Sari direct la conținut

Dupa ei, potopul! Lista companiilor de stat exceptate de la profesionalizare

Contributors.ro
Cristian Ghinea, Foto: Contributors.ro
Cristian Ghinea, Foto: Contributors.ro

Acum câțiva ani, când era aproape de faliment și avea nevoie de împrumuturi ca să stea pe linia de plutire, România a promis că va face ordine în companiile de stat. Dacă statul și-ar conduce bine companiile, acestea ar vărsa venituri la buget, deci am îndepărta falimentul.

Așa s-a născut ordonanța 109/2011, care impune reguli stricte pentru numirea membrilor consiliilor de administrație și managerilor, reguli ce țin de competența, experiența și profesionalismul persoanelor desemnate. Mai precis, reguli diametral opuse practicii atât de obișnuite în România, cea a numirilor de politruci, pe criterii clientelare. Presa a numit asta în mod greșit ”manageri privați”. De fapt, este vorba de manageri profesioniști.

OUG 109/2011 stabilește totodată reguli clare de management inclusiv la firmele și companiile de stat, reguli întâlnite în companiile private – conducerea lucrează după un plan clar de management, își asumă obiective economice, răspunde de îndeplinirea sau neîndeplinirea acestora. Managementul acestor companii trebuie să fie transparent.

Ordonanța de Urgență 109/2011 a devenit, anul trecut, Legea 111/2016. Guvernul Ponta s-a făcut că lucrează ceva modificări la textul ordonanței și asta a durat vreo trei ani, timp în care PSD a dat afară cam pe toți managerii profesioniști, recrutați de pe piață, pe care apucase să îi numească guvernul Boc. Guvernul tehnocrat a reluat procesul de numiri apolitice și profesioniste și a cerut Parlamentului să adopte odată ordonanța, ca să asigure stabilitate.

Ca membru în acel guvern țin minte ce presiuni au fost pe noi pentru a introduce diverse excepții. Presiuni dinspre Parlament și partide. Ba că e siguranță națională, ba cutare companie e mai cu moț. Excepția de la profesionalizare nu ar trebui să existe. E o aberație în sine. Dacian Cioloș a fost atunci ferm. Legea a ieșit din guvern fără excepții.

Minunea nu a ținut însă foarte mult. Am fost prea naivi să credem că noua putere politică rezultată în urma alegerilor din decembrie 2016 va renunța așa ușor la instrumentul numirilor politice la conducerea companiilor de stat. Am fost prea naivi să credem că PSD și ALDE vor renunța să-și mai numească clientela în funcții călduțe, bine plătite, doar ca să asanăm odată această gaură neagră care sunt companiile de stat.

Nu a contat nici măcar faptul că aceste reguli ar fi ajutat PSD-ul lui Liviu Dragnea în realizarea uneia dintre cele mai importante promisiuni din celebrul său Program de Guvernare – Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FDSI).

Acest fond imaginat de PSD ar fi urmat să fie finanțat prin listarea la bursă a companiilor de stat, prin emiterea de acțiuni și obligațiuni, din dividendele acestora. Este o utopie să credem că investitorii de pe piețele financiare se vor înghesui să cumpere acțiuni la niște companii politizate, care nu respectă principiile de bază ale guvernanței corporative. Pentru ca celebrul Fond imaginat de PSD să aibă o șansă de succes, ar fi trebui să avem companii performante – astfel încât acțiunile lor să valoreze ceva – astfel încât investitorii să bage bani. Dacă PSD continuă politizarea, acțiunile nu vor valora mare lucru, deci Fondul nu va putea fi capitalizat. PSD trebuie să învețe că nu poți și să îți bagi joc de găina care face ouă și să o și vinzi altora la suprapreț.

Nu este nevoie de un exercițiu de imaginație prea complicat pentru a ne da seama că acest fond este un proiect eșuat din start. Ați cumpăra acțiuni de pe bursă la Compania Națională Poșta Română S.A?

Am scris pe larg despre acest subiect într-un Policy Brief al Departamentului de Politici și Cercetare de pe lângă grupul parlamentar al USR.

Și totuși, psd-iștii nu puteau pur și simplu să șteargă cu buretele Legea 111. Ar fi dat destul de rău în fața partenerilor din UE, care acum câțiva ani ne-au împrumutat pentru a ieși din faliment, cu condiția de a lua niște măsuri ca să nu mai pățim la fel. Deci în ideea că nu se prinde nimeni – stupidă, de altfel, dar nimeni nu acuză gașca lui Dragnea că ar fi inteligenți – se ocolește legea.

Soluția găsită: au păstrat legea, dar au lăsat-o fără obiect prin repetate exceptări de la aplicarea sa. Rând pe rând, zeci de companii de stat au fost exceptate de la aplicarea legii, prin amendamente depuse în Parlament. Adică PSD – ALDE votau câte o lege prin care exceptau diverse companii de la… profesionalizare.

Astăzi însă a venit și soluția finală. Au obosit să tot depună amendamente care să excepteze diverse companii, au decis să eficientizeze procesul. PSD și ALDE vor să ofere guvernului posibilitatea de a excepta companii de la aplicarea Ordonanței Corporative prin Hotărâri de Guvern. Așa nu mai pierd timpul cu comisiile din Parlament, votul în plen, gura opoziției. Treaba va merge mult mai simplu.

Dacă va trece aceste amendament al PSD, nu ne vom mai bate în Parlament pentru fiecare excepție legală, ci vom citi liniștiți Monitorul Oficial să vedem ce companie mai exceptează de la profesionalizare guvernul în această săptămână.

În condițiile în care Comisia Europeană ne avertiza încă din 2015 că România are un portofoliu peste media europeană de companii de stat, care generează prea multe pierderi și performează foarte slab. “În ansamblu, reformele sunt rămase în urmă, cu procese de privatizare amânate și întârzieri la restructurarea și reducerea costurilor”, se arăta în analiza Comisiei Europene, citată de Hotnews.

Pentru clientela puterii PSD-ALDE aceste sute de firme nu oferă însă suficiente posturi pentru a satisface “cererea”. PSD nu doar că nu face curățenie în cele aproape 2000 de companii de stat care sunt risipite prin diverse ministere. PSD înființează pe bandă rulantă noi și noi companii de stat la nivel de… primării.

Dragnea guvernează pe model ”după mine, potopul”. Anii viitori bugetul nu se va mai închide. Au lansat proiecte de miliarde de euro prin primării prin celebrul PNDL 2 (“Pixul lui Dragnea”) pe credite de angajament. Adică lucrările încep, banii ar trebui să vină anul viitor – de unde?

S-au ocupat prioritar de clientela din administrație locală, în frunte cu atât de importanții primari, cei care aduc voturi. Printr-o lege susținută de PSD, autoritățile locale au primit dreptul de a-și stabili singuri salariile. USR a spus atunci în Parlament că salariilor vor exploda. Domnul Dragnea ne-a explicat că primarii știu cel mai bine cât îi ține bugetul și nimeni nu va abuza de asta. Cheltuielile cu salariile au explodat imediat în toate primăriile și consiliile județene. Acum citim știri în care primării din mici localități au intrat în incapacitate de plată din cauza salariilor mărite.

Tot nu a fost de ajuns. Au găsit o nouă soluție ingenioasă pentru a-și rezolva “problema”: și mai multe companii de stat.

Primăriile unde PSD are majoritatea au început, de anul acesta, să înființeze firme proprii care să se ocupe de serviciile pe care, în mod obișnuit, administrația locală le contracta de pe piața liberă – servicii de pază, de salubritate, IT etc.

Asta în condițiile în care avem, de anul trecut, tot rezultat al guvernării tehnocrate, o lege modernă a Achizițiilor Publice. Noile firme, cele mai multe societăți pe acțiuni, nu mai sunt obligate însă să o respecte. Pot funcționa fără probleme prin încredințare directă de contracte. Să nu uităm, numai primăriile de sector din București au bugete de sute de milioane de euro. Este și aceasta o modalitate prin care PSD își îndeplinește promisiunea de a crea noi locuri de muncă.

