După Meta, și TikTok aplică o grea lovitură presei ruse de stat, din cauza „operațiunilor sub acoperire”
Rețeaua de socializare TikTok a anunțat că a eliminat conturile asociate cu mass-media de stat din Rusia, din cauza „implicării în operațiuni de influențare” a alegerilor prezidențiale din SUA, operațiuni desfășurate „sub acoperire”, relatează marți Sky News.
Decizia face parte din eforturile popularei rețele de a preveni dezinformarea în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale programate în luna noiembrie.
Conturile vizate de decizia de eliminare sunt cele ale grupului media Rossiya Segodnya, care deține publicațiile de știri RIA Novosti și Sputnik, precum și conturile asociate grupului TV-Novosti, compania-mamă a canalului de știri RT.
Aceste conturi, au precizat reprezentanții TikTok, au fost restricționate anterior în Regatul Unit și în UE, iar conținutul lor la nivel mondial fusese marcat cu etichete care atenționau că este vorba despre conținut postat de presa controlată de statul rus.
Acum, aceste conturi au fost interzise permanent.
Decizia TikTok urmează unei măsuri similare luate săptămâna trecută de Meta, compania care deține rețelele Instagram și Facebook. Meta a interzis atunci conturile Rossiya Segodnya, RT și ale altor publicații ruse, pe motiv de „activitate de interferență străină”.
Postul RT (Russia Today) – care și-a pierdut licența de emisie în Marea Britanie în martie 2022 – a precizat pentru Sky News că Meta „cenzurează fluxul de informații către restul lumii”.
La rândul său, Kremlinul a afirmat că Meta „se discreditează” prin interzicerea acestor rețele de televiziune. Președinția rusă nu a comentat încă anunțul de luni al TikTok.
Interdicțiile vin după ce SUA au depus în această lună acuzații împotriva a doi angajați ai RT pentru că ar fi încercat să angajeze o companie americană pentru a produce conținut online care să influențeze alegerile prezidențiale din noiembrie.
În iulie, și Departamentul de Justiție al SUA a închis aproape 1.000 de conturi de tip „bot” de pe rețelele de socializare, despre care a afirmat că au fost create pentru a răspândi dezinformarea rusă.
Statul rus a fost acuzat de interferență în alegerile prezidențiale americane din 2016, o comisie a Senatului concluzionând că a existat o campanie sofisticată menită să-l ajute pe Donald Trump să fie ales.
În mod ironic, TikTok se află pe un teren instabil în SUA, unde o nouă lege amenință să interzică această rețea din cauza temerilor că ar putea partaja date cu guvernul Chinei.