Sari direct la conținut

După marele succes al DeepSeek, companiile tech din China au lansat chatboți „pe bandă rulantă”

HotNews.ro
După marele succes al DeepSeek, companiile tech din China au lansat chatboți „pe bandă rulantă”
Logo DeepSeek (sursa foto Simon Lehmann, Dreamstime.com)

În ianuarie, DeepSeek uimea lumea prin modelul său de AI construit cu resurse mult mai mici, iar companiile americane pierdeau miliarde de dolari din capitalizarea de piață. Ei bine, numai în ultimele două săptămâni, companiile chineze, fie ele gigantice sau startup-uri mici, au lansat cel puțin zece actualizări sau produse majore în domeniu, scrie Reuters.

De la Alibaba la Zhipu AI, chinezii sunt tot mai prezenți în lumea chatboților

Giganții chinezi tech Baidu, Alibaba și Tencent au anunțat modele AI, chatboți și planuri pe termen mediu în martie, iar Bloomberg (citată de Yahoo News) scrie că DeepSeek, prin efectele sale, a reaprins o industrie tech chineză ce fusese inactivă mult timp.

Cel mai nou „agent Ai” a fost anunțat pe 31 martie de o companie înființată în 2019 și numită Zhipu AI. Chatbot poate fi folosit gratuit, iar creatorii săi spun că este de opt ori mai rapide decât DeepSek.

Produsele de AI dezvoltate de giganții chinezi au devenit interesante și pentru marile companii occidentale. Spre exemplu, miercuri, BMW și Alibaba au anunțat că tehnologii de AI dezvoltate de companii din grupul Alibaba vor fi integrate pe mașini vândute de marca germană în China.

Nu este singurul exemplu. Alibaba și-a descris modelul de AI ca fiind ușor de folosit pe telefonul mobil, iar un exemplu de utilizare oferit ține de faptul că chatbot-ul le poate descrie audio în timp real realitatea din jur celor cu probleme de vedere.

Unii le numesc modele AI „low-cost”, însă termenul nu este peiorativ, pentru că vorbim despre produse de AI redutabile, construite însă cu costuri mult mai mici decât au reușit giganții din SUA. De menționat că o serie de experți au pus la îndoială cifrele anunțate de chinezii de la DeepSeek și spun că nu au cum să fie chiar atât de mici costurile de dezvoltare.

Această serie accelerată de îmbunătățiri nu este doar un efect al succesului DeepSeek. Noile modele AI – aproape toate open-source – reprezintă un efort colectiv al dezvoltatorilor chinezi de a stabili standarde globale și de a câștiga o cotă mai mare din piața internațională.

Deși rămâne de văzut dacă aceste modele egalează sau depășesc cele mai avansate sisteme occidentale, ele pun deja presiune pe modelele de afaceri ale marilor companii americane care anunțau investiții uriașe în infrastructura AI.

Efectul DeepSeek pe piața globală nu este de neglijat. Dacă modelul low-cost al DeepSeek va fi replicat pe scară largă, acest lucru ar putea reduce și profiturile Nvidia, care se bazează pe vânzarea de cipuri AI foarte scumpe.

Nici DeepSeek nu vrea să rămână în urmă

Trebuie spus că nici DeepSeek nu a stat degeaba și a anunțat un upgrade al modelului său AI, promițând îmbunătățiri pentru interogările legate de raționare și programare, primele teste tehnice aprofundate indicând îmbunătățiri clar sesizabile, scrie Reuters.

Chinezii vor schimba în mod inevitabil piața serviciilor de AI generativ prin modelele open-source, cu performanțe ridicate și consum redus de resurse, produse care au apărut în număr mare după lansarea DeepSeek.

Discuția în SUA este că dezvoltatorii chinezi schimbă paradigma în piață și pun sub semnul întrebării investițiile masive în infrastructură făcute de giganți americani precum OpenAI și Microsoft.

Unii specialiști se așteaptă ca „valul” de modele open-source să se extindă în acest an în domenii adiacente, cum ar fi „computer vision”, robotică și generare de imagini.

Un investitor citat de Bloomberg spune că, la fel ca în alte domenii, chinezii vor încerca să studieze, să copieze, să optimizeze și apoi să falimenteze concurența, folosindu-se de prețuri mici și volume mari de implementare.

Sursa foto: Dreamstime.com

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.