concurenta adevarata si dintre cei mai slab pregatiti. Autoritatile declara ca da, cunosc fenomenul dar ridica din umeri si spun ca nu au de ales. Numai anul trecut, Ministerul Sanatatii a fost nevoit sa mai organizeze o sesiune de admitere la rezidentiat intrucat la prima numarul locurilor a fost mai mare decat cel al candidatilor. Medicul Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii crede ca decat sa nu ai medici deloc, mai bine asa: „Este adevarat ca daca nu ai deloc, atunci decat sa lasi un medic fara pregatire deloc si posturile sunt vacante, poate ca atunci sunt unii care intra pe aceste posturi.”
Reporterii emisiunii Digi24 au contactat, asa cum era firesc, si rezidenti aflati exact in aceasta situatie. Unul dintre cei care a promovat examenul de rezidentiat cu impresionanta nota de 4,94 a avut o explicatie halucinanta: „Fiind prea multe casute si colorandu-le, la un moment dat iti fug ochii. E ca si cum ai sta in fata unei camasi pline cu patratele. .. Poti sa fii foarte bine pregatit dar sa ai doua zile in care sa nu dormi deloc si atunci sa gresesti toata grila.” O asemenea explicatie poate lasa pe oricine mut de uimire. Si ar putea fi chiar comica daca nu ar fi vorba despre o meserie cum e aceea de medic.
In ultimii zece ani, concursul de rezidentiat a fost extrem de controversat, mai mereu inconjurat de scandaluri, prost structurat si organizat, fapt recunoscut de altfel chiar de reprezentantii ministerului: „Trebuie sa recunoastem ca modul in care admitem la specialitatea rezidentiala este anacronic, este depasit. Depinde doar de o singura varianta de evaluare si nu este o varianta reala care sa ne spuna ca acest medic este potrivit pentru specialitatea respectiva. Este unul din aspectele pe care deja lucram pentru a gasi solutii”, recunoaste Raed Arafat.
Iar faptul ca exista medici care intra la rezidentiat si cu note de 4 este motivat prin aceea ca nota in sine nu e relevanta, nu este suficienta pentru a evalua cu adevarat un viitor medic: „Din pacate aceste note nu reflecta decat un aspect si vreau sa subliniez. Daca cineva este cu o nota mica nu inseamna ca este un medic prost. Examenul asta de multe ori testeaza memoria si cat de mult stii cifre si niste date in capul tau. … Eu trebuie sa stiu cum gandeste acest om medic, cum ia decizii. …Ca este nota 4 sau nota 5 nu asta ma intereseaza. As merge la un medic in care am incredere si despre care stiu ca rezultatele lui sunt bune si ca isi face treaba bine. Notele nu trebuie sa le facem…cred ca asta este greseala majora a societatii noastre. De copil mic noi il invatam ca trebuie sa aiba 10, ca daca nu are 10 inseamna ca nu valoreaza nimic. Nota de admitere de acum nu reflecta decat un singur lucru: memoria si eventual norocul”, spune tot Raed Arafat.
In incercarea de a vedea daca a fost doar o pura intamplare sau o consecinta a acestui sistem defect, emisiunea Digi24 prezinta si cazul medicului rezident de la Galati caruia i-a murit o pacienta, in urma unei interventii de chirurgie estetica. Ce spune mediul medical romanesc despre cazul atat de mediatizat al medicului Calin Dobos, tot duminica, la Din|interior.
Situatia prezentata de reportajul emisiunii se poate asadar rezuma in felul urmator: zeci de mii de absolventi eminenti pleaca peste hotare, in vreme ce altii raman aici sa profeseze, incepandu-si cariera cu un mare 4. Duminica, de la ora 18:30 vedeti la Digi24 la ce suntem cu totii expusi.