Avem, zilele acestea, un bun exemplu pentru cum funcționează de fapt strategia psd-istă, la Sectorul 3, acolo unde primarul Robert Negoiță are pe mână un buget mai mare decât al unor județe.

Printre cele opt firme recent înființate de primărie se numără și Internet și Tehnologie S3 S.A., firmă care are ca obiect de activitate activități de IT. Primăria S3 avea un departament de IT, dar acest amănunt nu a contat.

Și cum această firmă avea nevoie și de un administrator, plătit cu un salariu de 8.000 de lei, a fost desemnată Cristina Arghir, o tânără care nu are absolut nicio experiență în domeniu. Colegii mei consilieri USR în Consiliul Local au întrebat care e experiența doamnei, a se vedea stenograma ședinței. Nu are. Ce o recomandă? Hotnews scrie azi că este sora fostei soții.

Deci Primăria Sector 3 înființează o firmă cu câteva zeci de angajați și buget de milioane de euro plătit de bugetul local, ca să facă niște lucrări care ar fi putut fi făcute fie de departamentul IT propriu fie contractate, și numește politic pe cumnata primarului. Superb. E o excepție? Nu. Negoiță face la sector ce face Firea la capitală, iar primarii PSD tocmai au descoperit această nouă jucărie bugetară.

Iar situația nu este mult diferită în cazul celorlalte firme înființate de Negoiță.

Infografie de George Vasiliu/USR Sector 3

În Consiliul Local al S3, singurii care s-au opus sifonării de bani publici prin aceste firme au fost consilierii USR. De la ei au plecat informațiile, de la ei au plecat anchetele duse mai departe de presă. Dați-mi voie să spun un cuvânt despre colegii mei consilieri din București. Oameni care fac asta aproape voluntar (un consilier care aprobă bugete de sute de milioane de euro este plătit cu indemnizații de ședință care însumate dau sub salariul minim legal). Oameni care după jobul lor normal mai au unul civic-politic, care primesc zeci de pdf-uri cu o seară înainte de ședințe, care sunt batjocoriți de primari grobieni și de un aparat tehnic politizat. Și totuși, consilierii USR sunt crăpătura dintr-un sistem de guvernare locală corupt și irațional, atât la Primăria Generală cât și la sectoare.

Știm despre cum Negoiță organizează jaful pentru că ei sunt acolo și muncesc, voluntar, pentru noi. Eu unul le mulțumesc. Așa cum mulțumesc și multor alți usr-iști care nu sunt consilieri, dar muncesc ca să ajute echipa. Informația care a pornit furtuna mediatică a plecat de la un IT-ist care sapă internetul și Facebook-ul ca să afle cine sunt sinecuriștii PSD. În timpul liber. Infrograficul de mai sus este făcut de George Vasiliu, student și membru USR în aceeași filială cu mine, la Sectorul 3. George face voluntariat pentru a pune informația într-o formă ușor de digerat și a produs câteva virale deja.

Dincolo de orice supărări aveți pe USR, nu uitați de ei, oameni care s-au organizat pentru a lupta cu sistemul, o gherilă de cetățeni care nu mai poate fi oprită. Doar așa ne putem apăra. PSD este o mașinărie organizată de jaf. Oamenilor buni le ia mai mult să se organizeze, dar și când o fac…

***

Ce exceptează PSD – ALDE de la profesionalizare:

februarie 2017 – câțiva deputati PSD, UDMR și ALDE depun proiect de lege de exceptare a Administratiei Nationale de Meteorologie. Pe motiv că e de siguranță națională. Nu înțeleg de ce dacă e de siguranță națională nu ar trebui să fie profesionalizată. Expunerea de motive face apel la schimbările climatice: ANM trebuie exceptată din motive de schimbări climatice.

iunie 2017 – Comisiile de Dezvoltare și Industrii de la Senat adaugă noi excepții:

· Regia Autonomă Monitorul Oficial

· Regia Autonomă Administratia Protocolului de Stat

· SC Transporturi Aeriene Romane SA (TAROM)

· companiile de apa

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro