După trei ani de război, armata ucraineană pariază pe o strategie NATO pentru a-și lua revanșa pe câmpul de luptă. „Occidentul ar trebui să privească cu interes”

Pe măsură ce Kievul se apropie de intrarea în cel de-al patrulea an de război pe scară largă cu Rusia, autoritățile ucrainene lansează o reformă majoră a armatei, menită să îmbunătățească eficiența și organizarea acesteia pe câmpul de luptă, scrie marți The Kyiv Independent, într-o analiză privind șansele de reușită ale preconizatelor transformări.
„Avem nevoie de sistemul de corpuri de armată”, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 3 februarie, adăugând: „Astăzi am discutat abordări privind numirea comandanților corpurilor de armată: aceștia ar trebui să fie ofițerii cei mai bine pregătiți, cei mai promițători, cu experiență de luptă și gândire modernă”.
„Armata trebuie să fie modernă”, a punctat liderul ucrainean.
În prezent, armata ucraineană funcționează în mare parte în cadrul unui sistem la nivel de brigăzi. Potrivit lui Zelenski, există mai mult de 100 de brigăzi, fiecare dintre acestea fiind subordonată grupurilor operațional-tactice (OTU), care fac obiectul comandamentelor operațional-strategice (OSUV) și comandamentelor operaționale (OK).
Conform experților intervievați de publicația de la Kiev, acest lucru a creat un sistem de gestionare greoi care duce la o coordonare deficitară, deoarece fiecare OTU sau OSUV poate avea zeci de brigăzi sub comanda sa.
John Hardie, director adjunct al Programului Rusia din cadrul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, a arătat că OTU și OSUV sunt organisme temporare, astfel încât comandanții lor nu își cunosc brigăzile la fel de bine cum le poate cunoaște un comandant permanent de corp de armată.
O problemă conexă o reprezintă faptul că batalioanele dintr-o brigadă sunt adesea împrăștiate în diferite părți ale frontului și atașate altor brigăzi, ceea ce subminează coeziunea unității, a adăugat Hardie.
Expertul a mai spus că micromanagementul este un alt dezavantaj al acestui sistem, deoarece au existat cazuri de comandanți care au intervenit fără a cunoaște o imagine completă sau actualizată a situației de pe teren.
Bazându-se pe experiența partenerilor NATO, Ucraina intenționează să implementeze un sistem de corpuri de armată în locul celui de brigadă, încercând astfel să îmbunătățească coeziunea.
Diferența dintre sistemul de brigăzi și cel de corpuri de armată
Un corp de armată este o formațiune militară compusă din câteva brigăzi, mai degrabă decât din zeci de brigăzi, și include diverse ramuri ale forțelor armate și unități de sprijin.
Viitoarea reformă va adăuga în structura armatei nivelul de corp de armată, care va fi din punct de vedere organizatoric deasupra brigăzilor. Comandamentul militar ucrainean intenționează să înființeze 20 de corpuri de armată, a relatat publicația ucraineană Censor.net, citând surse a căror identitate nu a dezvăluit-o.
Mick Ryan, un general-maior în rezervă din armata australiană, a declarat că un corp de armată are de obicei la dispoziție doar trei până la șapte brigăzi, ceea ce permite comandanților să se concentreze mai bine asupra trupelor lor și distribuie sarcina de gestionare mai eficient.
„(Trecerea la corpuri de armată) le va permite să cunoască mai bine brigăzile, să aibă unele brigăzi care planifică operațiuni, alte brigăzi care desfășoară operațiuni și alte brigăzi care se odihnesc și nu iau parte la operațiuni”, a spus Ryan.
„Acest lucru va permite utilizarea mai eficientă a forțelor terestre de luptă și o legătură mai eficientă între tactică și Statul Major General”, a adăugat el.
Ryan a precizat că trecerea la sistemul de corpuri de armată este, de asemenea, parte a adaptării armatei ucrainene la standardele NATO și a despărțirii de moștenirea sa sovietică.
Cu toate acestea, corpurile nou înființate ar putea fi diferite de cele desfășurate de Marea Britanie și SUA în timpul Războiului Rece, deoarece au existat „schimbări profunde” în tehnologie începând cu anii 1990, a arătat general-maiorul în retragere.
„Occidentul ar trebui să privească cu oarecare interes, deoarece realitatea este că, în afară de americani, majoritatea organizațiilor militare occidentale sunt organizații centrate pe brigăzi”, a punctat Ryan.
Câte corpuri de armată are în prezent armata ucraineană
În prezent, există cinci corpuri în cadrul forțelor armate ucrainene – corpurile 9, 10 și 11 ale forțelor terestre, corpul de reacție rapidă din cadrul forțelor de asalt aerian și corpul de pușcași marini din cadrul marinei.
„Ucraina are în prezent câteva corpuri de armată, dar acestea sunt practic corpuri doar cu numele. Unitățile lor sunt adesea dispersate în diferite părți ale liniei frontului, iar corpurilor le lipsesc multe unități de sprijin”, a declarat Hardie.
„Chiar și în cazurile în care mai multe unități ale unui corp au desfășurat operațiuni una lângă alta, cum ar fi în timpul contraofensivei din 2023, comandanții corpului nu au exercitat comanda și controlul și, în orice caz, unitățile nu au avut suficientă coeziune pentru a funcționa împreună ca un corp”, a arătat Hardie.
În schimb, Viktor Kevliuk, ofițer militar ucrainean în rezervă și expert în apărare, a precizat, pentru The Kyiv Independent, că performanțele anterioare ale corpurilor existente ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.
„În 2023, corpurile 9 și 10 au eșuat în ofensiva din regiunea Zaporojie. În 2024, corpul 7 a capitulat la Vuhledar și apoi la Kurkhove”, a spus el.
„În 2025, încă mai credem că sistemul corpurilor (de armată) este un panaceu pentru toate bolile”, a avertizat Kevliuk.
Ce șanse are sistemul de corpuri de armată să funcționeze
Kevliuk a adăugat că trecerea la sistemul de corpuri de armată nu va rezolva alte probleme fundamentale ale armatei ucrainene, nu în ultimul rând deficitul critic de forță de luptă și dificultățile de a umple golurile de infanterie lăsate de pierderile grele suferite în luptă de brigăzile care fuseseră deja întărite.
Conform acestuia, comandamentele corpurilor de armată vor fi cel mai probabil formate din cei care „nu au reușit să gestioneze OTU-urile”.
„Este dificil să schimbi sistemul de comandă. Principala problemă este de a-i face pe comandanți să-și schimbe stilul de management”, a declarat Kevliuk, adăugând: „Alte probleme sunt de a face comandamentul să interacționeze pe orizontală și de a furniza echipamentul tehnic pentru comandă”.
„În cel mai bun caz, tranziția nu va avea niciun impact. Dar ar trebui să ne așteptăm la o deteriorare a (calității) comandamentului (unităților)”, a conchis expertul.
Armata ucraineană, măcinată de scandaluri
Săptămâna trecută, când a insistat pe nevoia implementării sistemului de corpuri de armată, Zelenski a precizat că guvernul și armata se concentrează în prezent pe punerea în aplicare a planului de restructurare, cu scopul declarat de a moderniza forțele ucrainene.
Anunțul lui Zelenski a venit după ce comandantul-șef, generalul Oleksandr Sîrskîi, a transmis că reformarea structurii armatei ucrainene și trecerea la un sistem bazat pe corpuri de armată se numără printre prioritățile-cheie ale Kievului pe câmpul de luptă, în perioada următoare.
Generalul Sîrskîi a anunțat, anterior în cursul săptămânii trecute, că reformele organizaționale sunt deja „în curs de desfășurare” și vor contribui la consolidarea forțelor armate, chiar dacă trupele ucrainene se confruntă cu dificultăți pe câmpul de luptă.
Forțele ruse depășesc semnificativ în număr unitățile ucrainene, în unele părți ale frontului, și au reușit să înainteze în mod constant în estul Ucrainei, deși au înregistat, în același timp, pierderi grele.
Ucraina se confruntă, de asemenea, cu o luptă dificilă în ceea ce privește mobilizarea și cu o serie de scandaluri în urma transferurilor de militari, mai ales a celor din cadrul forțelor aeriene către unitățile terestre. Un alt scandal major vizează brigăzile conduse în mod defectuos (în special Brigada Mecanizată Separată 155 „Anna de Kiev”), în timp ce incertitudinea privind viitorul sprijinului militar american persistă.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro